6 pompoensoorten en hoe je ze klaarmaakt

De herfst is het pompoenseizoen bij uitstek. Profiteer van het moment om er een grote ketel soep, zalige ovenschotels en zelfs zoet gebak mee te maken. Er zijn verschillende pompoensoorten met elk hun eigen smaak en textuur. Wat de grootste verschillen zijn en welke pompoen je best gebruikt voor welke bereiding lees je hier.

Pompoen associëren we meestal met een dieporanje kleur, maar er zijn ook gele en groene pompoensoorten. Je kan alle soorten pompoen ook nog eens qua gewicht en grootte in verschillende categorieën onderverdelen. Dit zijn alvast de zes meest gebruikte pompoensoorten in België.

1. Gewone pompoen of winterpompoen

De klassieke pompoen is ovaal of rond en heeft brede ribbels. Deze pompoensoort kan van lichtbeige tot feloranje kleuren. De smaak is zacht, net zoals het vezelige vruchtvlees. De schil daarentegen is redelijk stug. Deze pompoen moet je dus zeker schillen.

Geschikte bereidingen: soep, stoofpotjes, ovenschotels, pannenkoeken en zoet gebak

2. Muskaatpompoen

Deze pompoen siert rond Halloween onze voordeur of tuin. Een muskaatpompoen herken je verder ook aan z’n dieporanje, bijna roestbruine kleur. De stevige schil vertoont diepe ribbels en vraagt redelijk wat werk om te schillen. Het zoete vruchtvlees binnenin maakt van muskaatpompoenen de perfecte pompoensoort om te experimenteren in de keuken.

Geschikte bereidingen: soep, groentesaus, stoofpot, ovenschotel, wok, zoet gebak

3. Rouge vif d’Etampes

Dit Frans pompoenras, met afgeplatte vorm en licht generfde schil, is een van de meest geteelde pompoensoorten ter wereld. De smaak en textuur zijn zeer zacht waardoor dit het ideale ras voor pompoensoep is. Je mag in dat geval stevig bijkruiden met bv. currypoeder, paprikapoeder of komijn, of door extra groenten zoals wortel of pastinaak toe te voegen aan je soep.

Geschikte bereidingen: soep

4. Butternut, flespompoen of butternut squash

Een butternutpompoen is ondertussen uitgegroeid tot een van de populairste pompoensoorten om mee te koken. Dat heeft deze flesvormige pompoen te danken aan z’n zachte schil die vanzelf verdwijnt tijdens de bereiding. Je hoeft een butternut pompoen dus niet te schillen. De nootachtige, zoete smaak is geliefd bij groot én klein.

Geschikte bereidingen: soep, salade, gevulde pompoen, pompoenpuree, ovenschotel, wok

5. Hokkaido of red kuri squash

Deze kleinere pompoenvariëteit heeft een dieporanje gekleurde schil en druppelachtige vorm. Een hokkaido heeft veel weg van een Rouge vif d’Etampes, met dat verschil dat de schil ook zacht en eetbaar is. Dankzij z’n kleinere formaat is deze pompoensoort ook heel geschikt als je eens een kleinere portie soep wil maken. Aangezien hokkaido pompoenen zacht en zoek van smaak zijn, kan je ze ook in een nagerecht verwerken. Je kan het vruchtvlees bijvoorbeeld raspen en onder je cakebeslag mengen.

Geschikte bereidingen: soep, salade, stoofpot, ovenschotel, zoet gebak

6. Spaghettipompoen of spaghetti squash

Een pompoen die nu ‘trending’ is op veel kookblogs: de spaghettipompoen. Met een spaghetti squash maak je namelijk in een handomdraai groentespaghetti. De dradige, vezelrijke structuur van het vruchtvlees zorgt voor lichtgele spaghettislierten. De bereiding is simpel: gaar de pompoen een half uur tot 45 minuten in de oven op 180°C. Je kan de glutenvrije spaghettislierten er zo uitschrapen met een vork. De smaak is zoet en nootachtig, en past perfect bij tal van sauzen zoals bolognese.

Geschikte bereidingen: groentespaghetti, salade, zoet gebak

Wat is de makkelijkst manier om een pompoen te snijden?

Jeroen toont je in een video stap voor stap hoe je een grote pompoen makkelijk in stukken snijdt en schoonmaakt.

Probeer deze pompoenrecepten

devierseizoenen Created with Sketch.

De 4 seizoenen