
Dat je een andere snijplank moet gebruiken voor bijvoorbeeld rauw vlees weet je ondertussen. Zulke kleine details tijdens het koken zijn nóg belangrijker wanneer de temperaturen de hoogte in gaan. Volg jij deze vuistregels al?
1. Hou je koelkast op temperatuur
De ideale temperatuur voor je koelkast is 4°C à 5°C. Kijk dus regelmatig na of de thermostaat van je toestel niet te warm maar ook niet te koud staat. Een overvolle koelkast dreigt al snel te warm te worden. Haal je voor een barbecue of feestje veel ingrediënten en flessen drank in huis die de koelkast in moeten? Voorzie dan een grote emmer of teil met ijsblokken om de drank apart koel te houden. Zo blijft er voldoende plaats over in de koelkast voor al de rest.
2. Koelte voorkomt bacteriën
Bacteriën houden van warmte. Ze vertoeven het liefste in temperaturen tussen 4 en 40 graden. Hou je ingrediënten daarom zo lang mogelijk in de koelkast. Ga je bijvoorbeeld vlees marineren? Zet het vlees na de marinade zo snel mogelijk weer in het koelvak, en haal het er pas terug uit vlak voor je gaat bakken of grillen. Zo geef je bacteriën geen kans.

3. Lekker of lang tafelen?
Tijdens een zwoele zomer of hittegolf tot ’s avonds laat aan tafel blijven zitten en de laatste restjes opsmullen klinkt heel verleidelijk maar is niet erg veilig. Zowel gekookt als rauw, onbewerkt voedsel kan je maximaal twee uur buiten laten staan zonder risico op bederven. Als je toch graag uitgebreid en lang tafelt, kan je koelelementen gebruiken of een frigobox bij de hand houden.
4. Let op met eieren
Verse mayonaise of chocolademousse gemaakt? Heerlijk, maar ook tricky bij warm weer. Rauwe eieren zijn enorm gevoelig aan warme temperaturen. Let dus extra goed op dat je gerechten met eieren zoals verse mayonaise, chocolademousse en tiramisu altijd koel zet.

5. Werk de overschotjes snel weg
Na een barbecue durven er al eens restjes overblijven. Laat overschotjes niet op tafel staan om af te koelen maar zet ze zo snel mogelijk koel. In de koelkast kan je overschotjes 2 dagen bewaren, in de diepvries tot 3 maanden. Let erop dat je het voedsel weer volledig verhit wanneer je het overschotje gaat opeten.
6. Geef diepvriesproducten de tijd om te ontdooien
Denk je dat de warmte een pluspunt is om je diepvriesproduct sneller te doen ontdooien? Let hiermee op. Laat je diepgevroren restje of ingrediënt niet op het aanrecht ontdooien maar leg het in de koelkast. Duurt dit te lang voor jou? Gebruik dan je microgolfoven om het wat sneller te laten gaan.