De perfecte steak tartaar in 1-2-3

Steak tartaar is een echte Vlaamse klassieker die je het hele jaar door op menig menukaarten terugvindt. Al hoef je helemaal niet op restaurant te gaan om te genieten van een verse steak tartaar. Je kan hem ook makkelijk zelf maken. Met deze 3 tips is dit gerecht met vers rundervlees letterlijk een koud kunstje!

 

VRT

Steak tartaar van eigen hand

Je steak tartaar staat of valt bij de kwaliteit van je ingrediënten. Gebruik enkel dagverse producten en maak zelf je mayonaise aan de hand van dit recept.

Haal je vlees liefst de dag zelf bij de slager. Ga voor een kwalitatief stukje vlees met veel smaak zoals onglet of bavette. En ook belangrijk: snijd het vlees met de hand in plaats van het fijn te malen in een molentje. Zo behoudt je tartaar voldoende ‘bite’.

Nog een tip van de slager: stop je vlees eerst 30 minuten in de diepvries, zo is het makkelijker om te versnijden.

Steak tartaar à la minute

Het rauwe rundervlees mag omringd zijn door de saus maar hoeft er niet in te marineren. Meng het vlees met de saus, de ui, de kruiden en andere smaakmakers dus pas vlak voor je gaat serveren. Hou de eidooier(s) nog even apart.

Nog een tip voor de echte fijnproevers: gebruik sjalot in plaats van ajuin. Je zal het verschil meteen proeven. En wat betreft de kappertjes gebruik je best de variant die bewaard wordt in zout in plaats van op azijn, deze kunnen het vlees namelijk doen verkleuren. Ja, het oog wil ook wat.

VRT

Steak tartaar serveren, da’s een eitje

Last but not least serveer je de steak tartaar als volgt:

  1. Schik de tartaar in een serveerring op een bord.
  2. Maak een kuiltje in het midden
  3. Leg de eidooier in het kuiltje.

TIP: De overschot van de steak tartaar kan je serveren op een toast of stukje brood bij het aperitief de volgende dag.

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?