9 slimme opbergtips voor je kruiden

De juiste kruiding is essentieel voor een geslaagd gerecht. Net zoals een ordelijke keuken essentieel is voor een goede chef. Je wilt toch geen tijd verliezen met zoeken naar een kruidenpotje dat ergens achterin verstopt ligt? Deze 9 tips helpen je op weg naar een perfect georganiseerde kruidenkast.

1.     Weg met dubbele exemplaren

Haal om te beginnen alle kruiden uit je kast en tel alles na. Meerdere soorten zout of peper kan je gerust laten staan, maar drie potten spaghettikruiden zijn misschien wat te veel van het goede. Doe ze samen in één pot en bewaar de overgebleven kruiden als extra voorraad in een andere kast.

2.     Schuif je favorieten naar voren

Zout, peper, basilicum en kaneel: dit zijn kruiden die je regelmatig of zelfs op dagelijkse basis gebruikt. Zet deze potjes dus vooraan in je kast. Specerijen die je minder vaak gebruikt of speciaal voor een bepaald recept hebt gekocht, zijn de echte boosdoeners in je kruidenlade. Door ze in een aparte doos te bewaren, kan je makkelijker het overzicht bewaren. 

3.    Voor elke geur een kleur

Kijk naar de verpakkingskleur van je kruiden. Potjes met een groene dop zijn bijvoorbeeld dragon, tijm of basilicum. Die met een rood deksel zijn onder andere paprikapoeder en pilipili, en een zwarte dop wijst meestal op peper. Groepeer jouw kruiden op dezelfde manier om sneller het juiste potje terug te vinden.

4.    Maak een kruidenalfabet

Kruiden kan je ook alfabetisch op naam ordenen. Al kan er wel sneller twijfel ontstaan. Waar zet je bijvoorbeeld de zwarte peper? Bij de P van ‘peper’ of helemaal op het einde bij de Z van ‘zwarte’? Als jij en je huisgenoten de kruiden niet op dezelfde manier ordenen, ligt je schuif binnen de kortste keren weer overhoop. Maak dus zeker duidelijke afspraken voor je aan je kruidenalfabet begint!

VRT

5.     Eén voor allen

Kruidenpotjes van verschillende formaten zorgen voor een rommelige look. Het ene potje is te breed, het andere weer te lang. Je kan deze potpourri oplossen door al je kruiden over te gieten in krak dezelfde potjes die vlot in je rek of lade passen. Om je kruiden nog makkelijker van elkaar te onderscheiden, kan je met etiketten en kleurencodes werken (zie tip 3).

6.     Benut elk hoekje

Met een beetje creativiteit kan je zelf ook extra ruimte creëren. Hang bijvoorbeeld enkele hangrekjes aan de binnenkant van een kastdeur of bevestig een wandplank aan de muur boven het werkblad. Zo staan je kruiden niet in de weg en heb je ze toch meteen bij de hand tijdens het koken.

VRT

7. Doe het met magneten

Ook het plafond van je kasten blijft vaak onbenut. Je kan deze ruimte toch zinvol gebruiken door de kruidenpotten eraan op te hangen met magneten. Bevestig een magnetische strip of plaat aan de bovenzijde. Met een set magnetische of metalen potjes blijven je kruiden gemakkelijk hangen. Dit werkt natuurlijk ook aan een wand van een kast of aan de koelkast die vaak zelf al magnetisch is.

8. Draai ze in het rond

Tot helemaal achterin de kast geraken, is niet altijd vanzelfsprekend. Zeker niet bij een kast die wat hoger hangt. Als je je specerijen ordent op een draaiplateau, kan je met één draai aan het kruidencarrousel het juiste potje uitkiezen.

9. Zorg voor extra grip

Misschien is te weinig ruimte in de keukenlade niet het probleem, maar wel de kruidenpotjes die in alle richtingen rollen? Met een rubberen onderlaag kan je dit makkelijk oplossen. Zo hebben de potjes meer grip en blijven ze dus beter liggen wanneer jij de lade opentrekt. Of gebruik enkele dozen of schaaltjes om te voorkomen dat je kruiden aan het dansen gaan. Je kan ze dan ook meteen per soort ordenen.

 

kookmateriaal Created with Sketch.

Kookmateriaal