De voordelen van composiet in je keuken en 3 essentiële onderhoudstips

Wie net zo graag en veel kookt als Jeroen Meus weet dat de inrichting van een keuken net zo belangrijk is als de ingrediënten die je gebruikt. Daarom deed Jeroen een beroep op de expertise van Dovy Keukens. Samen kozen ze voor een materiaal dat zowel stijl als functionaliteit aan je keuken toevoegt: composiet. Benieuwd waarom een composieten werkblad ook voor jou thuis een goede keuze is? Je leest het hier. Net zoals drie niet te vergeten onderhoudstips om je werkblad van composiet een lang leven te geven.

Wat is composiet? 

Composiet is een niet-poreus, dicht en heel sterk materiaal dat grotendeels bestaat uit kwartskorrels met toegevoegde harsen en kleurstoffen. Composiet combineert de voordelen van natuursteen (bv. kwarts) en kunststof (hars). Zo heeft een werkblad uit composiet de uitstraling van natuursteen zonder de nadelen van ervan. Natuursteen is namelijk licht poreus, niet goed bestand tegen zuren zoals citroen of azijn en intensief in onderhoud. Composiet daarentegen geeft je de vrijheid om voor een een graniet- , marmer-, terrazzo- of betonlook te kiezen zonder dat je moet opletten voor vlekken of krassen. Composiet is slijt- en stootvast en bijzonder makkelijk in onderhoud. Want geef toe, jouw tijd in de keuken moet vooral over het plezier van het koken gaan, niet over het schoonmaken. 

De voordelen van composiet op een rij

1. Superhygiënisch

Composiet geeft bacteriën en schimmels geen enkele kans omdat het een materiaal is met een zeer hoge dichtheid

2. Zuurbestendig

Aangezien composiet niet-poreus is, kunnen schadelijke stoffen zoals citroensap niet doordringen in het materiaal. 

3. Krasvrij

Composiet is even hard als natuursteen en dus zeer krasbestendig. Je hoeft dus niet te vrezen voor ongewenste krassen tijdens het koken op dit slijt- en stootvast materiaal. 

4. Eenvoudig in onderhoud

Met een vochtige doek en wat afwasmiddel - of een mengsel van azijn en water - is jouw composiet werkblad in een mum van tijd weer schoon.

VRT

Waarop letten bij composiet als keukenwerkblad?

Hoewel composiet minder hittebestendig is dan massief natuursteen, is composiet nog steeds een sterke keuze voor de keuken. Zorg er alleen voor dat je een onderzetter gebruikt voor hete pannen en potten.

Hoe composiet goed onderhouden?

Het is onvoorkomelijk: af en toe krijg je te maken met een hardnekkige vlek of heeft je keuken nood aan een intensievere schoonmaakbeurt. Het goede nieuws is dat je met een envoudig sopje van warm water, een zachte spons en een vloeibare, milde schuurcrème de meeste vlekken weggeveegd krijgt. Als je deze drie tips volgt, dan geef je je werkblad van composiet gegarandeerd een lang leven.

  1. Vermijd harde schuursponsjes of schuurcrèmes die de polijstlaag kunnen beschadigen. Ga zeker niet schrobben of te schuren met een harde spons.
  2. Spoel het werkblad na gebruik van schoonmaakmiddel altijd na met warm water
  3. Wrijf het werkblad goed droog.

Benieuwd naar het resultaat in de keuken van Dagelijkse kost?

Kijk en lees hier hoe de nieuwe keuken met werkblad uit composiet van Dovy Keukens tot stand kwam.
kookmateriaal Created with Sketch.

Kookmateriaal