Brusselse wafels bakken zoals Jeroen Meus? 5 tips voor lekker luchtige wafels

Een kraakverse Brusselse wafel doet een mens genieten en z’n zorgen vergeten. Hoe bak je in je eigen keuken luchtige en krokante wafels zoals je ze geserveerd krijgt in de betere brasserie? Gebruik je best gist of zelfrijzende bloem? En hoe voorkom je dat het wafelbeslag aan je wafelijzer blijft kleven? Ontdek hier de vuistregels van Jeroen Meus voor een geslaagde wafelenbak.

Een wafel bakken, klinkt heel simpel. Toch zijn er een aantal dingen waar je maar beter op kan letten.

1. Luchtig, luchtiger, luchtigst: gebruik je gist of zelfrijzende bloem?

Jeroen zijn geheim voor extra luchtige Brusselse wafels? Hij gebruikt verse gist én zelfrijzende bloem. Zo krijg je de luchtigste wafels die je ooit gegeten hebt. Verse en droge gist los je best op in lauwwarm water of lauwwarme melk. Houd daarbij altijd rekening met de omgevingstemperatuur. Als het koud is, kan je het water een beetje langer opwarmen. Anders zal de gist niet werken, en zal je beslag ook niet rijzen. Omgekeerd is te warm water ook niet goed omdat de gist dan te hard zal werken.

Het opgeklopte eiwit dat je onder je wafelbeslag spatelt, zorgt ook voor extra luchtigheid. Doe het voorzichtig, zodat er zoveel mogelijk lucht in je beslag blijft.

VRT

2. Hoe vermijd je klonters in je wafelbeslag?

Als je melk en/of water met bloem mengt, bestaat de kans dat er klonters ontstaan. Je bloem zeven is alvast een eerste goede tip om dat te vermijden. Een andere truc is de vloeistof toevoegen aan de bloem, en niet omgekeerd.

3. Goed bakgerief: een speciaal wafelijzer voor Brusselse wafels

Een échte Brusselse wafel telt exact twintig vakjes. Tel maar na. :-) Logischerwijze bak je deze wafels dus in een speciaal wafelijzer met de traditionele, rechthoekige vorm, diepe groepen en twintig vakjes. Tegenwoordig hebben veel wafelijzers verwisselbare platen zodat je zowel Brusselse als Luikse wafels en krokante wafeltjes kan bakken met hetzelfde toestel. 

Wil je liever geen investering doen in een extra of nieuw wafelijzer? In een ander wafelijzer kan je uiteraard ook krokante, goudbruine Brusselse wafels bakken. Ze zullen er alleen iets anders uitzien.

VRT

4. De juist temperatuur en duur om wafels te bakken 

Als alles goed gaat, komt een Brusselse wafel met strakke zijkanten, lichtbruin en knapperig uit je wafelijzer. Hou daarbij rekening met:

  • de baktijd: bak elke wafel ongeveer 3 minuten
  • de temperatuur: bak de eerste op 230°C (omdat de temperatuur bij het bakken van een eerste wafel meteen zakt). Ga daarna verder op 200°C. Het is ook belangrijk om je wafelijzer zo snel mogelijk te vullen. Als je het te lang laat openstaan, verlies je veel warmte. Bovendien begint de onderkant al te bakken, maar de bovenkant nog niet.
  • een goedgevuld wafelijzer: hoe meer beslag je gebruikt, hoe luchtiger en dikker je wafel. Het is dus beter om iets te veel deeg te gebruiken dan te weinig als je een mooi afgelijnde, rechthoekige wafel als resultaat wil. Het kan echt geen kwaad dat er een beetje deeg langs de zijkanten uitloopt.
  • en veel geduld: open het wafelijzer niet te snel. Als je wafel nog niet volledig gaar of doorbakken is, blijft hij aan het wafelijzer kleven en scheurt je baksel in twee.
VRT

5. Wat leg je erop?

In een Brusselse wafel zit geen suiker. De zoete kracht ligt bovenop. Een beetje bloemsuiker en een toefje slagroom zijn de klassieke toppings. 

Brusselse wafels smaken net zo goed met vers fruit of ijs erbij. Laat je fantasie gerust de vrije loop: chocolade met speculaas, banaan met pindakaas, karamel en brésiliennenootjes, etc.

Aan de slag met de wafel recepten van Dagelijkse kost

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?