6 tips voor een plukverse kruidentuin in huis

Niets beter dan enkele takjes verse tijm in je stoofpot of een zelfgemaakte pesto bomvol handgeplukte basilicum, toch? Zekers als je de kruiden zelf kan kweken op je vensterbank. Met deze 6 tips heb je altijd plukverse kruiden binnen handbereik.

1. Elk kruid is anders

Voor je naar hartenlust kruidenplantjes begint te verspreiden in huis, lees je best eerst de gebruiksaanwijzingen op de verpakking. Daar vind je informatie over het type plant maar ook de hoeveel zonlicht en water de kruidsoort nodig heeft om optimaal te kunnen groeien. Oregano is bijvoorbeeld een kruipplant. Ben je dus van plan om hem met andere kruiden in dezelfde bak te planten? Plaats de oregano dan aan de zijkant zodat hij de andere plantjes niet kan overwoekeren.

2. Creëer een serre-effect

Tijm, basilicum, bieslook, rozemarijn, … De meeste kruiden houden van warmte. Zoek bij voorkeur dus een zonnige plek, gericht op het zuiden. Bijvoorbeeld op een vensterbank achter het raam. Je kruidenplantjes kunnen er de hele dag door zonnebaden, net zoals in een serre.

VRT

3. Switch van positie

Houd je plantjes de eerste dagen goed in de gaten. Kleuren de bladrandjes snel bruin of gaan de takjes neerhangen? Dan is het misschien toch iets té warm. Ga gerust op zoek naar een andere plek in huis waar bijvoorbeeld meer indirect zonlicht is. De kans is groot dat de plantjes zich de volgende dag alweer als herboren voelen.

4. Hydrateren moet je leren

Van al dat zonlicht krijgen je kruidenplantjes dorst. Geef ze dus voldoende water. De aarde moet altijd vochtig aanvoelen. De meeste plantjes geven trouwens zelf aan wanneer ze meer water nodig hebben. Zie je verdorde of bruine blaadjes? Dan is het hoog tijd om wat extra water bij te geven. Je kan de hoeveelheid water per kruid eventueel ook bijhouden in een notitieboekje om ze in de toekomst altijd gehydrateerd en gezond te houden.

VRT

5. Laat het water weg

Vochtig betekent natuurlijk niet dat heel de bodem onder water moet staan. Meer zelfs: te veel water kan de wortels doen rotten. Zorg daarom altijd dat je je kruiden in een waterdoorlatende pot plant met onderaan een klein afvoergaatje voor overtollig water.

6. Snoeien doet groeien

Als kruiden zich goed voelen, groeien ze in sneltempo. Vooral basilicum en rozemarijn kunnen al snel veranderen in een enorme kruidenbos. Geef je kruidenplantjes daarom af en toe een flinke snoeibeurt. Zo geef je nieuwe bladeren de kans om te groeien en kan de plant zich beter ontwikkelen. Ook kleine bloemetjes knip je best weg als je je kruiden alle groeikansen wil geven. Maar gooi ze zeker niet weg! De paarse bloemetjes aan je bieslook zijn bijvoorbeeld perfect eetbaar en kan je gebruiken om je bord te versieren.

devierseizoenen Created with Sketch.

De 4 seizoenen