Je geniet van een heerlijke vakantie of je moet nog vertrekken? Jeroen tipt je zijn favoriete zomerkost met de lekkerste seizoensingrediënten.
WEEK 31
Maandag
De klassieke pasta carbonara met een knipoog. Zonder room uiteraard, maar wél met krokant gebakken spek, prei en een gepocheerd eitje.
Dinsdag
Met deze eenvoudige paprikasoep maak je iedereen blij. Een gerookt hammetje en een frisse pesto maken dit gerecht compleet. Tip: maak een extra portie en vries ze in.
Woensdag
Tabouleh is een frisse platte-peterseliesalade. Heerlijk met baba ganoush, een smeuïge auberginedip, merguez en pitabroodjes. Alle ingrediënten voor deze bereiding kan je moeiteloos vinden in de Vlaamse winkels en tòch zet je een niet-alledaags uitheems gerecht op de tafel, waar iedereen gegarandeerd lovend over is.
Donderdag
In de Italiaanse keuken worden de cannelloni-buisjes traditioneel gevuld met een zachte smakelijke inhoud. Jeroen vervangt de pasta door aubergineschijfjes en laat de gevulde rolletjes garen in een verse tomatensaus. Het is vegetarisch, maar daar zal zelfs een grote fan van vlees en vis waarschijnlijk geen punt van maken.
Vrijdag
Jeroen geeft een moderne twist aan dit eeuwenoude recept. Een pasta genoemd naar het oudste beroep dat er bestaat maar dan met een heerlijk stukje roodbaars en Griekse pasta erbij.
Zaterdag
Steek dit weekend de barbecue aan voor deze gegrilde, zoetzure kip met gepofte aardappelen. Deze bereiding kan je ook op een gasbarbecue of in de oven klaarmaken.
Zondag
Een appelcake zorgt altijd voor blije gezichten. Deze klassieker krijgt een twist. Jeroen vervangt een deel van de suiker door lekkere honing.
WEEK 32
Maandag
De klassieke Italiaanse ‘insalata Caprese’ inspireerde Jeroen tot deze zomerse burgers. Hij gebruikt zuiver rundergehakt in combinatie met tomaat, mozzarella en verse basilicum. Met of zonder broodje, dit smaakt gegarandeerd.
Dinsdag
Cordon bleu kent iedereen, maar ken je deze versie met zeeduivel al? Zeeduivel of lotte is een ideale vis om te combineren met vlees. Natuurlijk komt er naast ham ook kaas tussen. Jeroen koos deze keer mimolette, maar kies gerust een andere kaas naar eigen smaak.
Woensdag
Samosa’s zijn gefrituurde deegflapjes uit de Indiase keuken. Jeroen vervangt de klassieke vulling van aardappel, erwten en kip met een mengsel van rijst en lamsvlees. De verse mangochutney maakt dit gerecht helemaal af.
Donderdag
Cassoulet is een Franse regionale specialiteit met witte bonen en vlees. Deze veggie versie zit tjokvol vitaminen en smaak. En dan hebben we het nog niet over de fantastische lookbroodjes gehad.
Vrijdag
Vis op de barbecue is altijd een topper. Dorade of goudbrasem kan je perfect grillen. Jeroen vult de vis op met tuinkruiden en citroen. Daarnaast serveert hij prei en paprika’s en een pittige paprikasaus.
Zaterdag
Fan van blauwe bessen? En van kaastaart? Probeer deze toptaart dan maar eens. Dit is een supersimpele kaastaart met een krokante koekjesbodem. Heerlijk in combinatie met de zachte kaas en blauwe bessen.
Zondag
Ossobuco zijn traag gegaarde kalfsschenkels met tomaten. Slow cooking op zijn best, da’s ideaal voor jouw luie zondag.
WEEK 33
Maandag
De week is goed begonnen als je een verse ketel soep maakt. Deze knalgroene courgettesoep met basilicum is eenvoudig, fris en superlekker!
Dinsdag
Berloumi is een soort halloumi van Belgische bodem. Deze grillkaas is afkomstig uit Berlare en is even veelzijdig in gebruik als zijn bekendere soortgenoot. Jeroen maakt de Berloumi in dit recept extra pittig en serveert de stukjes kaas met een frisse salade van koolrabi.
Woensdag
Jeroen haalt een klassieker uit de hotelschool van onder het stof: waterzooi. Hij maakt een versie met griet, een smakelijke platvis uit de tarbotfamilie. Verder spelen aardappel en saffraan (voor de mooie kleur) een hoofdrol in dit gerecht.
Donderdag
Zin in zoet? Een marmercake is altijd een schot in de roos. Maar opgelet: de combinatie van vanille en cacao werkt als een magneet. Voor je het goed en wel beseft, is de cake foetsie.
Vrijdag
Falafel zijn Libanese kikkererwtenballetjes met veel kruiden en specerijen. Bak ze goudgeel en serveer de falafelballetjes met een frisse yoghurtdip. Dit is de perfecte vrijdagavondsnack!
Zaterdag
Dit is barbecue ten top! Picanha, varkensvlees in een heerlijke kruidenrub, met tomatensla, geroosterde aardappelen en chimichurri.
Zondag
Het mosselseizoen draait stilaan op volle toeren. Het echte hoogtepunt is in oktober, maar laat dat je niet tegenhouden om nu al van dit heerlijke gerecht te smullen. Jeroen maakt een verrassende versie met de smaken van witbier en gember.
WEEK 34
Maandag
Wanneer je het lekkerste uit verschillende werelddelen combineert, krijg je dit: supermalse gebakken lamskoteletjes, met Sardijnse pasta en een Indiase yoghurtdip. De gegrilde courgettes kan je ook in de oven, op de barbecue of in een grillpan klaarmaken.
Dinsdag
Kan je niet kiezen tussen courgettesoep of broccolisoep? Combineer ze dan. Vergezeld van een toast met een tapenade van broccoli en gesmolten mozzarella is dit de ideale lunch (of een stevig voorgerecht).
Woensdag
Haal een goede fles wijn uit de kast voor een zomerse kaas- en wijnavond met vrienden. Jeroen voorziet bij deze kaasplank extra garnituur: een verse perenchutney, hartige seldersalsa, een mix van gedroogde vruchten en noten en heerlijk warme toasts van rozijnenbrood.
Donderdag
Tijdens de vakantie kan je al eens uitgebreider ontbijten. Deze boekweitpannenkoeken met rood fruit (aardbei, blauwe bessen, braambessen en aalbessen) samen met yoghurt en granola zijn de perfecte start van je dag.
Vrijdag
Olé, ’t is vrijdag. Dat verdient een lekker gerecht zoals deze gevulde paprika’s, met een korstje van panko, patatas bravas met lookmayonaise en een heerlijk pittige tomatensaus.
Zaterdag
Sardines op de barbecue is een van de lekkerste dingen die Jeroen kent. Met gamba’s en zalm maak je een lekkere mixed grill die perfect samengaan met de Mexicaans geïnspireerde salade van wilde rijst, bonen en paprika.
Zondag
Deze enchilada’s bewijzen dat ovenschotels ook perfect in de zomer kunnen. Deze vegetarische ovenschotel bevat wraps gevuld met smeuïge ricotta, rode bonen en zoete maïs, afgewerkt met tomatensaus en cheddarkaas. Wat een feest!