6 keukengeboden om het perfecte ei klaar te maken

Hardgekookt, zachtgekookt of gepocheerd? Spiegelei, roerei of omelet? Eieren klaarmaken tot in de perfectie is vaak een kwestie van seconden (of minuten). Let je even niet op, dan is je zachtgekookte ei plots hardgekookt of blijf je over met een verbrande omelet. Gelukkig zijn er de tips van Dagelijkse kost om jou keer op keer aan het perfecte ei te helpen.

1. De perfecte timing voor een hardgekookt ei en een zachtgekookt ei

Kook je een ei zacht, reken dan zo’n 3 minuten voor een kleintje en 4 minuten voor een groot exemplaar. Voor een ei met een smeuïge dooier tel je best 6 tot 8 minuten en je eitje hoort hardgekookt te zijn na 7 tot 9 minuten. Kortom: een beetje experimenteren met het type ei dat je zelf het liefst in huis haalt, een pot kokend water én een chronometer, kan nooit kwaad.

Begin te tellen vanaf het moment dat het water kookt. Je legt het ei dus pas in de pot wanneer het water aan het koken is. Wees voorzichtig, gebruik eventueel een schuimspaan of een lepel, zodat het ei niet tegen de bodem van de pot tikt en openbarst.

VRT

2. Eieren pocheren kan je leren

Een ei pocheren lijkt moeilijk, maar eigenlijk is het heel simpel als je de volgende stappen in het achterhoofd houdt:

  1. Vul een kookpot voor ¾ met water en breng het water aan de kook. Hoe hoger de pot, hoe makkelijker je resultaat krijgt.
  2. Giet een royale hoeveelheid azijn in het water.
  3. Breek elk ei dat je wil pocheren apart in een kommetje.
  4. Zet het vuur zachter en hou het water net onder het kookpunt.
  5. Roer even met een garde in het kokende azijnwater zodat er een draaikolk ontstaat.
  6. Leg het ei voorzichtig in het zacht kolkende water, mooi in het midden van de pot. De beweging van het water zorgt ervoor dat je ei niet meteen naar de bodem zakt en breekt.
  7. Wacht 1 tot 2 minuten tot het ei voldoende gaar is.
  8. Schep het gepocheerde ei tenslotte voorzichtig uit het water met een schuimspaan, zodat het water weglekt. Je kan meerdere eieren tegelijk pocheren, maar wie op veilig speelt doet het één voor één.

Zo pocheer je een ei

Eitjes pocheren kan je leren! Jeroen verklapt je zijn trucs voor het perfect gepocheerde ei.

3. Spiegelei, roerei en omelet in 1-2-3

Zowel een omelet als een roerei maak je met losgeklopte eieren. Klop ze los met een vork, maar niet te lang. Een scheutje melk erbij maakt je omelet extra smeuïg. Giet het mengsel in de pan en zet het vuur wat hoger.

Voor een roerei spatel je het eimengsel zachtjes om met een houten spatel tot je een pan vol stukjes gegaard ei hebt. Een tip voor de liefhebbers: op het einde kan je een klontje boter onder je roerei mengen.

Een omelet laat je een aantal seconden stollen. Daarna duw je met een houten spatel het gegaard ei naar het midden van de pan zodat de rest van het ei verder kan garen. Eens je omelet volledig gaar is, kan je hem oprollen of dubbelvouwen zoals een pannenkoek.

Een spiegelei vraagt neen andere werkwijze. Breek het ei eerst in een kom om zeker te zijn dat het eigeel heel is en blijft. Schenk het rauwe ei in een pan op middelhoog vuur en beweeg met de pan alsof je een pannenkoek bakt. Je spiegelei is klaar wanneer het eiwit volledig gestold is.

4. In welke pan bak je een ei best?

Een goede pan is essentieel om te voorkomen dat je ei aanbakt of blijft kleven. Kies altijd voor een pan met anti-aanbaklaag – een pannenkoekenpan werkt ook prima -en verwarm eerst wat boter of olijfolie in de pan. Een houten of plastic spatel komt zeker ook van pas als je een omelet of spiegelei wil omdraaien of op een bord wil scheppen zonder te knoeien.

5. Hoe pel je een hardgekookt ei op een makkelijke manier?

Een gekookt ei pellen kan best lastig zijn. Het is een feit dat kakelverse eieren moeilijker pellen dan oudere exemplaren. Deze tips helpen je op weg.

  • Laat de gekookte eieren eerst goed afkoelen. Je legt ze best zo snel mogelijk in koud water. Hierdoor stopt het kookproces meteen én dit zorgt ervoor dat de schaal minder aan het ei blijft plakken.
  • Begin het pellen aan de brede onderzijde van het ei, waar een luchtzakje zit.
  • Breek de schaal door erop te tikken met de bolle zijde van een lepel of rol het gekookte ei voorzichtig over een hard oppervlak. Pluk de stukken eierschaal weg met je duim en wijsvinger.
  • Spoel een gepeld ei altijd even onder stromend water - of nog beter: pel ze in een kom koud water - zodat er geen vervelende stukjes schaal in je bereiding terecht komen.
VRT

6. Bewaar je eieren best gekoeld of niet-gekoeld?

Bewaar je eieren in de koelkast of beter niet? Eieren, kaas en beleg behoren tot de groep van gekoelde producten. Als je eieren graag lang wil bewaren, is het slim om ze in de koelkast te bewaren. De koude temperatuur geeft bacteriën minder kansen om te groeien.

Waarom worden eieren in de supermarkt dan niet in de koeling bewaard? Daar is een logische verklaring voor: van het moment dat een kip een ei legt tot het moment dat het ei in het winkelrek ligt, is een constante temperatuur belangrijk om de kans op bacteriën zo klein mogelijk te houden. Als de eieren wel in de koeling zouden staan en jij neemt een doos eieren mee in je boodschappentas naar huis, dan ontstaat er een temperatuurverschil. Daardoor kan er condensatie optreden en dat hebben bacteriën graag, maar wij liever niet.

Goed om weten

Het ene ei is het andere niet. Ze komen in verschillende maten en gewichten. De kleinste exemplaren in de handel wegen tot 53 gram en een XL-exemplaar weegt 73g of meer. Het verschil is groot, en dat heeft ook invloed op de ‘perfecte’ gaartijd van de eieren.

Aan de slag met eieren

Dankzij de tips van Dagelijkse kost zijn deze recepten voortaan een eitje!

basiskennis Created with Sketch.

Basiskennis