Alles wat je moet weten over primeuraardappelen

O de patat! Wij Belgen brengen het liefst elke dag van het jaar een culinaire ode aan een van onze favoriete ingrediënten. Net voor de zomer beginnen we aan een nieuw seizoen met de nieuwe aardappelen of primeuraardappelen. De eerste piepers zijn nog niet helemaal ‘volgroeid’ en verschillen dus van aardappelen die later op het jaar geoogst worden. Hoe je ze precies bewaart en klaarmaakt ontdek je hier.

De eerste aardappeloogst van het jaar valt meestal eind mei of begin juni. Vanaf dan ligt er een verse lading nieuwe patatjes van eigen bodem op ons te wachten bij de boer of in de supermarkt. Deze zogenaamde primeuraardappelen zijn een echt seizoensproduct want ze zijn maar tot half augustus beschikbaar.

Hoe herken je nieuwe aardappelen?

Je herkent primeuraardappelen vooral aan hun schil. Het dunne velletje komt al snel los als je er nog maar over wrijft met je vinger. Dit komt omdat het eigenlijk aardappelen zijn die nog niet helemaal rijp zijn. Primeuraardappelen zijn daardoor ook gemiddeld iets kleiner qua formaat. Aardappelen die later geoogst zijn en/of bewaard worden, hebben doorgaans dus een dikkere schil en bevatten meer zetmeel. Nieuwe aardappelen zijn over het algemeen vastkokend en licht bloemig. De fijne, lichtzoete smaak van een nieuw patatje is bovendien onevenaarbaar.

Hoe bewaar je nieuwe aardappelen?

In tegenstelling tot de meeste andere aardappelen kan je kleine primeuraardappelen slechts enkele dagen tot een week bewaren. Er wordt zelfs aangeraden om ze in de groentebak van je koelkast te leggen. Eens je primeuraardappelen geschild zijn, verwerk je ze best dezelfde dag nog om optimaal van de verse smaak te genieten.

Welke soorten nieuwe aardappelen zijn er en waarvoor kan je ze gebruiken?

Ook primeuraardappelen komen in verschillende variëteiten voor:

  • Eersteling en rode eersteling (zeer vroege oogst)
  • Premiere (vroege oogst)
  • Frieslander (vroege oogst)

Kan je frietjes maken van nieuwe aardappelen? Het kan in principe, maar of dat ook de beste frietjes oplevert trekt Jeroen in twijfel. De beste Belgische friet maak je met aardappelen met een hoger zetmeelgehalte. Bovendien gebruik je ook eerder grote exemplaren om lange frietjes te kunnen snijden. Primeuraardappelen zijn dus niet de allerbeste keuze om de perfecte friet te bakken.

Hoe schil je nieuwe aardappelen?

Zoals gezegd herken je primeuraardappelen aan hun dunne schil. Het flinterdunne velletje hoef je in principe niet te verwijderen en kan je gerust mee opeten na een voorzichtige wasbeurt. Wil je toch liever geschilde aardappeltjes eten? Dan laat je je patattenmesje beter links liggen. De dunne schil van primeuraardappelen verwijder je namelijk het makkelijkste door er met een schone spons over te wrijven. Je kan de nieuwe aardappelen ook in een kom met water (of spoelbak) onderdompelen en voorzichtig ‘stampen’. Zo komt de dunne schil lichtjes los en kan je de rest makkelijk met je vingers weghalen.

Wat met de groene plekken op nieuwe aardappelen?

Soms lees je wel eens dat je nieuwe aardappelen twee keer moet koken om eventuele giftige stoffen te doden, maar dat is totaal overbodig. Het klopt wel dat primeuraardappelen meer solanine – een natuurlijke en licht giftige stof – bevatten, maar die is in normale hoeveelheden niet schadelijk voor volwassenen. Voor kinderen zouden grote hoeveelheden nieuwe aardappelen wel buikkrampen kunnen veroorzaken. Wil je dus echt zeker zijn? Snijd groene plekjes dan weg met een mesje.

Aan de slag met patat!

Dagelijkse kost is ook af en toe een lekker patatje op je bord. Ontdek hier onze lekkerste recepten met aardappel in de hoofdrol.
devierseizoenen Created with Sketch.

De 4 seizoenen