BBQ-inspiratie: zomerse bijgerechten voor je volgende barbecue

Terwijl de barbecue op temperatuur komt, kan de zoektocht naar het perfecte bijgerecht beginnen. Mag het eens wat meer zijn dan sla en tomaten of stokbrood met cocktailsaus? Probeer dan een van deze zomerse salades met koude en warme pasta of gegrilde groenten als bijgerecht.

VRT

SNEL & SIMPEL

Als je deze zomer niet naar Italië kan, dan breng je Italië gewoon naar hier met deze groentesalade met burrata en salsa verde. Dit gerecht verzamelt de lekkerste, groene smaken van de zomer in één bord: gegrilde courgette, artisjokharten en een salsa van peterselie, munt en kappertjes. De smeuïge, zachte smaak van een verse burrata maakt dit bijgerecht pas echt delizioso! Bovendien staat deze Italiaanse salade binnen 20 minuten op tafel.

VEGETARISCHE PASTA

Deze zomerse salade met gegrilde asperges kan je zowel warm als lauw serveren. Ook de halloumi, een ongerijpte geitenkaas die oorspronkelijk uit Cyprus komt, gaat de barbecue op. Deze gezouten kaas heeft een hoger smeltpunt dan andere kazen waardoor je hem makkelijk kan grillen zonder dat de stukken kaas in de kolen belanden. Goed om weten: halloumi is ook rijk aan eiwitten waardoor het de perfecte vleesvervanger is. Zo heb je meteen een goed vegetarisch alternatief op tafel staan tijdens je barbecue.

GRIEKSE KEUKEN

Een verrassende, Griekse maaltijdsalade met een krokante bite, zo kan je dit bijgerecht het beste omschrijven. De basis is klassieke ijsbergsla maar de afwerking is des te specialer. Beginnen doe je met een verse tzatziki op basis van komkommer en yoghurt. Daarna komen er o.a. nog gebakken chorizo en verkruimelde feta bij. Last but not least zijn de superkrokante tortillachips die recht uit de oven komen.

TIP: Zet deze salade gerust al tijdens het aperitiefmoment op tafel.

VRT

ITALIAANSE KLASSIEKER

Panzawatte? Deze koude broodsalade is een typisch volksgerecht uit Toscane. Op basis van (restjes) brood maak je een frisse mengeling van o.a. tomaten, komkommer, ansjovis en rode ui. Daar komen nog heerlijke smaakmakers zoals anjovis en olijven bij. Dit is de perfecte salade om op voorhand klaar te maken aangezien je hem koud serveert.

GEZONDE SALADE

Een gezonde salade met volkorencouscous die meteen kleur op tafel brengt dankzij de roodgekleurde bietjes. Zijn bieten je ding niet? Ga dan voor andere krokante groentjes zoals pittige radijzen of zoete, gekleurde wortels. Voeg de verse geitenkaas pas op het laatste toe zodat die lekker fris blijft.

ZOUT & ZOET

Zoute kaas en zoete meloen is de perfecte smaakcombinatie voor een frisse barbecuesalade. Je kan met een parisiennelepel mooie meloenbolletjes vormen maar dit zoete fruit smaakt even lekker in blokjes. Het pumpernickelbrood maal je fijn om er daarna superkrokante broodkruimels van te maken in de pan. Geloof ons, van deze zomerse salade zal niet veel overblijven!

devierseizoenen Created with Sketch.

De 4 seizoenen