4 Spaanse gerechten om de Sint mee te verwelkomen

Geen beter excuus voor een Spaanse avond dan de komst van onze grote vriend Sint Nicolaas. Dus geef hem dit jaar een warm welkom met onze favoriete recepten uit de Spaanse keuken. Let wel, dit eten smaakt beter op je bord dan in de schoen …

Pintxos

Om je vingers bij af te likken, de kleine hapjes of ‘pintxo’s uit Catalonië. Traditioneel kun je pintxos zo van de toog pakken. Er steekt altijd een stokje in en wanneer je afrekent, tel je de hoeveelheid stokjes. In andere delen van Spanje noemen ze het tapas. En die krijg je meestal gratis bij een glas wijn. Tapa betekent trouwens ‘deksel’ en er wordt wel eens gezegd dat wanneer men vroeger een glas wijn bestelde, er een stuk brood als deksel werd gebruikt om je drankje te beschermen tegen vliegen. En zo werd de traditie van tapas geboren!

Spaanse Cordon Bleu

We gaan niet vergeten dat onze goedheiligman ook met zijn boot langs de Franse kust heeft moeten varen, met dit hoofdgerecht gaan we dus een mooie mix maken tussen Spanje en Noorderbuur Frankrijk. ‘Reguliere’ Cordon Bleu is een varkenslapje met ham en kaas. Deze Spaanse variant wordt gemaakt met Serranoham en Manchego. Een verrassende twist aan een échte klassieker.

Crema Catalana

Heerlijk Spaans broertje van de crème brûlée, met als verschil dat het in de koelkast opstijft in plaats van in de oven wordt klaargemaakt. De zachte room gecombineerd met een krokant suikerlaagje, en de lekker zoete vulling gecombineerd met een beetje bitter door de sinaasappel en het scheutje Grand Marnier: dit is in één woord verrukkelijk.

En om te drinken? Limonade

Verruil dat pintje naast de schoen gerust voor een verse sinaasappellimonade, lekker fris en het houdt de Sint net dat beetje scherper op z’n ronde. Deze versie is gezoet met stevia en een tikkeltje scherp door de citroen. Kardemom houdt de smaken dan weer mooi samen!

culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie