7 verschillende manieren om Belgische asperges te bereiden

Elk jaar telt Jeroen af naar de start van het aspergeseizoen. Vanaf half februari bieden BelOrta asperges eindeloos veel mogelijkheden. Geniet van lokale klassiekers zoals asperges op Vlaamse wijze of kies voluit voor een kookexperiment met witte asperges in de friteuse of op de barbecue. Jeroen inspireert je met zijn lekkerste recepten om volop te genieten van deze lokale delicatesse.

Wie houdt er niet van sappige asperges die recht van het veld komen? Jeroen is grote fan van het witte goud en dankzij BelOrta kan hij rekenen op de allerbeste kwaliteit van lokale telers. Benieuwd op welke manieren hij deze veelzijdige groente het liefst klaarmaakt?

1. Rauwe asperges in een salade

Rauwe asperges zijn knapperig en fris van smaak. Je kan ze raspen of in dunne plakjes snijden. De lekkere asperges van BelOrta kan je als rauwkost serveren in salades, tussen een burger, als vulling voor een wrap en zelfs in zelfgemaakte sushi.

2. Asperges koken

Gekookte asperges serveer je beetgaar. Dat betekent dat je asperges mals, maar nog licht knapperig zijn. Gekookte asperges vormen de basis voor de bekende asperges à la flamande. In deze klassieke bereiding serveer je asperges met gesmolten boter, hardgekookte eieren, peterselie en gekookte aardappelen. 

Lees Jeroens tips en tricks voor perfect, beetgare asperges.

3. Asperges bakken

Gebakken asperges zijn heerlijk als bijgerecht bij vlees en vis. De groente is ook een prima basis voor vegetarische gerechten. Verwarm een scheut olijfolie of een klontje boter in een pan. In vijf minuten zijn je asperges zacht en goudbruin gebakken. Hou je de smaken graag puur? Verse asperges van BelOrta hebben niet meer nodig dan wat zout, peper en wat citroensap.

Mies Cosemans

4. Asperges frituren

Verse asperges zijn stevige, witte stengels die je zonder problemen kan frituren. Omwentel de rauwe asperges eerst in bloem, daarna in losgeklopt ei en vervolgens in panko of paneermeel. Bak ze daarna lekker krokant in het hete frietvet of in de airfryer. De asperges zijn klaar wanneer ze een goudbruin korstje hebben. Serveer ze met een frisse dipsaus.

5. Asperges in de oven

In een oven of stoomoven gaar je asperges in 10 tot 15 minuten beetgaar. Hou ze puur natuur of besprenkel de schoongemaakte stengels met olijfolie en breng ze op smaak met verse, groene kruiden en citroensap. In een klassieke oven krijgen je asperges een heerlijke geroosterde smaak. Je kan de kraakverse asperges van BelOrta ook verwerken in een ovengerecht, quiche of bladerdeegtaart.

6. Asperges grillen op de barbecue

Boven de hete kolen of gasvlam van je barbecue kan je heerlijke, gegrilde asperges klaarmaken. Je hoeft je asperges niet voor te koken. Wentel ze gewoon in een beetje olijfolie en leg ze op het rooster. De bruine grillstrepen maken van je gerecht met gegrilde asperges ook meteen een lust voor het oog. Heb je geen barbecue voorhanden? Je kan asperges op dezelfde manier ook in een grillpan bereiden. Zin in een experiment? Jeroen toont je hoe je gebrande asperges klaarmaakt met een bunsenbrander voor een extra gerookte smaak.

7. Aspergesaus

Een restje gekookte of gebakken asperges is alles wat je nodig hebt om een heerlijke saus klaar te maken. Begin met het basisrecept voor bearnaisesaus. Pureer de asperges met een klein scheutje melk tot een gladde massa. Voeg het aspergemengsel na de geklaarde boter (stap 9) toe aan de bearnaise. Hop, je culinaire aspergesaus is klaar.

Mies Cosemans

Kies voor BelOrta asperges van hier

Kook je net zoals Jeroen Meus het liefst van al met asperges die kraakvers van het veld komen? Kies dan voor de superieure kwaliteit en smaak van BelOrta. Met de hulp van bijna 1.000 lokale telers biedt BelOrta het hele jaar door en steeds volgens de seizoenen meer dan 170 soorten groenten en fruit aan. Keuze zat dus als je houdt van gezond, vers, lekker en verbazend plezant eten.

Meer weten of proeven? Check www.belorta.be.

culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie