8 pittige smaakmakers die niet mogen ontbreken in je voorraadkast

Currypasta

Deze pasta op basis van o.a. verse of gedroogde chilipepers, citroengras, laos (een gembervariant) en knoflook vind je in de supermarkt meestal in drie kleuren:

  • Groene curry wordt als enige met verse groene chilipepers gemaakt waardoor hij een iets scherpere smaak afgeeft.
  • Rode curry bevat meestal gedroogde rode chilipepers wat een meer rokerige smaak geeft.
  • Gele curry is de zachtste van de drie en doet meer denken aan currypoeder. Deze soort krijgt zijn kleur van verse kurkuma.

Kan je gebruiken in: Thaise curry, wokgerechten en soep.
Ons favoriete recept met currypasta:

Gember

Gember is een geelachtige wortelstok met een pikante en frisse smaak die snel kan overheersen. Je hebt dus niet veel gember nodig om je gerecht extra pit te geven. Gember is verkrijgbaar in verschillende vormen: vers, gedroogd, als poeder, gekonfijt, als siroop en opgelegd in azijn.

Kan je gebruiken in: Aziatische gerechten zoals wok, soep, gebak zoals peperkoek, compote, (ijs)thee
Ons favoriete recept met gember:

Harissa

Harissa is een hete rode saus die oorspronkelijk in Tunesië en bij uitbreiding Noord-Afrika gebruikt wordt. Deze pittige pasta op basis van chilipeper, knoflook, komijn, karwij, koriander en geroosterde paprika heeft veel weg van sambal maar heeft een iets zoetere smaak.

Kan je gebruiken in: Noord-Afrikaanse stoofgerechten met vlees of vis, soep, tomatensaus, dipsaus, hummus, falafel, gehakballetjes, etc.
Ons favoriete recept met harissa:

VRT

Mierikswortel

Deze witte penwortel geeft je gerechten een scherpe smaak die vergelijkbaar is met mosterd of radijs. Vers is deze wortel moeilijk te vinden. Bovendien verliest hij snel zijn smaak eens hij geschild is. Je vindt mierikswortel wel in sauzen of als pasta in de supermarkt, meestal in een tube of een potje.

Kan je gebruiken in: dressings bij rosbief, vis, rode biet of aardappelen en soep.
Ons favoriete recept met mierikswortel:

Mosterd

Dit pittig mengsel van gemalen mosterdzaadjes, azijn, water, suiker, zout en specerijen ken je vast als basisingrediënt van een verse mayonaise. Maar mosterd is ook lekker op zich en geeft andere bereidingen een extra dimensie. Wist je trouwens dat tijdens het verhitten de scherpe smaak van mosterd grotendeels verdwijnt en enkel de aroma’s bewaard blijven?

Kan je gebruiken in: mayonaise, dressings, bij worst en kaas, op een hotdog, in stoofvleessaus, in puree en bij gebraad.
Ons favoriete recept met mosterd:

Sambal

Sambal is een Indonesische hete chilisaus op basis van verse rode pepers en zout. Er zijn erg veel varianten waarbij extra ingrediënten zoals azijn, gebakken uitjes, suiker of andere specerijen toegevoegd worden. Sambal Oelek, het standaardrecept, is ongetwijfeld de bekendste variant bij ons.

Kan je gebruiken in: sauzen, wokgerechten, curry en soep.
Ons favoriete recept met sambal:

VRT

Sriracha

Sriracha is net zoals sambal en harissa een pittige, rode saus op basis van rode chilipepers. Deze variant, vernoemd naar de kuststad Si Racha in Thailand, bevat ook azijn, knoflook, suiker en zout en is daardoor scherper en minder zoet van smaak. Er bestaan inmiddels allerlei soorten sriracha die verschillen in smaak en scherptegraad.

Kan je gebruiken in: in soepen, wok- en noedelgerechten, als dipsaus bij bv. loempia’s of zeevruchten of als vervanger voor ketchup.
Ons favoriete recept met sriracha:

Wasabi

Wasabi ken je misschien als de groene pasta met scherpe, mosterdachtige smaak die bij Japanse sushi geserveerd wordt. De pittige pasta die wij kennen, is echter een imitatiewasabi op basis van groengekleurde radijs en/of mierikswortel in combinatie met mosterd en bladgroen waarvan de smaak meteen wegebt na het inslikken. Maar dat maakt hem niet minder lekker! De echte Japanse wasabi wordt gemaakt van de Wasabi japonica-wortelstam. Deze is zachter van smaak, beperkt houdbaar en moeilijk kweekbaar. Echte wasabi is daarom ook erg duur en moeilijk vindbaar, zelfs in Azië.

Kan je gebruiken in: mayonaise en dressings, wasabinootjes, sushi en andere visgerechten.
Ons favoriete recept met wasabi:

culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie