Bakken met kinderen: plezier gegarandeerd met deze tips

Weekenden en schoolvakanties zijn het moment om wat extra quality time met je kroost door te brengen. Waarom niet in de keuken? Geef je kinderen het plezier van bakken mee met de tips en recepten van Dagelijkse kost.

Van koekjes, wafels en cake tot pannenkoekentaart of brood, vandaag kiezen de kinderen wat er gebakken wordt. Laat ze om te beginnen zelf een lekker tussendoortje of dessert kiezen.

Kindvriendelijke recepten

Tussendoortje of dessert? Blader door de kindvriendelijke recepten van Dagelijkse kost.

Tips voor een geslaagde bakdag met kinderen

De voorbereiding

  • Handen wassen voor, tijdens en na het bakken is een must.
  • Klieder klodder. Hou er rekening mee dat de keuken en de kinderen vuil zullen worden. Een schort dragen kan helpen om de ergste vlekken op kledij te voorkomen.
  • Wie is de chef en wie is de sous-chef? Wie kneedt het deeg of roert het beslag? Wie houdt de oven in het oog? Wie kiest de versiering voor de koekjes of de taart? Met een duidelijke taakverdeling voorkom je discussies en heeft iedereen bakplezier.
  • Leg het recept klaar of print het een paar keer af zodat iedereen er makkelijk bij kan om de volgende stap te lezen.
  • Zet een leuk muziekje op (als het aantal decibels dat je kinderen maken dat toelaat tenminste).

De bereiding

  • Leg al het nodige keukenmateriaal klaar: weegschaal, maatbeker, spatel, mengkom, bakpapier, taartvorm, etc.
  • Tijd voor een speurtocht! Neem het recept erbij en laat de kinderen de ingrediënten voorlezen, zoeken en klaarleggen. Zo leren ze de namen van alle ingrediënten.
  • Bloem wegen en melk afmeten? Kinderen leren al spelend rekenen in alle maten en gewichten: met de weegschaal, met een maatbeker, met een koffie- of eetlepel, met cups … of gewoon op het gevoel natuurlijk.
  • Het beslag roeren, eiwitten opkloppen of deeg kneden zijn een goeie praktijkles in fijne motoriek voor jonge kinderen.
  • Met mes en vork eten kunnen ze al lang. Tijd voor iets anders! Leer je kroost gebruik maken van keukengerei zoals een zeef, een garde of een spatel.
  • Elke chef moet regelmatig proeven, ook van rauw deeg of droge ingrediënten in dit geval. Kennen je jonge hulpchefs kaneel bijvoorbeeld al? En raden ze bekende smaken ook blindelings? Geloof ons, na een rondje proeven en ruiken vergeten je kinderen nooit meer het verschil tussen zout en suiker. ;-)

De grote kuis achteraf

Opruimen hoort erbij, maar zijn je kinderen daar ook van overtuigd? Wel als je er een leuk moment van maakt. Motiveer de kids om samen af te wassen met als ultieme beloning een lekker en zelfgebakken dessert.

  • Verzamel alle mengkommen, spatels en lepels voor een snelle afwas terwijl de koekjes of cupcakes in de oven zitten bijvoorbeeld.
  • Draai de volumeknop van de radio tijdens de afwas (bijna) helemaal open en shaken maar!
  • Weten de kinderen na hun zoektocht nog waar alles stond? Daag ze uit om zo snel mogelijk al het propere keukenmateriaal terug op hun plaats te zetten.

Bakken en opruimen is één ding. Je cake of taart opeten is natuurlijk het allerleukste. Geniet samen van je zelfgemaakte tussendoortje of dessert. Jullie hebben het verdiend!

Bakken met kinderen voor de eerste keer?

Ga je voor de eerste keer samen met kinderen bakken? Lees dan eerst deze beginnerstips en lees hoe je het veilig en leuk houdt in de keuken.
hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?