Tip 4: kook met alles erop en eraan
Schillen is verspillen. Als je groenten goed wast voor gebruik kan je in de meeste gevallen de schil gewoon mee verwerken en opeten. Soms snijden we ook andere onderdelen van groenten weg uit gewoonte, terwijl dat helemaal niet hoeft. De stam van een broccoli of witloof, het groen van een lente-ui, de harde kern van een venkel of stronkje witloof? Gebruik zoveel mogelijk delen van je voedsel. Het groen van prei zorgt bijvoorbeeld net voor éxtra smaak. Ook citrusschillen of het klokhuis van een appel kunnen dienen als smaakmaker. Vind je de kern van witloof of venkel te bitter? Met lekkere kruiding merk je er niets meer van.
Ook andere groente- en fruitresten kan je makkelijk een tweede leven geven:
- Maak er een smaakvolle groentebouillon van
- Bak de schil van je aardappelen, wortelen, zoete aardappel, etc. op lage temperatuur in de oven (eigenlijk uit te drogen) en je hebt verse gebakken chips.
- Smijt de groenteresten mee in de soep.
- Verwerk de groenteresten in puree voor extra vitaminen
- Maak smoothies, confituur of compote van gekneusde vruchten of fruitresten
- Overrijpe bananen vormen de perfecte basis voor bananenbrood.
- Oud brood verwerken tot broodpudding, toast, paneermeel, en zoveel meer? Lees hier hoe je dat doet.
Let wel op met de schil van paprika en tomaat als je een gevoelige maag hebt.