De juiste kruiding is essentieel voor een geslaagd gerecht. Net zoals een ordelijke keuken essentieel is voor een goede chef. Je wilt toch geen tijd verliezen met zoeken naar een kruidenpotje dat ergens achterin verstopt ligt? Deze 9 tips helpen je op weg naar een perfect georganiseerde kruidenkast.
1. Weg met dubbele exemplaren
Haal om te beginnen alle kruiden uit je kast en tel alles na. Meerdere soorten zout of peper kan je gerust laten staan, maar drie potten spaghettikruiden zijn misschien wat te veel van het goede. Doe ze samen in één pot en bewaar de overgebleven kruiden als extra voorraad in een andere kast.
2. Schuif je favorieten naar voren
Zout, peper, basilicum en kaneel: dit zijn kruiden die je regelmatig of zelfs op dagelijkse basis gebruikt. Zet deze potjes dus vooraan in je kast. Specerijen die je minder vaak gebruikt of speciaal voor een bepaald recept hebt gekocht, zijn de echte boosdoeners in je kruidenlade. Door ze in een aparte doos te bewaren, kan je makkelijker het overzicht bewaren.
3. Voor elke geur een kleur
Kijk naar de verpakkingskleur van je kruiden. Potjes met een groene dop zijn bijvoorbeeld dragon, tijm of basilicum. Die met een rood deksel zijn onder andere paprikapoeder en pilipili, en een zwarte dop wijst meestal op peper. Groepeer jouw kruiden op dezelfde manier om sneller het juiste potje terug te vinden.
4. Maak een kruidenalfabet
Kruiden kan je ook alfabetisch op naam ordenen. Al kan er wel sneller twijfel ontstaan. Waar zet je bijvoorbeeld de zwarte peper? Bij de P van ‘peper’ of helemaal op het einde bij de Z van ‘zwarte’? Als jij en je huisgenoten de kruiden niet op dezelfde manier ordenen, ligt je schuif binnen de kortste keren weer overhoop. Maak dus zeker duidelijke afspraken voor je aan je kruidenalfabet begint!