5 x heerlijke herfstgroenten

Vergeten groenten bestaan tegenwoordig niet meer. In de herfst vind je heerlijke knollen, wortels en kolen in overvloed die je niet snel zal vergeten eens je de smaak te pakken hebt. Deze vijf zijn zeker het proberen waard!

Knolselder

Knolselder vind je vanaf augustus tot maart in de winkel of bij de boer. Deze variant van bleekselder heeft een uitgesproken, licht pikante smaak. You hate it or you love it. En Jeroen is absoluut iemand die ervan houdt!

Deze groente kan je rauw in een salade of in een remoulade serveren. Wil je knolselder warm bereiden? Deze seldervariant is ideaal om te stoven, te koken en zelfs te frituren. Ook in puree en soep komt de typische knolseldersmaak helemaal tot zijn recht.

Schorseneren

Nog een typische herfstgroente: schorseneer. Deze lange, dunne witte wortels zijn van oktober tot en met maart verkrijgbaar. Ze hebben iets weg van asperges maar hebben toch een aparte, nootachtige smaak. Verse schorseneren hebben trouwens een zwarte schil en geven een kleverig melksap af bij het schillen. Een karwei waarbij je handen gegarandeerd vuil zullen worden dus. Gelukkig vind je schorseneren ook in blik en in de diepvriesafdeling.

De bekendste bereiding is waarschijnlijk schorseneren in witte bechamel- of kaassaus. Maar ook in een ovenschotel, in stoemp of soep zijn schorseneren superlekker.

Pastinaak

Pastinaak kan je het beste vergelijken met een witte wortel. Al is deze variant wel zachter van smaak en structuur dan de klassieke wortels die we kennen. Pastinaak is op z’n best van oktober tot maart.

Met pastinaak kan je echt alle kanten op. Zoals bij een gewone wortel snijd je eerst de uiteinden eraf, daarna kan je de wortel eventueel nog schillen. Je kan de groente verwerken in een rauwkostsalade of warm bereiden door ze te koken, bakken of grillen. De zoete smaak van pastinaak past ook goed bij een winterse stoofschotel of soep. Jeroen heeft er zelfs al eens chips van gemaakt!

Winterkool (kale)

Boerenkool of winterkool ken je misschien ook wel onder de naam ‘kale’. Deze gekrulde kool is de laatste tijd weer heel populair omdat hij super voedzaam is. Wist je trouwens dat boerenkool na de vorstperiode een zoetere smaak krijgt? Het zetmeel in de kool wordt namelijk omgezet in suikers wanneer het vriest. Winterkool is de hele herfst én winter verkrijgbaar, van september tot en met half maart.

De bereidingswijze van boerenkool is vergelijkbaar met die van spinazie. De gekrulde bladeren kan je stomen, stoven of roerbakken in de wok om ze meteen te serveren of om ze te verwerken in een puree of ovenschotel. Probeer het bijvoorbeeld eens in deze cannelloni van Jeroen.

Winterpostelein

Winterpostelein is een winterharde bladgroente. Een soort van wintersla zeg maar. Zowel de ovaalvormige blaadjes als de steeltjes en de bloemen van deze plant zijn eetbaar. Winterpostelein heeft een verfijnde, zachte smaak en is een beetje knapperig. Van oktober tot en met maart vind je bussels winterpostelein in de winkel.

Winterpostelein is de ideale toevoeging aan een verse salade maar je kan deze groente ook kort koken en in puree of soep verwerken. Jeroen maakte er zelfs al eens een lekkere pesto van.

devierseizoenen Created with Sketch.

De 4 seizoenen