De ultieme gids voor het perfecte barbecue feest: tips, tricks en heerlijke recepten

Het is weer zover - het barbecueseizoen staat voor de deur en we kunnen nauwelijks wachten om de grill aan te steken. Of je nu een doorwinterde grillkoning(in) bent die op zoek is naar nieuwe inspiratie, of een beginnende barbecue fan die klaar is om de grill te omarmen, Jeroen geeft je in deze blog zijn ultieme tips, tricks en recepten voor een succesvolle BBQ!

1. Beginnen met grillen: tips voor een geslaagde barbecue

Barbecueën is een geweldige manier om van heerlijk eten en de buitenlucht te genieten, maar het blijft een vak apart, ook voor de ervaren grillmeester. Weet je niet goed waar te beginnen? Met deze tips ben je verzekerd van een barbecue vol plezier!

Hoe heter hoe beter 

Begin niet te snel met grillen maar geef je barbecue de tijd om op te warmen. Gebruik je een houtskoolbarbecue? Wacht dan tot de kolen grijs of wit zien en je je hand niet langer dan 3 seconden boven het vuur kan houden. Dan pas zijn de kolen warm genoeg om goed te kunnen bakken. Reken hiervoor minstens 30 minuten. Gril je op een gasbarbecue? Dan heb je het geluk dat je de temperatuur zelf kan regelen. Vlees, vis en groenten bak je het best op een temperatuur tussen 175 en 230 graden. 

Op elke barbecue past een dekseltje

De meeste moderne barbecuetoestellen komen met een deksel. Dat is niet alleen handig om je toestel veilig op te bergen, maar ook om grote stukken vlees, vis of harde groenten zachtjes te laten garen. Door het deksel te sluiten, werkt je barbecue namelijk als een oven waarin de hete lucht circuleert en gelijkmatig verdeeld wordt.

BBQ tips en tricks van Jeroen Meus

Sta je voor de eerste keer achter de grill? Lees hier alles wat je moet weten als je begint met barbecueën.

2. BBQ-toppers van Dagelijkse kost om je vingers bij af te likken

Of je nu een fanatieke vleeseter bent of juist de voorkeur geeft aan een vegetarische levensstijl, de barbecue is een plek waar iedereen samenkomt om te genieten van heerlijk eten en gezelligheid. Het goede nieuws is dat je geen compromis hoeft te sluiten als het gaat om smaakvolle gerechten op de grill.

Vergeet de standaard vleesgerechten en ga voor iets nieuws zoals brochette van konijn, varkenspichana, geroosterde eendenborst of glazed chicken van de grill. Jeroen heeft in deze blog 20 originele vleesgerechten voor je verzameld om jouw BBQ-kunsten naar een hoger niveau te tillen. 

Liever voor ieder wat wils dankzij heerlijke vegetarische bbq-opties? Probeer dan eens een vegetarische carpaccio, pastasalade met halloumi, geroosterde aubergine met tarwesalade of polenta op de grill.

Ook bijgerechten en smakelijke sauzen mogen niet ontbreken. Gerechten zoals Griekse salade met chorizo en tortillachips, panzanella met gegrilde asperges en tonijn zullen door iedereen gewaardeerd worden.

3. Alles over temperatuur en bereidingstijden

Wie houdt van barbecueën, weet dat de juiste temperaturen en gaartijden cruciaal zijn om vlees, vis en groenten op de grill te laten schitteren. Of je nu een beginner bent of een BBQ-held, met deze tips sta je straks gegarandeerd in de schijnwerpers tijdens jouw volgende barbecuefestijn.

De 20 minuten-regel voor direct of indirect grillen

Heb jij al gehoord van grillen in zones? Je bent pas echt baas over je grill als je werkt met directe en indirecte warmte.

Voor ingrediënten die niet langer dan 20 minuten duren zoals biefstuk, groentespies of hamburger: creëer een warme zone met directe warmte, rechtstreeks boven de gloeiende kolen.

Voor ingrediënten die langer duren dan 20 minuten zoals spareribs, lamsbout, gevogelte en grotere stukken vlees of vis: creëer een koude zone met indirecte warmte, bij het deel van de barbecue zonder kolen.

Meer weten?

Vergeet niet onze andere tips te bekijken en ontdek hoe je jouw creaties perfect sappig en boordevol smaak op tafel tovert!

4. Veelgestelde barbecuevragen

Je zult verrast zijn hoe eenvoudig het is om te barbecueën. Geen idee hoe je kunt voorkomen dat je vlees of vis aan de grill blijft plakken of hoe je een barbecue organiseert voor 40 personen? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Hoe voorkom ik dat mijn vlees of vis aan de grill blijft kleven?

Het antwoord van Jeroen:

Wrijf je grill (of je product) eerst even in met wat olie, met een kwast of een stukje keukenpapier. Er zijn inderdaad speciale invetolieën op de markt, maar het lukt ook met grillolie, fondueolie of zelfs arachideolie. Gewone olijfolie zou ik niet gebruiken, want hij kan minder goed hoge temperaturen aan.

Wat ook belangrijk is: zorg ervoor dat de grill of de kolen heet genoeg zijn! Laat de grill zeer heet worden alvorens je begint te bakken. Ben je toch niet zo zeker van je ‘BBQ-kunsten’? Gebruik dan een visgrill. Klem de vis of worstjes ertussen. Zo kan je ze makkelijk omdraaien zonder dat ze uit elkaar of in de kolen vallen.

Plakt je stuk vlees of vis toch? Prul er niet aan maar laat het nog even verder bakken. Na enkele minuten komt het meestal vanzelf los.

FAQ

Bekijk nog meer veelgestelde vragen en antwoorden. Zo ben je gegarandeerd goed op weg naar een succesvolle BBQ.
culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie