De Dagelijkse kost-weekmenu's van oktober

Op zoek naar een lekker weekmenu? Jeroen Meus inspireert je elke maand met vier simpele en lekkere weekmenu’s. Dat zijn wekelijks zeven gevarieerde en kindvriendelijke gerechten met seizoensproducten om uit te proberen. Ontdek hier de Dagelijkse kost-weekmenu’s voor oktober.

In oktober maken we plaats op ons bord voor pompoen, champignons, pastinaak, appelen en peren in alle kleuren en vormen, maar ook de eerste stukjes wild en herfstige klassiekers zoals vol au vent passeren de revue. Smakelijk!

WEEK 40

Maandag

Mini-courgettes, lekker gehakt en verse tomatensaus? Deze schotel met courgette en krieltjes in de oven is de perfecte start van een nieuwe week.

Dinsdag

Minder gekende groenten lenen zich perfect voor soep. Lekkere garnituren zoals pesto en walnoten maken er zelfs op een doordeweekse dag meteen iets speciaals van.

Woensdag

Een originele lunch om je woensdagnamiddag mee af te trappen? Zoek niet langer. Deze pizza baguettes met verse bolognesesaus zijn leuk om te maken en nog leuker om op te eten.

Donderdag

Dit Japans geïnspireerde gerecht met paddenstoelen, in dit geval shiitakes, combineert tal van heerlijke smaken: teriyaki-marinade, rundvlees, gember, chili en ga zo maar door. Met een schep rijst erbij heb je snel een smakelijk avondmaal op tafel staan.

Vrijdag

Elke schep van deze pastaschotel met vier kazen, boerenkool en pompoen is een schepje bovenop de weekend-feestvreugde. Jeroen is er zeker van dat iedereen dit lust.

Zaterdag

Weekends zijn er om te experimenteren in de keuken. Wat denk je van een panna cotta met tartaar van kiwi en kokoscrumble? O zo eenvoudig en o zo lekker!

Zondag

Videe, vol-au-vent of koninginnenhapje: iedereen weet hoe deze klassieker op het bord verschijnt. Wie dit gerecht bedacht, verdient een standbeeld, maar wie het klaarmaakt op een zondag ook. ;-)

WEEK 41

Maandag

Pastinaakfrietjes ken je vast wel, maar at je ook al pastinaakchips? Ze zijn de perfecte side dish bij deze sappige kalkoenburgers met verse chiliketchup.

Dinsdag

Wat maak je met de laatste koolrabi’s van het seizoen? Uitgehold vormt deze groente alvast het ideale kommetje voor een romige vegetarische vulling van ricotta, spinazie en champignons. Heerlijk herfstig!

Woensdag

Deze pizza doet graag alles anders. Geen klassieke pizzabodem, maar wel bladerdeeg. Geen zomerse tomaten en mozzarella, maar wel rode kool en fetakaas. En de walnoten geven elke hap een lekkere crunch.

Donderdag

Wanneer je pompoen en pastinaak in de winkel ziet liggen, weet je het wel: het is volop herfst! In combinatie met pittige chorizoballetjes is dit de soep waar je naar verlangt op een koude dag.

Vrijdag

Aan de vooravond van het weekend mag er al eens in de zetel voor televisie gegeten worden. Deze Mexicaanse corn dogs zijn de perfecte fingerfood snack om uit het vuistje te eten.

Zaterdag

Dit ‘wild broodje’ combineert twee topproducten uit het seizoen: peren en hertenvlees. De zelfgemaakte ketchup van veenbessen maakt dit gerecht extra bijzonder.

Zondag

Neem vandaag je tijd om de klassieker der Italiaanse stoofschotels klaar te maken: ossobucco.  Jeroen serveert de zacht gegaarde kalfsschenkel met witte bonen en smeuïge pasta, al kan puree zeker ook.

WEEK 42

Maandag

Vul de koekendozen deze week eens met een zelfgemaakt tussendoortje. Flapjacks of gebakken havermoutkoeken zijn heel populair bij Britse schoolkinderen. Wedden dat ze bij die van jou ook in de smaak vallen?

Dinsdag

Stamppot met boerenkool is populair bij onze Noorderburen en Jeroen weet waarom: de koolbladeren zijn supermakkelijk om klaar te maken en zitten bomvol vitaminen. Zo is deze oerdegelijke Dagelijkse kost van puree met spek en een gepocheerd ei eigenlijk best nog gezond.

Woensdag

Deze keer geen gepaneerde, maar wel gevulde kalfslapjes op het menu. Jeroen maakt pakketjes met mozzarella en Italiaanse ham voor een op-en-top Italiaanse maaltijd.

Donderdag

Quiche vraagt weinig werk en is een goed antwoord als ‘Wat eten we vandaag?’ weerklinkt. Deze versie met roquefort, appel en witloof is alles wat je nodig hebt om van je donderdag te bekomen.

Vrijdag

Zin in een lekker aperitiefhapje om de werkweek af te sluiten? Verse hummus stelt nooit teleur.

Zaterdag

Flespompoen of butternut is een plezier om mee te koken. Voor deze lasagne snijdt Jeroen de pompoen in flinterdunne plakjes en wisselt hij af met gestoofde spinazie, feta en bechamelsaus.

Zondag

Zeebaars ziet er met dat prachtige zilverkleurige vel niet alleen goed uit op je bord, het smaakt ook erg goed. Jeroen combineert het smakelijke visvlees met smakelijke groentjes, zoals ze dat enkel in de Provence kunnen.

WEEK 43

Maandag

De herfst is het ovenschotelseizoen bij uitstek. Deze preirolletjes met kaassaus en puree zijn een schot in de roos.

Dinsdag

Bestaat er zoiets als de perfecte lunch? Jazeker. Deze croque champignon met een pittige tapenade, pancetta en cheddar is een echte aanrader!

Woensdag

Een stevige kop dampende pompoensoep doet altijd deugd, zeker als je die zachte smaak letterlijk en figuurlijk extra pit geeft. Jeroen voegt flink wat specerijen en geroosterde pompoenpitten toe.

Donderdag

Doe je ook mee aan donderdag veggiedag? Deze Indiase groenteschotel is leuk om uit te proberen. De tofoe kan je vervangen door een ander sojaproduct zoals tempé bijvoorbeeld.

Vrijdag

Verwen jezelf op vrijdag met een fantastische perenstrudel. Deze variant op de klassieker met appel valt als een warm dekentje over je, zelfs als je er een bolletje vanille-ijs bij serveert.

Zaterdag

Jeroen vervlaamste de klassieke Franse vissoep door aan de slag te gaan met lekkers uit de Noordzee. Het resultaat is een sublieme vissoep die het werk meer dan waard is!

Zondag

Mag het eens wat anders zijn dan kip op zondag? Ga voor een ander stuk gevogeltje zoals eend. Het vlees is bijzonder smaakvol en stevig. De perfecte toevoeging aan deze Aziatisch geïnspireerde noedelsalade.

culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie