Dat je een andere snijplank moet gebruiken voor bijvoorbeeld rauw vlees weet je ondertussen. Zulke kleine details tijdens het koken zijn nóg belangrijker wanneer de temperaturen de hoogte in gaan. Volg jij deze vuistregels al?
1. Hou je koelkast op temperatuur
De ideale temperatuur voor je koelkast is 4°C à 5°C. Kijk dus regelmatig na of de thermostaat van je toestel niet te warm maar ook niet te koud staat. Een overvolle koelkast dreigt al snel te warm te worden. Haal je voor een barbecue of feestje veel ingrediënten en flessen drank in huis die de koelkast in moeten? Voorzie dan een grote emmer of teil met ijsblokken om de drank apart koel te houden. Zo blijft er voldoende plaats over in de koelkast voor al de rest.
2. Koelte voorkomt bacteriën
Bacteriën houden van warmte. Ze vertoeven het liefste in temperaturen tussen 4 en 40 graden. Hou je ingrediënten daarom zo lang mogelijk in de koelkast. Ga je bijvoorbeeld vlees marineren? Zet het vlees na de marinade zo snel mogelijk weer in het koelvak, en haal het er pas terug uit vlak voor je gaat bakken of grillen. Zo geef je bacteriën geen kans.