De échte Italiaanse espresso
Van de hoeveelheid bonen, 6 à 7 gram arabica bonen, tot de hoeveelheid water en de temperatuur, 30 ml en 88°C, waarmee dat water door het koffiegruis geperst wordt: een echte, Italiaanse espresso moet aan heel wat voorwaarden voldoen. Het resultaat is een klein kopje sterke koffie met een hazelnootbruin schuimlaagje (de ‘crema’), een sterke geur en stevige maar fluweelachtige smaak. De reden waarom je er vaak een glas water bij krijgt is trouwens niet om je mond te spoelen na de koffie maar wel net voor je hem begint te drinken om optimaal van de pure smaak te kunnen genieten.
Het straffe is dat dit kleine kopje koffie er uit noodzaak is gekomen. Ten tijde van Napoleon kwam er een verbod op koloniale producten, waaronder koffiebonen dus. Daardoor werd koffie bijna onbetaalbaar. De Italianen gingen op zoek naar alternatieven zoals gemalen bonen of kastanjes in combinatie met een restje koffie. Gelukkig kreeg een slimme barista uit Rome toen een geniaal idee: hij bleef echte koffiebonen serveren maar in een veel kleinere kop. Zo onstond de ‘espresso’. Toen de prijs van koffiebonen weer daalde, bleef de espresso een hit onder de Italiaanse bevolking, en later wereldwijd.