8 veelgebruikte Aziatische sauzen voor in je voorraadkast

Fan van sterke, aromatische smaken uit de Aziatische keuken? Sojasaus, oestersaus en ketjap doen vast een belletje rinkelen als je af en toe oosters geïnspireerde gerechten klaarmaakt. Welk sauzen gebruik je voor welk gerecht en hoe smaken ze? Lees hier alles over de acht Aziatische sausjes die Jeroen het vaakst uit de kast haalt.

1. Sojasaus

Als er één sausje is dat echt niet mag ontbreken, dan is het sojasaus wel. Al is het maar om je sushi in te dippen. De meeste sojasauzen die je bij ons in de winkel tegenkomt, zijn op Japanse wijze gemaakt. Dat resulteert in een donkere saus met een geconcentreerde smaak. Je vindt sojasaus in allerlei varianten: zout, maar ook zoet, hartig en umami. Elk land - Japan, China, ... - heeft ook nog eens zijn eigen soorten. Er is  ook nog een verschil tussen lichte en donkere sojasaus. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zegt de kleur het omgekeerde over de smaak: hoe lichter de sojasaus, hoe zouter. Dat maakt sojasaus ongetwijfeld de meest veelzijdige smaakversterker uit dit lijstje. Je kan er diverse gerechten en sauzen mee op smaak brengen. Jeroen gebruikt sojasaus ook als basis voor zijn befaamde woksaus.

2. Ketjap

In Japan en China hebben ze verschillende soorten sojasaus, in Indonesië gebruiken ze liever ketjap. De basis van deze dikke, stroperige saus is hetzelfde: gefermenteerde sojabonen, maar in ketjap bepalen ook palmsuiker en/of kruiden mee de smaak. Je hebt dus ook diverse soorten ketjap: zeer zoet (seding), minder zoet (manis) en zout (asin). Goed om weten: sojasaus is nog een pak zouter dan ketjap asin en ketjap manis wordt het meest gebruikt. Ketjap wordt vooral gebruikt om gerechten op smaak te brengen of bijvoorbeeld in vleesmarinade.

3. Hoisinsaus

Hoisin is gemaakt van de restanten van de sojasausproductie. In China noemen ze “Ha-hsien Chiaang“. Oorspronkelijk werd het samen met bloem, suiker, azijn en chilipepers gemengd. De originele hoisinsaus was dus redelijk pittig. Tegenwoordig komen er ook meer andere kruiden zoals knoflook en peper aan te pas. Dat levert nog steeds een hartige, zoete en kruidige smaak op. Hoisin is vooral populair als vleesmarinade. Door de stroperige textuur kan je hoisinsaus namelijk makkelijk uitstrijken.

4. Vissaus

De smaak en geur van vissaus laat niets aan de verbeelding over. Dit sausje is gemaakt van gefermenteerde vis. In Thailand en Vietnam zijn ze helemaal verzot op de intense, zoute vissmaak van deze lichtbruine saus. Jeroens advies: wees niet té gul met dit goedje, en meet de hoeveelheid altijd goed af. Je kan deze smaakmaker gebruiken in visgerechten, soepen, rijst- en noedelgerechten en allerlei curry's - ja, ook met vlees. 

5. Oestersaus

Oestersaus is aromatisch sausje uit de Chinese keuken op basis van gefermenteerde soja, oestersap en verdikkingsmiddel (bv. bloem). Het heeft wat weg van vissaus al is de vissige smaak veel minder intens. Oestersaus is ook veel dikker, zeg maar stroperiger, en donkerder van kleur dan vissaus. Dat is minder geschikt om te als dipsaus te serveren, maar wel heel geschikt om mildere sauzen en gerechten met kip, tofu of groenten een oosterse smaakinjectie te geven. 

6. Rijstazijn

Rijstazijn of rijstwijnazijn zijn hetzelfde product. Het is een milde, bijna zoete, azijn die voor verschillende bereidingen dient: groenten inmaken, sushirijst op smaak brengen en toevoegen aan marinades, dressings en sauzen. Rijstazijn geeft een mooie glans en frisse toets aan oosterse gerechten.

7. Rijstwijn (mirin)

De Japanse keuken is niet compleet zonder mirin of rijstwijn. Let op, dit is totaal niet hetzelfde als rijstwijnazijn. Mirin is een alcoholische drank met een zoete smaak, gemaakt van een distillaat van sake. Maar schenk jezelf vooral geen glaasje mirin in zoals je dat met sake zou doen. Rijstwijn is eigenlijk niet bedoeld als drank, wel als smaakmaker in sauzen zoals teryakisaus.

8. Sesamolie

Sesamolie is een plantaardige olie die zowel van witte als zwarte zaadjes gemaakt kan worden. De smaak is nootachtig met een lichte, zoete toets. Sesamolie is geen enkel opzicht te vergelijken met sesampasta (tahin). In de Aziatische keuken is sesamolie een manusje-van-alles en vooral populair voor koud gebruik. Vervang olijfolie of zonnebloemolie eens door sesamolie voor een oosters aroma in je saladedressing, sprenkel de olie over je noedels of breng je sauzen en marinades ermee op smaak. Nog een leuk weetje: de sesamplant groeide oorspronkelijk in Afrika, maar werd al snel verspreid richting India, China en Japan. 

basiskennis Created with Sketch.

Basiskennis