9 tips voor de perfecte pannenkoek

Pannenkoeken, da’s altijd feest. En niet alleen op 2 februari, ter ere van Maria-Lichtmis. Eigenlijk is elk excuus goed om van deze kindvriendelijke klassieker te smullen. Wij geven je 9 tips voor een geslaagd pannenkoekenfestijn!

Tip 1

Gebruik verse producten voor je beslag, dat komt de smaak van je pannenkoeken alleen maar te goede. Kakelverse eieren, echte boter, volle melk, versgemalen bloem …

Tip 2

Maak je pannenkoekenbeslag op voorhand klaar. Een beslag dat enkele uren kan ‘rijpen’ in de koelkast, levert je nog lekkerdere pannenkoeken op. Dek de kom wel goed af met een vel vershoudfolie.

VRT

Tip 3

Pannenkoeken bak je best in een gietijzeren bakpan of een pan met antikleeflaag. Om de bakpan in te vetten gebruik je traditioneel een borsteltje, maar het kan ook met een aardappel. Prik een halve aardappel op een vork, dompel de vlakke zijde van de aardappel in arachideolie of gesmolten boter en smeer een dun laagje vetstof uit over de pan.

Tip 4

Probeer één pan opzij te houden waar je enkel pannenkoeken mee bakt. Was die pan nooit af met zeep, maar veeg ze telkens proper met een vodje. Na verloop van tijd wordt dat de pan waarin je de allerbeste pannenkoeken bakt.

Tip 5

De eerste pannenkoek die je bakt kan mislukken, maar geef niet op. Pannenkoeken bakken moet je in de vingers krijgen. Het is belangrijk om wat te ‘spelen’ met de stand van het vuur. Zet het vuur iets hoger wanneer je een pannenkoek begint te bakken. Zet het wat zachter wanneer je de koek hebt omgedraaid.

VRT

Tip 6

Het geheim achter extra luchtige pannenkoeken? Opgeklopt eiwit. Het kost je wat meer tijd dan wanneer je met hele eieren werkt, maar het resultaat mag er zijn. Gebruik in de eerste fase van het deeg alleen de eierdooiers. Klop het eiwit stijf en spatel het voorzichtig onder het deeg net voor je begint te bakken. Een andere luchtige tip: vervang de helft melk in het beslag door spuitwater of een andere koolzuurhoudende vloeistof: bier, cider, gemberbier … Luchtigheid gegarandeerd!

Tip 7

Een traditionele pannenkoek smaakt altijd, maar zo nu en dan mag er wel eens een hoek af. Maak een beslag met verrassende ingrediënten, zoals kokos, ricotta, banaan, pompoen of zoete aardappel, havermout, rode biet of chiazaad.

Tip 8

Heb je nog een pak eieren dat op moet of heb je gewoon graag iets lekkers in de diepvries zitten? Maak dan ineens een extra portie pannenkoekenbeslag om te bewaren in de diepvriezer. Of bak de pannenkoeken al en vries die, goed verpakt in vershoudfolie, in.

Tip 9

Er kunnen nooit genoeg pannenkoeken zijn! Heb je er over? Dan heb je nog iets lekkers voor de volgende dag. Maar wat is de beste manier om je pannenkoeken terug op te warmen? Leg tot max. 15 pannenkoeken op een bord en bedek ze met een vel vershoudfolie (of een tweede bord als je stapel niet zo groot is). Steek de pannenkoeken zo enkele minuten in de microgolfoven op een gemiddeld vermogen. Op die manier blijven ze lekker en mals!

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?