5 x koken met verse Noordzeevis en zeevruchten in de herfst

Naast mosselen zijn er nog veel meer lekkere vissen en schaaldieren die in de maanden met een 'r' op hun best zijn. Tijdens de herfst en winter piekt het seizoen van onder meer verse krab, rode poon en sint-jakobsnoten. Ontdek hier hoe je deze topproducten uit de Noordzee combineert met andere seizoensingrediënten.

1. Filodeegpakketjes met Noordzeekrab en gribiche

Koken met verse krab is meer dan de moeite waard. De smaak van vers gevangen schaaldieren is namelijk niet te vergelijken met die uit blik. In het najaar kies je beter voor verse krab - als je portemonnee het toelaat – want van september tot december loopt het krabseizoen. Voor deze gevulde filodeegpakketjes meng je het krabvlees met zachte ricottakaas en spinazie. Eens gebakken krijg je een krokant hapje met een super smeuïge vulling. De gribiche met verse, groene kruiden doet hier perfect dienst als dipsaus.

2. Risotto met selder en rode poon

Redelijk onbekend bij het grote publiek maar wel zeer bemind bij onze Vlaamse chefs is rode poon. Deze Noordzeevis is het jaar rond verkrijgbaar, al eet je de beste rode poon van oktober tot april. Z’n stevige visvlees en uitgesproken, garnaalachtige smaak maken van rode poon een dankbare vis om te bakken, te pocheren, te grillen of te garen in de oven. In plaats van aardappelen of pasta kiest Jeroen deze keer voor een risotto met groene selder, wortel en prei om erbij te serveren. Simpelweg lekker!

3. Toast champignon met sint-jakobsnoot en hazelnoot

Tijdens de herfst mag een gerecht met verse champignons niet ontbreken. Maar hoe combineer je die met vis of schaaldieren? Jeroen experimenteert met een variant op de klassieke toast champignon. Onze chef maakt er meer dan een doordeweekse snack van door er gebakken sint-jakobsnoten bij te serveren. Het seizoen van de sint-jakobsvruchten komt gewoonlijk vanaf september weer op gang. Coquilles bakken is trouwens heel eenvoudig: ze hoeven niet veel tijd in de pan door te brengen maar zwemmen wel graag in de boter. Met de overgebleven boter kan je bovendien nog een beurre noisette maken. Met een paar blaadjes postelein en citroenzeste werk je deze luxueuze toast ten slotte af zoals op restaurant.

4. Steenbolkschnitzels

Nog een vis die niet zo bekend in de oren klinkt, maar wel wat extra aandacht verdient. Van oktober tot februari kan je optimaal genieten van deze prachtige Noordzeevis. Op steenbolk wordt trouwens, net zoals rode poon, niet actief gevist. Deze vissoorten zijn dus bijvangst. Steenbolk kan je het best vergelijken met wijting. De fijne, zachte structuur van het visvlees vraagt om een eenvoudige bakwijze: op het vel in de pan. Voor deze schnitzels geeft Jeroen de steenbolkfilets eerst nog een krokant jasje van panko. En wat kan je beter serveren bij deze superverse fish sticks dan aardappelpuree? Aardappelpuree mét peterselie!

5. Zeebaars met groenten in de oven en puree

Gebakken vis en verse aardappelpuree, het is het perfecte huwelijk. Dat geldt ook voor zeebaars, ook wel witte zalm genoemd. Zeebaars kan je in z’n geheel of in filets kopen met visvlees dat z’n vaste textuur altijd behoudt. Van september tot en met april is de kwaliteit van zeebaars top. Je kan er alle kanten mee op maar deze keer kiest Jeroen voor deze mediterraanse ovenschotel. Een echt spektakelstuk dat weinig werk vraagt maar wel een topresultaat geeft. Met de zuiderse groentenmengeling kan je bovendien eindeloos variëren, zo is dit gerecht altijd afgestemd op wat er beschikbaar is in de winkel, bij de boer of in je eigen groentetuin.

Ontdek nog meer recepten met vis

De herfst is een goed seizoen voor visliefhebbers. Blader verder door onze visrecepten voor nog meer heerlijke bereidingen die je dit najaar kan klaarmaken.
devierseizoenen Created with Sketch.

De 4 seizoenen