5 ideeën om de kneusjes uit je fruitmand te verwerken

Een geblutste appel, een verrimpelde nectarine of een banaan met een bruine schil? De kneusjes uit je fruitmand zien er misschien niet meer zo smakelijk uit maar zo proeven ze zeker wel. Als je ‘oud fruit’ liever toch niet meer uit het vuistje eet, kan je ze nog altijd verwerken in andere bereidingen, van ontbijt tot dessert. Wij geven je alvast vijf suggesties.

1. Cake en crumble

Kies je ervoor om je fruit te verwerken in een dessert? Dan zijn cake en crumble twee ideale nagerechten. Door het fruit te verwerken in of onder een laagje deeg zie je niets meer van de blutsen of donkere plekjes maar kan je wel genieten van de heerlijke smaak. Appel en peer zijn twee klassiekers maar ook rode vruchten, rabarber, bessen, perziken en pruimen lenen zich perfect voor dit soort bereidingen.

2. Smoothies en limonade

Verse fruitsappen en smoothies zijn ideaal om in een teug een bommetje aan vitamines binnen te krijgen. Je kan er bovendien alle vergeten exemplaren uit de fruitmand in verwerken, eventueel gecombineerd met havermout, noten of groenten. Verzamel alles in de blender, voeg een vloeistof toe zoals (plantaardige) melk, yoghurt en eventueel wat siroop en mixen maar. Ook de kinderen zullen er dol op zijn!

 

3. Appelmoes en confituur

In plaats van oud fruit meteen weg te gooien, kan je er ook nog weken of zelfs maanden van genieten! Tenminste als je ze verwerkt in een confituur of moes. Appel, rabarber, abrikozen en peer zijn ideaal om een verse moes van te maken. Je kan ze vers opeten, inmaken of bewaren in de diepvriezer. Ook confituur kan je nog weken tot zelfs maanden bewaren. Ideaal als je bijvoorbeeld een hele hoop aardbeien of bessen in huis hebt die allemaal op hetzelfde moment opgegeten moeten worden. Iets wat je zeker zal herkennen als je zelf fruit kweekt in je moestuin.

4. Roomijs en sorbet

’s Zomers durft fruit al eens sneller te rijpen door de warmte. Werk alle kneusjes uit je fruitmand in een keer weg door ze te verwerken in roomijs of sorbet. Snijd eventueel de donkere plekjes weg en maak er een verkoelend dessertje van.

 

5. Als garnituur

Fruit kan ook perfect als garnituur dienen op een pannenkoek en bij ijs, pudding of yoghurt. Je kan de stukken fruit bakken, flamberen of karamelliseren om ze iets extra te geven en de eventuele overrijpe smaak weg te krijgen. Hierbij kies je best voor fruitsoorten met een iets stevigere structuur zoals appel, peer, ananas of perzik. Zo voorkom je dat het fruit meteen een moes wordt tijdens de warme bereiding.

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?