De Italiaanse koffie-etiquette uitgelegd

Geen beter liefdesverhaal dan Italianen en hun pasta. Of wacht… Wat met hun eeuwenoude voorliefde voor koffie dan? Als het op koffie aankomt, zijn Italianen echte experts. Zoals sommeliers wijn tot een echte kunst verheffen doen Italiaanse barista’s dat met hun koffie. Het gaat zelfs zo ver dat ze er een koffie-etiquette op na houden. Wil je dus als een echte Italiaan koffiedrinken? Dan lees je maar beter eerst dit artikel.

De échte Italiaanse espresso

Van de hoeveelheid bonen, 6 à 7 gram arabica bonen, tot de hoeveelheid water en de temperatuur, 30 ml en 88°C, waarmee dat water door het koffiegruis geperst wordt: een echte, Italiaanse espresso moet aan heel wat voorwaarden voldoen. Het resultaat is een klein kopje sterke koffie met een hazelnootbruin schuimlaagje (de ‘crema’), een sterke geur en stevige maar fluweelachtige smaak. De reden waarom je er vaak een glas water bij krijgt is trouwens niet om je mond te spoelen na de koffie maar wel net voor je hem begint te drinken om optimaal van de pure smaak te kunnen genieten.

Het straffe is dat dit kleine kopje koffie er uit noodzaak is gekomen. Ten tijde van Napoleon kwam er een verbod op koloniale producten, waaronder koffiebonen dus. Daardoor werd koffie bijna onbetaalbaar. De Italianen gingen op zoek naar alternatieven zoals gemalen bonen of kastanjes in combinatie met een restje koffie. Gelukkig kreeg een slimme barista uit Rome toen een geniaal idee: hij bleef echte koffiebonen serveren maar in een veel kleinere kop. Zo onstond de ‘espresso’. Toen de prijs van koffiebonen weer daalde, bleef de espresso een hit onder de Italiaanse bevolking, en later wereldwijd.

Cappuccino’s na 11 uur?

Naast de espresso vind je op de koffiekaart vaak nog veel meer koffievariëteiten. De cappuccino en de caffè americano klinken je vast bekend in de oren, maar weet je ook hoe ze precies worden samengesteld? Hieronder vind je de meest gekende koffievariëteiten zoals je ze kan bestellen in Italië:

  • Caffè: een kleine espresso
  • Doppio: een dubbele espresso
  • Ristretto: een extra sterke en kleine espresso
  • Caffè macchiato: een espresso met melkschuim
  • Caffè americano: een espresso aangelengd met warm water
  • Cappuccino: een espresso met gestoomde melk en melkschuim
  • Cortado: een espresso met warme melk
  • Caffè panna: een espresso met slagroom
  • Caffè lungo: een grote espresso die langer doorloopt
  • Caffè latte: een espresso met extra veel gestoomde melk
  • Latte macchiato: warme melk met melkschuim waar een espresso aan toegevoegd wordt
VRT

Zeker die zachte cappuccino’s gaan er bij ons vlotjes in. ’s Morgens, ’s middags én ’s avonds, ook al schrijft de Italiaanse koffie-etiquette voor dat cappuccino’s na 11 uur not done zijn. Achter die onbeschreven regel zit wel een goede reden. Italianen zweren bij een espresso na de avondmaaltijd omdat melk veel moeilijker verteert. Bovendien eten Italianen ’s avonds meestal heel uitgebreid, met antipasti, primi piatti en secondi piatti. Daarom is een eenvoudige caffè een betere keuze dan een cappuccino volgens hen.

Koken met koffie

Koffie is ook een heerlijke smaakmaker in tal van gerechten. Zeker in de rayon van de desserts vind je deze smaak vaak terug. Blader zeker eens door onze koffie-recepten om het zelf uit te proberen.
nieuws Created with Sketch.

Nieuws