Duurzaam koken: 7 zero waste tips voor in jouw keuken

We willen allemaal minder verspillen in de keuken, maar hoe? Zero waste koken is de weg vooruit, en alle kleine beetjes helpen. In deze blogpost ontdek je hoe je met 7 heel eenvoudige tips milieuvriendelijker, efficiënter én goedkoper kookt, zonder in te boeten op de kwaliteit en smaak van je maaltijden. Lees verder en transformeer je keukenroutine in een duurzame gewoonte met de anti-verspillingtips van Dagelijkse kost.

Tip 1: koop verpakkingsvrij

Verminder verpakkingsafval door voedsel in bulk te kopen. Neem je eigen potten en zakken mee naar de winkel. Steeds meer grote supermarkten houden rekening met de hoeveelheid afval en wegwerpverpakkingen die ze aanbieden. Sommigen startten zelfs al met rayons waar je droge ingrediënten zoals noten, rijst, pasta, kruiden, etc. kan tappen. Je kan ook opteren om (een deel van) je inkopen in gespecialiseerde verpakkingsvrije winkels te doen. 

Tip 2: vermijd wegwerp

Gebruik herbruikbare vaatdoeken, plasticvrije sponsjes en afwasborstels in plaats van keukenpapier en wegwerpsponzen die vol microplastics zitten. Bakpapier kan je vervangen door een afwasbare siliconen bakmat. Vershoudfolie en aluminiumfolie? Vermijd het gebruik ervan door je restjes te bewaren in afsluitbare en herbruikbare bakjes. Ook bijenwaswraps, food huggers en siliconen deksels bewaren je voedsel minstens even goed. 

Tip 3: plan je maaltijden (weekmenu app)

Misschien wel dé anti-verspillingstip bij uitstek: eet wat je koopt. Door je maaltijden te plannen in een weekmenu vermijd je dat je te veel ingrediënten koopt die je niet opeet en uiteindelijk moet weggooien. Het beste van al: in de app van Dagelijkse kost kan je makkelijk en snel je maaltijden voor de hele week inplannen. Wij maken zelfs het boodschappenlijstje voor jou. Handig, toch?

Heb jij de app nog niet? Download hem hier

Tip 4: kook met alles erop en eraan

Schillen is verspillen. Als je groenten goed wast voor gebruik kan je in de meeste gevallen de schil gewoon mee verwerken en opeten. Soms snijden we ook andere onderdelen van groenten weg uit gewoonte, terwijl dat helemaal niet hoeft. De stam van een broccoli of witloof, het groen van een lente-ui, de harde kern van een venkel of stronkje witloof? Gebruik zoveel mogelijk delen van je voedsel. Het groen van prei zorgt bijvoorbeeld net voor éxtra smaak. Ook citrusschillen of het klokhuis van een appel kunnen dienen als smaakmaker. Vind je de kern van witloof of venkel te bitter? Met lekkere kruiding merk je er niets meer van.

Ook andere groente- en fruitresten kan je makkelijk een tweede leven geven:

  • Maak er een smaakvolle groentebouillon van
  • Bak de schil van je aardappelen, wortelen, zoete aardappel, etc. op lage temperatuur in de oven (eigenlijk uit te drogen) en je hebt verse gebakken chips
  • Smijt de groenteresten mee in de soep.
  • Verwerk de groenteresten in puree voor extra vitaminen
  • Maak smoothies, confituur of compote van gekneusde vruchten of fruitresten
  • Overrijpe bananen vormen de perfecte basis voor bananenbrood.
  • Oud brood verwerken tot broodpudding, toast, paneermeel, en zoveel meer? Lees hier hoe je dat doet.

Let wel op met de schil van paprika en tomaat als je een gevoelige maag hebt. 

VRT

Tip 5: kook met restjes

Heb je regelmatig restjes over? Herbekijk de hoeveelheden die je aankoopt of eet je overschotje de volgende dag als lunch. Invriezen kan natuurlijk ook altijd. Lees hier hoe je restjes het best terug opwarmt. Of nog beter: voorzie een dag per week om te koken met ingrediënten of restjes die je nog over hebt uit je koelkast, vriezer of voorraadkast. In de app en op de website van Dagelijkse kost kan je zoeken op ingrediënt om een geschikt recept te vinden.

Tip 6: wees je bewust van houdbaarheidsdata

Wat we willen zeggen is: ga niet overhaast te werk met het weggooien van voedingswaren, ook al is de houdbaarheids verstreken. Sommige producten zijn 100% veilig om op te eten na die datum. Check voor alle zekerheid dus altijd het houdbaarheidslabel, want er is een groot verschil tussen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’.

Tip 7: kies voor seizoensgebonden en lokaal

Meer dan ooit kopen Belgen groenten en fruit van eigen bodem. Seizoensgebonden en lokaal voedsel smaakt niet alleen beter, het heeft ook een veel kleinere ecologische voetafdruk. Iets wat Jeroen alleen maar kan aanmoedigen. Want door bij je lokale boer of op de markt inkopen te doen, geniet je van seizoensgebonden producten die je nergens anders zo vers kan vinden. Bovendien leggen deze groenten en fruit minder voedselkilometers af en bevatten ze meer voedingswaarden. Hang een fruit- en groentekalender op in je keuken als handige reminder of laat je inspireren in ons Kookmagazine:

Zomer

Herfst

Winter

Lente

dagelijkskoken Created with Sketch.

Dagelijks koken