De basis van zelfgebakken brood

Vers brood bakken is plezant. Alleen al voor de heerlijke geur die in huis hangt zou je het doen. Zelf brood bakken is bovendien helemaal niet moeilijk. Je hebt alleen bloem, boter, gist en wat geduld nodig. Deze basistips helpen je op weg.

1. Boter op kamertemperatuur

Leg de boter een uur op voorhand al uit de koelkast. Zo kan je met malse boter op kamertemperatuur aan je brooddeeg beginnen.

2. Gis niet met gist

Gist is essentieel om je brood te laten rijzen, tenzij je zuurdesem gebruikt. Gebruik je verse gist of droge gist? Verse gist koop je in blokjes van 42 g. Dat is voldoende voor 1 kg bloem. Droge gist in zakjes is langer houdbaar én je hebt er minder van nodig. Ongeveer een derde (14 g) is genoeg voor een kilogram bloem.

VRT

3. Gist houdt niet van zout

Net zoals bij taart en gebak, is het enorm belangrijk om alle ingrediënten zorgvuldig af te wegen. Als je een perfect brood wilt bakken, is je keukenweegschaal je beste vriend.

Zout geeft de smaak van je brood meer diepgang. Gewoon keukenzout of fijn zeezout zijn ideaal voor brood, maar strooi het nooit rechtstreeks op de gist. Zout doet de werking van gist teniet. Meng het zout eerst door de bloem voor je de gist toevoegt.

4. Meten is beter (w)eten

Net zoals bij taart en gebak, is het enorm belangrijk om alle ingrediënten zorgvuldig af te wegen. Als je een perfect brood wilt bakken, is je keukenweegschaal je beste vriend.

5. Blijven kneden, blijven kneden

Net wanneer je denkt dat je deed lang genoeg gekneed is, moet je nog even doorgaan. Door te kneden, ontwikkel je gluten in het deeg. En dankzij die gluten zal je deeg mooi rijzen en luchtig worden. Als je zeker wil zijn, blijf dan minstens 10 minuten kneden tot je een mooi, elastisch deeg hebt.

VRT

6. Rijzen in 1-2-3

Brooddeeg moet minstens twee keer rijzen, soms zelfs drie keer. Daarvoor zet je het brooddeeg op een warme plek in huis waar het niet tocht en de temperatuur constant blijft. Dek de kom af met een handdoek of een vel plastic folie. Je deeg is goed gerezen wanneer het in volume verdubbeld is.

7. Bakken zonder barsten of brokken

Hoe voorkom je dat je brood gaat barsten of verbrokkelen? Door je brood (in de vorm) bovenaan in te kerven met een scherp (scheer)mesje.

8. Een mooie broodkorst

Schuif samen met het brood een ondiep schaaltje met water mee de oven in. De hete waterdamp zal je broodo een mooie korst geven. Een wit brood bakt Jeroen 45 minuten lang op 220°C. De laatste 15 minuten zet hij de ovendeur op een kiertje, eventueel met een spatel ertussen, om te voorkomen dat het brood verbrandt.

VRT

9. Wanneer is je brood gaar?

Om te weten of je brood voldoende gebakken is, heeft Jeroen een eenvoudige truc: tik op het brood. Hoor je een holle klank? Dan is je broodje gebakken.

10. Op de rooster

Brood laat je best afkoelen op een rooster zodat de korst lekker krokant blijft. Laat je baksel in geen geval in de broodvorm of op de bakplaat liggen.

Brood zonder rijzen, kan dat?

Sodabrood is een heel gemakkelijk brood omdat je het niet moet doen rijzen. Het wordt gemaakt van een speciaal deeg op basis van karnemelk en bicarbonaat. Natuurlijk heb je ook nog platbrood of flatbread waarbij het deeg niet hoeft te rijzen.

Probeer ook deze broodrecepten:

basiskennis Created with Sketch.

Basiskennis