Slow cooking: 21 gerechten die hun langere bereidingstijd helemaal waard zijn

Eén keer om de vier jaar krijgen we in februari een dag extra om te doen wat we graag doen. In ons geval is dat zonder twijfel een heerlijk potje koken. Maak van dit zeldzame moment gebruik om je te wagen aan dat ene pièce de résistance waar je al zo lang van droomt of een gerecht waarvoor je wel wat extra voorbereidingstijd kan gebruiken. Jeroen inspireert je alvast met een aantal uitdagende Dagelijkse kost-recepten om op schrikkeldag klaar te maken!

Runderwangen

Runderwangen zijn het perfecte voorbeeld van een heerlijke portie Dagelijkse kost die weinig expertise maar wel wat meer tijd vraagt. Het meeste werk – de marinade - kan je gelukkig op voorhand doen. Gebruik je extra tijd op schrikkeldag dus om de marinade klaar te maken en het vlees ’s nachts alle smaken te laten opnemen. De dag nadien hoef je alle ingrediënten enkel nog even te laten garen op het vuur of in de oven. Slow cooking op z’n best!

Gravad lax

Gravad lax – wat letterlijk ‘begraven zalm’ betekent – is een gerecht dat gebaseerd is op een oude bewaarmethode uit Scandinavië. Daar bedekten ze verse vis vroeger in een mengeling van zout en suiker om het daarna onder de grond, op een koele plek, te bewaren. Jeroen graaft voor dit recept natuurlijk geen put in de tuin maar gebruikt gewoon zijn koelkast. De combinatie van zout en suiker zorgt voor een natuurlijke garing. Hier komt dus geen kookvuur aan te pas!

Aalsterse vlaaien

Als je eind februari nog even langer in de carnavalssfeer wil blijven, is een Aalsterse vlaai leuk om uit te proberen. Het is eigenlijk een soort van broodpudding op basis van mastellen, een broodspecialiteit uit de streek van de ‘oilsjterse ajoinen’. De zachte broodjes laat je eerst een nachtje weken in een zoet melkmengsel om er de volgende dag een heerlijke taart mee te maken. Echt het proberen waard!

Gelakte spiering

Een biefstuk met wat grof zout en peper smaakt altijd maar als het eens wat meer mag zijn is deze gelakte spiering op de barbecue ook een uitstekende keuze. Het stuk vlees laat je in z’n geheel een nacht rusten in een lekkere marinade met tijm en appelsap. De dag nadien grill je het malse vlees kort op de barbecue terwijl je het lakt met een zoet glazuur van o.a. ahornsiroop, ketjap en mosterd. De ideale uitdaging voor je volgende barbecuefeestje!

Mattentaarten

Dit heerlijk streekproduct uit Geraardsbergen moet je zeker thuis ook eens uitproberen. Mattentaarten hebben een heerlijke vulling van wrongel, een product dat je krijgt door karnemelk en hoevemelk op te koken, te stremmen en daarna door een neteldoek te gieten. Een voorbereidend werkje dat je best een dag op voorhand al doet dus.

Hangop

Misschien doet de naam 'hangop' je de wenkbrauwen fronsen, maar in feite is het niets meer dan uitgelekte volle yoghurt (geen magere yoghurt). Geef de yoghurt zeker voldoende de tijd – liefst een hele nacht - om uit te lekken. Enkel zo bekom je een smeuïg resultaat dat nog dikker is dan plattekaas. Met hangop kan je een frisse romige saus of dressing maken die perfect past bij gerookte zalm, of de gravad lax van hierboven natuurlijk.

Ossobuco

De basis van ossobuco zijn kalfsschenkels. Het is een echte Italiaanse klassieker die z'n oorsprong heeft in Milaan. Je moet er wel even tijd voor nemen, want dit is slow cooking op z’n best. Reken maar dat je geduld beloond wordt!

Ragout

Als je vlees zachtjes laat garen in de oven krijg je een echte smaakbom in je bord. Ragout is daar het perfecte voorbeeld van. Het is vooral de oven die het werk doet. Dus geef het vlees alle tijd om te veranderen in een botermalse ragout. 

culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie