4 gouden regels voor een chocolademousse die nooit mislukt

Voor veel Belgen is ‘chocolade’ het sleutelwoord om een lach op ieders gezicht te toveren. Een luchtige chocolademousse staat dan ook met stip op nummer één in de lijst van onze favoriete nagerechten. Deze vier essentiële bereidingstips zijn jouw garantie op een chocolademousse die nooit mislukt. Succes!

1. Kies chocolade met de juiste hoeveelheid cacao en cacaoboter

Alles begint bij de kwaliteit van de chocolade die je gebruikt in je mousse. Let bij de aankoop zeker op de volgende twee zaken: het cacaopercentage en de hoeveelheid cacaoboter. Het percentage cacao in je chocolade bepaalt de smaak van je chocolademousse. Hoe hoger het cacaopercentage, hoe voller, bitterder en intenser de smaak. Jeroen gebruikt meestal chocolade met een percentage van 54% cacao of meer.

De hoeveelheid cacaoboter heeft dan weer invloed op de textuur van je mousse. Hoe meer cacaoboter, hoe korreliger en vettiger de textuur van je chocolademousse. Witte chocolade bevat meer cacaoboter en is dus iets minder geschikt, maar met wat oefening en aan de hand van dit recept lukt het vast en zeker ook.

HH

2. Weeg de chocolade zorgvuldig af en laat opwarmen au bain-marie

Bij elk nagerecht is het van belang om alle ingrediënten zorgvuldig af te wegen. Wees dus vooral niet te zuinig met chocolade, maar voeg altijd de aangeduide hoeveelheid chocolade toe aan je mengsel. Gesmolten chocolade kristalliseert namelijk tijdens het afkoelen. Zo zorgt ‘ie voor de stevige, schepbare textuur van je chocolademousse. Een mousse waar te weinig chocolade in zit, zal te lopend en te zacht zijn.

Jeroen verkiest de techniek ‘au bain-marie’ om zijn chocolade te smelten. In een warmwaterbadje, ofwel een hittebestendige kom in een kookpot met warm water, kan de chocolade zachtjes smelten zonder risico op verbrande chocolade of harde stukjes. Een temperatuur tussen 35 en 45°C is ideaal en zorgt ervoor dat je chocolade niet meteen hard wordt wanneer je hem toevoegt aan het koelere roommengsel.

HH

3. Klop de eiwitten volledig stijf in een kraaknette kom

De meeste hobbychefs ondervinden het wel eens aan den lijve: één vuiltje in je mengkom kan je opgeklopte eiwitten doen mislukken. Zorg dus voor een brandschone kom om je eiwitten volledig stijf te kloppen. Jeroen gebruikt het liefste zijn keukenmachine voor een perfect en superluchtig resultaat.

HH

4. Gebruik half opgeklopte room en geen slagroom

Het klinkt verleidelijk om volledig opgeklopte room onder je chocolademousse te mengen in de hoop dat je dessert zeker opstijft. Toch is het geen goed idee. Te stijve slagroom geef namelijk een zanderige, korrelachtige structuur als resultaat. Half opgeklopte room (twee derde opgeklopt tot yoghurtdikte) is essentieel voor een luchtige en zachte mousse.

Andersom kan je natuurlijk ook vastlopen op room die te lopend is of schift. Te hard kloppen, een te warme temperatuur of een te hoog vetgehalte kunnen de oorzaak zijn. Gebruik daarom altijd koude room met een vetgehalte van max. 35% die je rechtstreeks uit de koelkast haalt. Te veel vet zorgt voor een vettige, dikke mousse die als een blok in je maag valt, en dat wil je voorkomen.

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?