De lekkerste gevulde groenten maak je zo

Groenten opvullen is allesbehalve moeilijk. Geef volledig je eigen draai aan gevulde groenten door te variëren in de vulling en de topping. Maak je een vulling met gehakt, groentesaus of kruidige couscous? Kies je voor paprika’s, courgettes, portobello’s of tomaten? En werk je af met kaas of met broodkruim? Met deze recept ideeën van Dagelijkse kost serveer je gevulde groenten elke keer anders, maar altijd lekker.

1. Groenten uithollen

Gevulde groenten maak je doorgaans in de oven klaar, behalve de bekende tomaat-garnaal natuurlijk. Zo komen alle smaken mooi samen en bespaar je een hele hoop afwas. Alles start bij een uitgeholde groente. Paprika, tomaat en courgette zijn erg makkelijk om uit te lepelen en op te vullen. Daarbij kan je het uitgeschraapte vruchtvlees verwerken in de vulling om niets verloren te laten gaan.

Enkele tips:

  • Gebruik een parisiennelepel om hardere groenten (courgette) uit te hollen
  • Een courgette kan je halveren (bootjes) of in gelijke stukken van +- 5 cm (kokertjes) snijden en daarna uithollen.
  • Vlezige Coeur de Boeuf tomaten zijn heel geschikt om op te vullen omdat ze hun stevigheid behouden.
  • Wil je gevulde tomaten en paprika’s zonder schil serveren? Emondeer tomaten in kokend water en blaker de schil van paprika’s zwart (op de grill of barbecue).
  • Harde groenten zoals courgette kan je op voorhand kort stomen en daarna aanstoven om de oventijd te beperken.
VRT

2. De vulling

Je kan het zo gek niet bedenken of het past in een groente. Van een klassieke gehaktvulling tot Griekse rijst of zoete aardappelpuree, met deze ideeën voor gevulde groenten verras je je tafelgasten elke keer opnieuw.

Gehakt

Groenten gevuld met gehakt is zonder twijfel de bekendste groentebereiding in de oven. Bereid het gehakt met een eitje en wat paneermeel voor extra binding en breng het op smaak met kruiden naar keuze. Zin in variatie? Je kan in het gehakt extra smaken verwerken: een fijngesnipperd uitje, verse groene kruiden, zongedroogde tomaten, olijven, geraspte kaas, etc. Ook sauzen met gehakt in verwerkt, zoals bolognaisesaus of chili con carne, werken goed als vulling.

Tip: Hak extra smaakmakers zoals een ajuin of sjalot zeer fijn. Zo voorkom je rauwe stukjes in je gehakt die de smaak (en de pret) bederven.

Granen, pasta en peulvruchten

Een brede waaier aan granen, pasta en peulvruchten vormen een lekker vegetarisch alternatief. In combinatie met een simpele tomatensaus, fijngesneden groenten, olijven, noten, kaasblokjes, etc. maak je een makkelijke én voedzame vulling. Opties genoeg!

  • Granen: rijst, quinoa en bulgur
  • Pasta: compacte pastasoorten zoals Griekse rijst (orzo), fregola sarda, conchiglie, orecchiette, farfalle, etc.
  • Peulvruchten: kikkererwten, bonen en linzen
VRT

Kaas

Geen gevulde groenten zonder krokant kaaskorstje. Voorzie de vulling van een laagje gemalen kaas en zet de schotel 5 minuten onder een hete grill. Varieer af en toe met andere kaastoppings zoals blokjes feta of plakjes mozzarella.

Zachte kazen zoals ricotta, geitenkaas en feta kan je ook gebruiken als vulling. Combineer met kruiden, fijngesneden groenten, olijven of noten voor smeuïge gevulde groenten met een verrassende twist.

Andere vullingen

Experimenteer je graag met smaken? Dan zullen deze originele smaakcombinaties zeker in de smaak vallen:

  • Hüttenkase met limoenzeste en noten
  • Zoete aardappelpuree met krokante uitjes
  • Kruidige couscous met rozijntjes
  • Zalf van pompoen, pastinaak, aubergine of wortel
  • Hummus met geroosterde groenten
VRT

3. Toppings en sauzen

Behalve het klassieke kaaskorstje zijn er nog heel wat lekkere toppings om je gevulde groenten een krokante bite te geven. Of wat denk je van een extra sausje?

Aan de slag met gevulde groenten

Blader door de recepten van Dagelijkse kost voor de lekkerste gevulde groenten recepten door alle seizoenen heen.
culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie