8 tips voor de perfecte kaasplank.

Een heerlijke kaasschotel is ideaal voor veel verschillende momenten. Het kan feestelijk zijn, maar ook toegankelijk. Gezellig voor als er mensen komen. Of ideaal om met z’n tweetjes van te genieten. En vooral: een kaasschotel is makkelijk samen te stellen. Als je deze tips in acht houdt, tenminste.

1. Hoeveel kaas voorzie ik?

Voorzie genoeg variatie, maar overdrijf niet. Kaas stilt de honger vrij makkelijk, zeker in combinatie met brood, boter, fruit en bier of wijn. Reken dus op zo’n 250g kaas per persoon voor een diner, en 150g per persoon voor een dessert.

2. Varieer slim!

Iedereen heeft andere voorkeuren – hierop kan je perfect inspelen met een kaasschotel. Van heel smeuïg en zacht tot hard en rijp. Of net heel kruidig. Geen kaaskenner? Ga voor een combinatie van kazen die je (her)kent en kazen die nieuw zijn voor je. Maar kies in dat geval voor kleinere porties. Niets is vervelender dan te veel kaas die je minder goed ligt op overschot hebben.

3. Kaas plus bier is plezier

Dat hoeft niet per se een zwaar bier te zijn. Ook bij kazen met sterkere smaken, zoals een bleu, kan je nog perfect een lichtbruin of amber biertje drinken. Kies je bier dus op basis van de aroma’s, in plaats van de alcoholgraad. Hou je het liever klassiek met een glas rode wijn? Combineer ‘m dan met sterke smaken of een blauwschimmel.

4. Verwen ook de minder grote kaasfans.

Met zachtere kazen, zoals een witschimmelkaas. Of je zorgt voor vlees op de plank: paté, ham en fijne gerookte vleeswaren passen perfect op elke kaasschotel. Voor vegetariërs doet een lekkere hummus of zelfgemaakte groentespread het altijd goed. En chutneys, uienconfijten en klassieke confituren on top maken van elke kaasplank een echte topper. Ook met je brood kan je alle kanten opgaan. Zo is rozijnenbrood lekker bij een bleu en smaakt een zuurdesem of roggebrood het best bij een loperige camembert.

5. Kaas bewaar je best op een koele plek.

Dek ze goed af, zodat ze geen smaak overnemen van hun buurman. Neem ze een half uur voor je ze serveert uit de koeling, zo zijn ze perfect op punt als je ze op tafel legt.

6. Help de kaasamateurs een handje

En zet op je vlaggetjes niet alleen de namen van de kazen maar ook cijfers van 1 tot 3 (van een zachte naar sterke smaak). Zo hebben je gasten al een idee over de smaak. Ook een icoontje of aanduiding van het type melk kan handig zijn voor zwangere vrouwen of mensen die lactose intolerant zijn.

7. Verwen ook het oog.

En versier je plank gerust met noten en/of vers en gedroogd fruit. Aardbeiden zijn bijvoorbeeld een goede zoete combinatie bij je kazen. Of kies voor fruit waarmee je makkelijk kan versieren, zoals meloen. Hoe je die het beste snijdt, zie je hier.

8. Aan tafel!

Tip: begin met de 1-tjes en hou de afsmakende kazen tot het einde. Zo kan je van elke smaak ten volle genieten. En als apotheose kan je kiezen voor een lichte sorbet, die zal helpen met de vertering. Ook een lichte appelcider of appelwijn kan dienen als een fris slotstuk van je kaasplank moment.

Shopping list:

  • Kaas
  • Vlaggetjes
  • Verschillende soorten brood en crackers
  • Wijn / bier / alcoholvrije wijn / limonade
  • Fruit (aardbeien, druiven, meloen) / gedroogd fruit & noten
  • Eventueel paté’s, hespen, gerookte vleeswaren
  • Voor de fijnproevers: chutneys, uienconfijten of klassieke confituren
  • Voor vegetatiërs: hummus of zelgemaakte groentespread
basiskennis Created with Sketch.

Basiskennis