1. Boter op kamertemperatuur
Leg de boter een uur op voorhand al uit de koelkast. Zo kan je met malse boter op kamertemperatuur aan je brooddeeg beginnen.
Leg de boter een uur op voorhand al uit de koelkast. Zo kan je met malse boter op kamertemperatuur aan je brooddeeg beginnen.
Gist is essentieel om je brood te laten rijzen, tenzij je zuurdesem gebruikt. Gebruik je verse gist of droge gist? Verse gist koop je in blokjes van 42 g. Dat is voldoende voor 1 kg bloem. Droge gist in zakjes is langer houdbaar én je hebt er minder van nodig. Ongeveer een derde (14 g) is genoeg voor een kilogram bloem.
Net zoals bij taart en gebak, is het enorm belangrijk om alle ingrediënten zorgvuldig af te wegen. Als je een perfect brood wilt bakken, is je keukenweegschaal je beste vriend.
Zout geeft de smaak van je brood meer diepgang. Gewoon keukenzout of fijn zeezout zijn ideaal voor brood, maar strooi het nooit rechtstreeks op de gist. Zout doet de werking van gist teniet. Meng het zout eerst door de bloem voor je de gist toevoegt.
Net zoals bij taart en gebak, is het enorm belangrijk om alle ingrediënten zorgvuldig af te wegen. Als je een perfect brood wilt bakken, is je keukenweegschaal je beste vriend.
Net wanneer je denkt dat je deed lang genoeg gekneed is, moet je nog even doorgaan. Door te kneden, ontwikkel je gluten in het deeg. En dankzij die gluten zal je deeg mooi rijzen en luchtig worden. Als je zeker wil zijn, blijf dan minstens 10 minuten kneden tot je een mooi, elastisch deeg hebt.
Brooddeeg moet minstens twee keer rijzen, soms zelfs drie keer. Daarvoor zet je het brooddeeg op een warme plek in huis waar het niet tocht en de temperatuur constant blijft. Dek de kom af met een handdoek of een vel plastic folie. Je deeg is goed gerezen wanneer het in volume verdubbeld is.
Hoe voorkom je dat je brood gaat barsten of verbrokkelen? Door je brood (in de vorm) bovenaan in te kerven met een scherp (scheer)mesje.
Schuif samen met het brood een ondiep schaaltje met water mee de oven in. De hete waterdamp zal je broodo een mooie korst geven. Een wit brood bakt Jeroen 45 minuten lang op 220°C. De laatste 15 minuten zet hij de ovendeur op een kiertje, eventueel met een spatel ertussen, om te voorkomen dat het brood verbrandt.
Om te weten of je brood voldoende gebakken is, heeft Jeroen een eenvoudige truc: tik op het brood. Hoor je een holle klank? Dan is je broodje gebakken.
Brood laat je best afkoelen op een rooster zodat de korst lekker krokant blijft. Laat je baksel in geen geval in de broodvorm of op de bakplaat liggen.