Duurzaam koken met het energiebesparende weekmenu van Dagelijkse kost

Duurzaam koken, dat voelt én proeft goed. Ook jij kan op tal van manieren je dagelijkse kost verduurzamen. Daarvoor hoef je je favoriete recepten niet eens compleet om te gooien. Ontdek hier alvast het duurzame weekmenu van Dagelijkse kost en ontdek nog meer tips om een lekkere en gezonde maaltijd klaar te maken die goed is voor je lichaam, je portemonnee en onze planeet.

Duurzaam koken kan op allerlei manieren. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor lokale, seizoensgebonden ingrediënten met een kleine ecologische voetafdruk en - zeker in de lente en zomer - zoveel mogelijk koude bereidingen op het menu te zetten. Ben je zot van een salade met exotische ingrediënten? Er zijn vaak lekkere alternatieven van eigen bodem te vinden. Of waarom kies je niet wat vaker voor een éénpansgerecht? Dat scheelt tijd, energie én afwas. Wil je een restje opwarmen, dan kan je tot 50% energie besparen door je overschotje in de microgolfoven in plaats van een heteluchtoven te verwarmen. Je energieverbruik in de keuken kan je ook verduurzamen door te stoven, frituren en grillen op groene energie. Net zoals wij dat doen in de keuken van Dagelijkse kost dankzij de zonnepanelen en batterij van Eneco. Benieuwd welke heerlijke gerechten je kan klaarmaken zonder dat je energieverbruik de pan uitswingt? Laat je inspireren en ontdek nog meer tips om jouw dagelijkse kost op energievriendelijke wijze klaar te maken.

Het duurzame weekmenu

Maandag: Couscoussalade met verse geitenkaas en bietjes 

Energieverbruik: 0,03 kWh
Energiebronnen: waterkoker voor couscous en kookpot om bieten te koken 
Score: 5/5

Wie houdt er niet van een frisse salade die amper tijd en energie kost om klaar te maken? Deze couscoussalade is de perfecte combinatie van lekkere seizoensgroenten en frisse smaken. Met keuze uit zomer- of winterbieten eet je altijd mee met het seizoen. De bieten kan je kort inkoken in een zuur mengsel of je kan kiezen om uitsluitend met voorgekookte bieten te werken. Zo bespaar je jezelf extra werk en energie. Couscous, de basis van deze vegetarische maaltijd, is trouwens ook supersnel klaar als je een waterkoker gebruikt in plaats van de couscous te garen op het vuur. De tarwekorrels hoeven slechts enkele minuten te wellen in een kleine hoeveelheid groentebouillon en klaar. Deze salade staat op zich als maaltijd, maar je kan er natuurlijk ook een lokaal stukje vlees, vis of een plantaardig alternatief voor vlees zoals tofu, seitan, halloumi, tempeh of quorn bij serveren.

VRT

Dinsdag: Wok met varkensvlees en noedels

Energieverbruik: 0,12 kWh (inductievuur) of 0,14 kWh (keramisch vuur)
Energiebronnen: vlees en groenten wokken, noedels koken
Score: 3/5

Wij Belgen zijn meester in traaggegaarde stoofpotjes zoals stoofvlees en vol-au-vent. In Azië maken ze ook graag éénpansgerechten, maar doen ze het op de snelle manier door te wokken of roerbakken. Ingrediënten kort en krachtig verhitten, daar komt het op neer. En dat is absoluut ook een goede manier om zuinig om te springen met energie. Kijk maar naar dit recept voor chop choy: een warme bereiding die in minder dan een half uur op tafel staat. De malse stukjes varkensvlees hoef je slechts kort te bakken. Daarna komen alle groenten erbij. Wist je trouwens dat chop choy letterlijk ‘gemengde groenten’ betekent? Je kan er dan ook alle kanten mee uit. Dus kies gerust je groenten naargelang het seizoen. Om er een volwaardige maaltijd van te maken, kan je er noedels bij serveren. Lekker én snel klaar want noedels hebben gemiddeld een kortere gaartijd dan pakweg pasta of rijst. Één minuut is soms al voldoende. Als je bovendien een waterkoker gebruikt om je water op te warmen, in plaats van koud water op je fornuis aan de kook te brengen, bespaar je nog wat extra kilowattuur en tijd.

VRT

Woensdag: Cheesecake met frambozenmousse en witte chocolade

Energieverbruik: 0,08 kWh
Energiebronnen: magnetron om boter te smelten en room op te warmen, blender om koekjes te verkruimelen (optioneel), staafmixer om room op te kloppen (optioneel)
Score: 4/5

Woensdag, bakdag! Dit fruitige dessert is hét bewijs dat bakken niet altijd gelijk staat aan een oven die 2 uur staat te draaien. Deze cheesecake is bijvoorbeeld een fantastisch lekkere taart die je kan klaarmaken zonder oven. Nog een goede tip is om groenten en fruit die niet in het seizoen zijn uit blik of uit het vriesvak te kopen. Zo kies je bewust voor ingrediënten die wel in het seizoen geoogst en verwerkt worden, en die je kan eten wanneer je maar wil zonder extra impact op het milieu. Zo maakt Jeroen een cheesecake met mousse van frambozen uit de diepvries. Je kan hiervoor ook kant-en-klare frambozencoulis gebruiken. Dat bespaart je een pot op het vuur en extra afwas. Het gebruik van je blender kan je dan weer overslaan door de koekjes te verkruimelen met behulp van een diepvrieszakje en een deegrol, en vervang de staafmixer door een garde om de room op te kloppen. Zo maak je een verrukkelijke taart op een bijzonder zuinige manier. 

VRT

Donderdag: Groene gazpacho met komkommerravioli

Energieverbruik: 0,06 kWh
Energiebronnen: soep blenden, room opwarmen (optioneel)
Score: 4/5

Met een snelkookpan of soepmachine win je niet alleen veel tijd, maar ook gemiddeld 50% tot 70% aan energie. Of waarom maak je geen koude soep? Deze frisse gazpacho bereid je gewoon in de blender. Een tip: laat de opgeklopte room voor de fetavulling gerust weg als je het vuur liever ook niet aanzet. Het resultaat is hoe dan ook verbazend lekker.

VRT

Vrijdag: Tomaat-garnaal

Energieverbruik: 0,04 kWh
Energiebronnen: waterkoker of fornuis om tomaten te emonderen (optioneel) en staafmixer om mayonaise te mixen (optioneel) 
Score: 5/5

Deze Vlaamse klassieker heeft weinig uitleg nodig. En als het op energieverbruik aankomt, is dit ook een absolute topper. Met een lokale delicatesse zoals grijze garnalen uit de Noordzee en verse tomaten, misschien ook wel uit je eigen tuin, ben je al vertrokken. Je hebt eigenlijk geen keukentoestellen nodig om dit koud gerecht op tafel te zetten. Tenminste als je het vel aan de tomaten laat en mayonaise uit een pot gebruikt. Wil je de rode vruchten toch emonderen volgens de regels van de kunst? Dan heb je voor heel even een kleine kookpot en een vuur nodig. Maak je de mayonaise liever zelf? Dan komt er ook een staafmixer aan te pas. Maar weet: de kant-en-klare opties zijn minstens even lekker en verbruiken minder energie. Win-win!

Nog een laatste tip: in dit recept toont Jeroen je ook hoe je met de pantsers en kopjes van de garnalen een heerlijke fumet maakt om in te vriezen. Zo gaat er echt niets verloren.

VRT
VRT
hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?