Basisvoorraad: welke dranken mogen niet ontbreken in je barkast?

Om gezellig te aperitieven, in je bereiding of als digestief. Naast bier en wijn mag een basisvoorraad met sterke dranken en likeuren zeker niet ontbreken in je keuken. Het aanbod in de winkels is enorm maar welke dranken vormen nu de basis voor een goede drankkast?

Vodka

In het Russisch betekent vodka letterlijk ‘een watertje’. Vodka is dan ook een kleur- en geurloze alcoholische drank, zij het wel met een gemiddeld alcoholpercentage van 40 tot 45 vol%. Deze sterke drank op basis van granen leent zich ideaal voor alle mogelijke smaakcombinaties dankzij zijn neutrale smaak.

Om te drinken:
  • Bloody mary met wodka, tomatensap en peper
  • Cosmopolitan met wodka, cranberrysap, limoensap en Cointreau
  • Moscow Mule met wodka, limoen, munt, suikersiroop en gemberbier
In een bereiding:

Tequila

Deze Mexicaanse alcoholische drank (35 tot 60 vol%) wordt gemaakt van de ‘agave tequilana’. Het sap van de agave wordt gedistilleerd tot mescal, de verzamelnaam voor alle alcoholische dranken op basis van agave. Mescal mag pas tequila genoemd worden als het agavesap, via een fermentatieproces en dus geen gisting, omgevormd wordt tot alcohol in het gebied rond Santiago de Tequila.

Je kan verschillende types tequila vinden die door verschillende rijpingsprocessen ook een andere kleur hebben:

  • Plata of blanca (silver): tot 3 maanden gerijpt
  • Reposado (rested): 3 tot 12 maanden gerijpt
  • Añejo (aged/vintage): meer dan 12 maanden gerijpt
  • Extra añejo (extra aged): minimum 3 jaar gerijpt
Om te drinken:
  • Margarita met tequila, sinaasappellikeur en limoensap
  • Tequila Sunrise met tequila, sinaasappelsap en grenadine
In een bereiding:

Gin

Deze populaire gedistilleerde drank wordt gemaakt op basis van vergist graanbeslag en jeneverbessen, die het de typische intense smaak geven. De voorloper van gin is jenever. Het zijn vooral de Engelsen die gin tot in cocktailbars en clubs over de hele wereld hebben gebracht. Tegenwoordig vind je oneindig veel soorten gin in de winkelrekken, elk met hun eigen kruiden en specerijen. Gin heeft binnen de EU een minimum alcoholpercentage van 37,5% en in de Verenigde Staten van 40%. Vanwege de eerder droge smaak wordt gin meestal in combinatie met een andere alcohol of mixer gedronken.

Om te drinken:
  • Klassieke Martini met gin en (droge) vermout
  • Gin en tonic
In een bereiding:
VRT

Rum

Suikerriet is de basis van deze sterkedrank. Door fermentatie ontstaat alcohol en door destillatie krijgt de drank een hoger alcoholgehalte. De meeste rum in de winkels hebben een alcoholpercentage rond de 40 vol%.

Rum wordt tegenwoordig over de hele wereld geproduceerd, vooral daar waar suikerriet groeit zoals in Brazilië maar ook Indonesië. Je vindt rum ook in verschillende varianten: licht, goud en donker. Daarnaast zijn leeftijd en land van herkomst vaak ook bepalend voor de smaak en kwaliteit.

Om te drinken:
  • Cuba libre met rum, koude cola, limoen en ijs
  • Mojito met rum, bruiswater, limoensap, munt, suikersiroop en ijs
  • Pina colada met rum, kokosmelk, ananassap, gecondenseerde melk en ijs
In een bereiding:

Whisk(e)y

Whisky is een distillaat uit gegist graanbeslag. Het land waar deze sterkedrank geproduceerd wordt, bepaalt de schrijfwijze: whisky (Schots/Canadees) of whiskey (Iers/Amerikaans). Anders dan bij wijn stopt het rijpingsproces van whisky bij het bottelen. Deze alcoholische drank kan daardoor lang bewaard blijven zonder smaakverandering. Wanneer er over de leeftijd van whisky gesproken wordt, gaat het dus over de tijd dat hij gerijpt heeft. Dat gebeurt steevast in gebruikte houten vaten waarin reeds andere alcoholhoudende dranken, zoals porto, sherry of madeira, werden opgeslagen. 

Om te drinken:
  • Old fashioned: met bourbon of rye whisky, suikersiroop, Angostura bitters, ijs en sinaasappel of citroen
  • Whisky sour met whisky, citroensap, suikersiroop, Angostura bitters, een eiwit, sinaasappel en ijs
In je bereiding:

Brandy

Brandewijn of brandy is een sterk alcoholische drank uit Noordwest-Europa die ontstaat door witte wijn te destilleren. De naam "brandewijn" is afkomstig van "gebrande wijn", wat in het Engels verbasterd is tot "brandy". Bekende types brandy zijn Cognac, Armagnac en Grappa, die elk ook verschillen in smaak en alcoholpercentage dankzij verschillende productieprocessen.

Om te drinken:

Brandy wordt meestal als digestief geserveerd.

In een bereiding:
kookmateriaal Created with Sketch.

Kookmateriaal