De betere barbecue: alles over temperatuur en bereidingstijden

Wie houdt van barbecueën, weet dat de juiste temperaturen en gaartijden essentieel zijn om vlees, vis en groenten perfect te grillen. Bak je op direct of indirect vuur? En hoe lang moet je biefstuk, sparerib of stuk zalm eigenlijk grillen voor de beste ‘cuisson’? Of je nu een beginner bent of een doorwinterde grillmaster, met deze tips steel je gegarandeerd de show tijdens je volgende barbecuefeest. Lees snel verder en ontdek hoe je jouw barbecuegerechten keer op keer perfect gaar en vol van smaak op tafel zet.

1. De 20 minuten-regel voor direct of indirect grillen

Heb jij al gehoord van grillen in zones? Je bent pas echt baas over je grill als je werkt met directe en indirecte warmte.

Creëer een warme zone met directe warmte, rechtstreeks boven de gloeiende kolen, voor ingrediënten die niet langer dan 20 minuten nodig hebben zoals een biefstuk, groentespies of hamburger.

Daarnaast maak je ook een koude zone: het deel van de barbecue zonder kolen. Daar kunnen ingrediënten die langer dan 20 minuten nodig hebben in indirecte warmte (verder) garen. Ideaal voor spareribs, lamsbout, gevogelte en grotere stukken vlees of vis. Met deze methode voorkom je dat stukken vlees of vis verbranden voordat de binnenkant gaar is.

2. Hoe lang moet elk stuk vlees of vis bakken?

Vind je het moeilijk om de juiste bakwijze en bereidingstijd voor vlees, vis of groenten te bepalen? Baseer je dan op deze tabel met de populairste barbecuebereidingen en hun gaartijden. Let wel, dit zijn richttijden. De bereidingstijd hangt af van verschillende factoren zoals de dikte van je stuk vlees of vis, buitentemperatuur, barbecuetoestel, etc.

Gevogelte

  • Kipfilet (zonder bot): 15 - 20 minuten op 160°C (directe warmte)
  • Kipspies (blokjes van 2,5 cm): 12 - 15 minuten op 180°C (directe warmte)
  • Kipgehaktballetjes (2 cm): 10 - 12 minuten op 180°C (directe of indirecte warmte)

Kalfs- en rundvlees 

  • Hamburger: 10 - 12 minuten op 180°C tot 200°C (directe of indirecte warmte)
  • T-bone steak (ca. 2,5 cm dik): 10 - 12 minuten op 200 tot 220°C (directe of indirecte warmte)
  • Biefstuk (ca. 2,5 cm dik): 14 minuten op 180°C (directe of indirecte warmte)

Varkensvlees

  • Worstjes (100 g): 15 - 20 minuten op 180°C (directe of indirecte warmte)
  • Spareribs (1,5 kg): 4 - 5 uur op 130°C (indirecte warmte)

Lamsvlees

  • Lamskotelet: 10 - 12 minuten op 180°C (directe of indirecte warmte)
  • Lamsbout (1,5 kg): 60 minuten op 140 tot 160°C (indirecte warmte)

Vis

  • Visfilet op vel (ca. 180 g): 6 - 8 minuten op 170°C (directe warmte)
  • Zalm (ca. 180 g): 8 - 10 minuten op 160°C (directe of indirecte warmte)
  • Visbrochette (stukjes van 2,5 cm): 10 - 12 minuten op 180°C (indirecte warmte)

Schaaldieren

Groenten

  • Maiskolf: 15 - 20 minuten op 160°C (directe warmte)
  • Groentespies: 8 - 10 minuten op 160°C (directe warmte)
  • Asperge: 6 - 8 minuten op 160°C (directe warmte)
  • Aardappel in de schil: 60 minuten op 160°C (indirecte warmte)

3. Hoeveel gram vlees of vis reken je per persoon voor een BBQ? En wat met bijgerechten?

Voorzie 400 à 500 gram per persoon. Afhankelijk van het type komt dat neer op 3 tot 5 stukken vlees, gevogelte, vis of vegetarische alternatieven per tafelgast.

Daar komen dan uiteraard nog een aantal heerlijke salades, een stukje brood, rijst, aardappelen of pasta bij kijken. Reken 100 gram aan bijgerechten per persoon. Probeer dan zeker deze zomerse bijgerechten met pasta of gegrilde groenten van Jeroen.

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?