Dorst? Deze zomerse drankjes verfrissen instant

Zomerse temperaturen vragen om zomerse drankjes, toch? Een zonovergoten vakantiedag is met andere woorden het ideale moment om zelf te experimenteren met ijsthee, limonade of geïnfuseerd water. Drie dorstlessende drankjes die je snel in elkaar flanst met ingrediënten die je meestal gewoon in huis hebt. Benieuwd welke verrassende smaken je kan toevoegen aan je zelfgemaakte limonade of homemade icetea? Ontdek hier de meest verfrissende recepten van Jeroen.

Verse icetea

Icetea is een populair drankje dat je op zoveel manieren kan klaarmaken als er theezakjes zijn. Lekker kruidig of liever fruitig? Een zakje thee of losse thee in een thee-ei vormt de basis van dit doodsimpele zomerdrankje.

Je kan ijsthee op twee manieren maken. Jeroen maakt zijn befaamde icetea met perzik en jasmijn volgens de warme methode, en die is lekker snel klaar. Het voordeel aan de koude methode is dat je de thee niet in warm water moet leggen, en dus ook geen kans hebt op een bittere smaak. Dat kan alleen gebeuren als je te warm water over de thee giet.

  • koude methode (12u): laat de thee een nachtje trekken en al zijn smaak afgeven in een kan koud water. 
  • warme (turbo)methode (0,5 u): dompel zoals gewoonlijk je theezakje enkele minuten onder in warm water. Giet de verse thee in een kan en vul aan met ijskoud water
Massimo Rinaldi

Los van welke methode je gebruikt, kan je je brouwsel aanvullen met extra smaakmakers zoals verse kruiden: gember, munt, tijm, citroenmelisse, …. Ook een schijfje citroen of verse vruchten geven je ijsthee een subtiele, fruitige smaak. Mag het nog iets zoeter voor jou? Vloeibare zoetmakers zoals honing, agave- of esdoornsiroop kan je makkelijk door je icetea roeren. Als je ijsthee maakt met warm water kan kan je ook kristalsuiker gebruiken. Werk je drankje ten slotte af met ijsblokken en serveer koel!

Sprankelende limonade

Limonades zijn gewoonlijk wat zoeter en intenser qua smaak dan icetea. De variant uit de winkel is echter in geen enkel opzicht te vergelijken met de sprankelende drankjes die je in je eigen keuken kan fabriceren. Met bruisend water, citroensap, suikersiroop en een handvol verse munt bijvoorbeeld zet je in no-time een heerlijk, verfrissend aperitiefje op tafel. 

Liever iets anders dan citroenlimonade? Je kan eigenlijk van eender welke fruistoort limonade maken. In de zomer doen rabarber, perzik en watermeloen het altijd goed. Of denk aan rood fruit zoals frambozen, aardbeien en blauwe bessen.

Svitlana

Deze combinaties heeft Jeroen alvast getest en goedgekeurd: 


Tip: wist je dat je ook op basis van diepvriesfruit een heerlijke limonade kan maken? Extra verfrissend!

Geïnfuseerd water

Geïnfuseerd is veruit het gezondste zomerdrankje uit dit lijstje. Het is namelijk niet meer of niet minder dan water met een smaakje. Want je laat vers fruit of kruiden een dertigtal minuten infuseren in water. Je zou kunnen zeggen: bijna hetzelfde als icetea maar dan zonder toegevoegde suikers. Bovendien maak je het heel makkelijk zelf én - niet onbelangrijk - het nodigt uit om zeker voldoende water te drinken op warme zomerdagen. 

Met deze ingrediënten geef je je dagelijkse portie water een lekker smaakje:

  • komkommer
  • munt
  • citroen- of limoensap, liever geen partjes want de schil maakt je water bitter
  • watermeloen of meloen
  • blauwe bessen of andere bessen, al dan niet bevroren
  • aardbeien
  • appel
  • ananas
  • citroenverbena
  • basilicum
  • citroengras
  • verse gember
Jacek Dylag
hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?