De Dagelijkse kost-weekmenu's van mei

Geen inspiratie om zelf een weekmenu op te stellen? Jeroen Meus inspireert je elke maand met vier simpele en lekkere weekmenu’s. Dat zijn telkens zeven gevarieerde en kindvriendelijke gerechten om uit te proberen. Ontdek hier de Dagelijkse kost-weekmenu’s voor mei.

De maand mei staat gelijk aan een weelde van verse groenten en fruit maar ook kraakverse seizoensvis waarmee je lekkere en eenvoudige dagelijkse kost op tafel tovert. Al heb je lang geen magie nodig om te koken met eenvoudige ingrediënten zoals verse asperges, spinazie, spitskool en mango. Met de recepten van Jeroen lukt het iedereen. Ontdek snel de zomerse smaken van shakshouka, poké bowls, salade met burrata en meer!

WEEK 17

Maandag

Tsjakka! Een zalige tomatensaus met gepocheerde eieren zorgt voor een knallend begin van de week. Zet deze shakshuka in het midden van de tafel en geef iedereen een stuk brood om heerlijk te dippen. Zo gezellig en zo lekker!

Dinsdag

Paddenstoelen zijn populair als vleesvervanger. Jeroen vermomde zijn gebakken portobello’s als vegetarische schnitzel in een heerlijk krokant jasje van panko.

Woensdag

Let’s rog and roll! De eerste roggen liggen bij de visboer. Wist je dat je van rog ook rolletjes kan maken? Jeroen vult ze met verse spinazie en serveert er een zuiderse puree bij.

Donderdag

Simpel is meestal beter. Eén keer proeven van deze zuurdesemtoast met geroosterde courgettes, avocado, fijne plakjes komkommer en sardines, en je wil nooit meer iets anders als lunch.

Vrijdag

Als er één gerecht is dat je vrijdaggevoel perfect beantwoordt, dan moet het wel deze chili con carne zijn. Een echte no nonsense Tex-Mexklassieker die je op het vuur kan laten sudderen terwijl jij bekomt van de werkweek.

Zaterdag

Deze sushi rolls zullen creatieve chefs zeker kunnen bekoren. De dunne omeletrolletjes kan je vullen met originele combinaties zoals krabcocktail met pompelmoes. Als koud hapje, voorgerecht of lunch? ’t Is op elk moment van de dag verrassend lekker.

Zondag

’t Is Moederdag! Verwen de meest bijzondere vrouw in je leven met een zelfgemaakte brunch. Dit recept biedt je alvast de nodige inspiratie.

WEEK 18

Maandag

Met een grote ketel verse soep kom je de week wel door. Deze wortelsoep met tikka masala flitst je elke hap opnieuw naar het midden van drukke Indiase delhi met kruidenkraampjes. Ogen toe en genieten maar!

Dinsdag

Soms moet het ’s avonds gewoon makkelijk en snel gaan. Dan zijn deze orecchiette de oplossing. De spinazie met room en drie kazen zijn het perfecte trio voor een zalige saus. Niemand gaat geloven dat je deze verrukkelijke pasta in slechts 35 minuten hebt klaargemaakt. Wedden?

Woensdag

Als een klassieke melanzane alla parmigiana je blij maakt, dan moet je deze originele variant met gevulde koolrabi zeker ook eens proberen.

Donderdag

Jeroen serveert sushi sashimi als poké bowl, en dat heeft niets met Pokémon te maken.  Poké bowl is een Hawaiiaanse bereiding, traditioneel geserveerd in een kom, met rijst, knapperige groenten en gemarineerde vis. Extra toppings zoals krokante nori (zeewier) en zalmeitjes maken deze Japanse variant helemaal af.

Vrijdag

Vrijdag barbecuedag? De zoektocht naar een goed bijgerecht stopt hier: deze poepsimpele salade met haring, gekonfijte groentjes en frisse vinaigrette combineren wonderwel met een gegrild stuk vlees.

Zaterdag

Ook zo zot van pulled pork? Traag gegaard, kruidig varkensvlees kan je ook tussen een broodje serveren. Samen met een frisse koolsla maak je de ideale weekendhap.

Zondag

Een zalige sinaasappelparfait is het perfecte einde van deze week. Serveer dit stevige roomijs in een uitgeholde sinaasappel en je hebt al snel een nagerecht met wauweffect!

WEEK 19

Maandag

Hou het zomers weekendgevoel nog even bij en maak deze fantastische salade met burrata. Die supersmeuïge Italiaanse kaas is het perfecte gezelschap voor de gegrilde groenten en salsa verde met tuinkruiden.

Dinsdag

Het voorjaar is een uitstekend moment om verse paling te eten. Met dit recept schud je zelf een topklassieker uit je mouw: paling in ’t groen dames en heren!

Woensdag

Spitskool ken je van salades of in de puree, maar ook bij vis komt deze groente tot z’n recht. Probeer deze spitskoolsoep met grijze garnalen maar eens. De croutons met oosterse kruiden zorgen voor extra smaak en een knapperige bite.

Donderdag

Klassieke smaken in een modern jasje, dat smaakt altijd. Jeroen combineert een bavarois van geitenkaas met gegrilde asperges en gerookte zalm. Een echte lentetopper!

Vrijdag

Daar is het weekend. Zet de barbecue alvast op voor deze gegrilde kip met zoetzuur glazuur. Heerlijk bij een frisse salade van gepofte aardappelen, radijs en rucola.

Zaterdag

Zin in een weekendprojectje met rabarber? Maak een origineel nagerecht zoals deze rabarbergelei met yoghurt en limoen en gebruik de overschot voor een frisse rabarberlimonade. Fris, fruitig en fijn om te maken!

Zondag

Zet deze fantastische lamsbout op tafel en je huisgenoten – en bij uitbreiding de hele buurt – ruikt gewoon dat het feest is. Dit smaakvolle stuk lamsvlees pas perfect bij de saus met gegrilde groenten en aardappelen. Geen plaats meer over op de barbecue? De groene asperges kan je ook perfect in de oven klaarmaken.

WEEK 20

Maandag

Spinazie en ricotta zijn voorbestemd voor elkaar. Precies daarom kiest Jeroen om zijn pastaschelpen te vullen met een ricotta-zalmmengsel. Het lekkere spinaziesausje roert hij achteraf door de pasta.

Dinsdag

Warme aspergesoep kennen en lusten we allemaal, maar heb je al eens deze koude variant geprobeerd? Gazpacho kan je ook van groene asperges maken. De toastjes met tartaar van gerookte sprot maken deze maaltijd compleet.

Woensdag

Jeroen maakt zeewolf in een cadeauverpakking. De vis krijgt vandaag een gerookt spekjasje. De aardappelen gaan de oven in met sjalot en kruiden. Dit gerecht is genot in huis nog voor het op tafel komt!

Donderdag

Wie gehaktballen zegt, denkt tomatensaus. Gooi het eens over een andere boeg met deze kipgehaktballen met barbecuesaus en gebakken rijst. Verrassend goed!

Vrijdag

Deze reuzenbrochette is de ster van jouw vrijdagavond. Met een huisbereide andalousesaus kan het feestje niet meer stuk.

Zaterdag

Geïnfuseerde olie is goed gerief in de keuken. Je brengt er tal van gerechten mee op smaak zonder dat je nog verse kruiden hoeft te plukken. Jeroen maakt verschillende soorten olie met o.a. look, chili en basilicum. 20 minuten werk waar je nog maanden plezier van hebt.

Zondag

Wie houdt van mango sticky rice, zal deze exotische taart zeker ook lusten. Het romige kokosmengsel met vanille en fris citroengras is een fris tegengewicht voor de verse mango.

culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie