25 x lekker makkelijke kersthapjes

Met een lekker hapje maak je meteen een goede indruk. Of je nu gaat voor koude retrotoastjes, warme bladerdeeghapjes uit de oven of aperitiefglaasjes, ervaring leert dat simpel meestal beter is. Ontdek hier Jeroens selectie van 25 makkelijke, maar feestelijke aperitiefhapjes om te serveren aan jouw gasten tijdens de feestdagen.

Koude hapjes

1. Everzwijnpaté met toast en sjalottenconfituur

Hartige paté met zoete confituur vormen het perfecte huwelijk voor jouw aperitiefmoment. Geserveerd op een knapperige toast is dit een supersimpel hapje dat iedereen lust!

2. Carpaccio van hert

Wild is een uitstekende keuze tijdens de feestdagen. Dus waarom niet meteen beginnen met een carpaccio van hertenfilet? Met kwaliteitsvlees, wat truffelmayonaise, een lekje olijfolie en een snuif peper en zout flans je in geen tijd een zeer stijlvol welkomsthapje in elkaar.

Tip: Klik in het recept op ‘Deelgerechten’ in de ingrediëntenlijst om de specifieke benodigdheden voor dit hapje te bekijken.

3. Sushirolletjes met krab

Sushi maar dan anders. Deze gevulde omeletrolletjes met krabcocktail, stukjes pompelmoes en een jasje van geroosterd zeewier of ‘nori’ zijn een schot in de roos.

4. Witloofblaadjes gevuld met garnaalsla en toastjes met zalmmousse

Twee retrohapjes voor een chique aperitief uit de jaren stillekes. De klassieke witloofblaadjes met verse Noordzeegarnalen kent iedereen en ook de toastjes met zalmmousse zullen nostalgische herinneringen naar boven halen.

Tip: Klik in het recept op ‘Deelgerechten’ in de ingrediëntenlijst om de specifieke benodigdheden voor dit hapje te bekijken.

5. Kruidige zoete aardappelchips met guacamole

Chips en dips scoren altijd. Voor deze feestelijke variant maakt Jeroen chips van zoete aardappel. Hij serveert er een advocadodip bij. Hapklare eenvoud om de aanloop naar het diner smakelijk op te fleuren.

Tip: Klik in het recept op ‘Deelgerechten’ in de ingrediëntenlijst om de specifieke benodigdheden voor dit hapje te bekijken.

6. Tartaar van maatjes met Libanees brood

Laat je inspireren door het Midden-Oosten voor een originele appetizer. Met stukken platbrood, jonge haring en appel-komkommersla tover je al snel een verfrissende starter op tafel.

7. Blini’s met gerookte zalm, zure room en appel

Minipannenkoekjes als start van de avond? Waarom niet! De dikke, kleine blini’s van boekweitmeel vormen de perfecte basis voor een topping van gerookte zalm en zure room met appel. Fris, simpel en lekker.

8. Toastjes met rog in ’t zuur en frisse cottage cheese

Voor deze rijkelijk belegde toastjes hoef je niet veel te doen, maar heb je wel wat tijd nodig. De bereiding met rogvleugel moet namelijk een nachtje in de koelkast rusten. Het resultaat is rog in’t zuur à la Meuse zoals je het nog nooit gegeten hebt!

9. Wraps van groene kool met avocadospread

Dit originele en kleurrijke hapje is 100% vegetarisch en ideaal als je een lichte start wil nemen. Jeroen vult de groene koolbladeren met avocadospread en geeft er een pittige dipsaus bij met Griekse yoghurt en mierikswortel.

10. Thaise gravad lax

Nog een toptoastje waarmee je iedereen zal verbazen. De Scandinavische en Thaise keuken ontmoeten elkaar op dit toastje met gemarineerde zalm en zure room. Limoen, chili en koriander geven de zalm een subtiele Thaise smaak.

11. Assortiment bruschetta

Jeroen houdt van Spaanse pintxo’s, zoals tapas in het Baskisch genoemd worden. De basis van elk hapje kun je gemakkelijk van tevoren klaarmaken en bewaren in de koelkast. Zo heb je haast geen werk meer wanneer je gasten gearriveerd zijn.

Warme hapjes

1. Focaccia met burrata

Je hoeft geen Italiaans te spreken om te weten dat dit een tophapje is. Focaccia, heerlijk Italiaans plat brood, met een crème van burrata en zuiderse specerijen. Dit brood maak je makkelijk op voorhand en kan je terug opwarmen vlak voor het serveren.

Tip: Klik in het recept op ‘Deelgerechten’ in de ingrediëntenlijst om de specifieke benodigdheden voor dit hapje te bekijken.

2. Dadels met spek

Zoet fruit en zout vlees zijn altijd een goed idee. Deze superzachte dadels dragen een jasje van krokant gebakken ontbijtspek besprenkeld met honing en tijm. Zo simpel en zo lekker!

Tip: Klik in het recept op ‘Deelgerechten’ in de ingrediëntenlijst om de specifieke benodigdheden voor dit hapje te bekijken.

3. Kaassoezen

Het aanbod kant-en-klare hapjes is bijzonder groot, maar Jeroen laat zijn gasten liever hun tanden zetten in een zelfgemaakte smeuïge soes met kaasvulling.

4. Warme uientaartjes met geitenkaas en tijm

Nog een vegetarisch aperitiefhapje waar ook niet-vegetariërs blij van worden. Deze heerlijke uientaartjes zijn gevuld met verse geitenkaas en tijm. Je kan de gebakjes helemaal op voorhand voorbereiden en kort in de oven zetten wanneer je wil serveren.

5. Cappuccino van prei, schelpjes en limoenblad

Aperitiefglaasjes zijn een handig en leuk om uit te delen aan je gasten. Zeker wanneer ze gevuld zijn met een cappuccino van prei en schelpjes. Het aroma van limoenblad geeft dit soepje een extra hoog feestgehalte.

6. Chorizo-scampi-prikkers met salsa verde

Voor dit warm hapje prikt Jeroen gemarineerde scampi, een schijfje chorizo en een bolletje zachte mozzarella op een stokje. Om het hapje compleet te maken zet hij er een potje koude kruidensaus bij waarin iedereen de spiesjes naar hartenlust kan dippen.

7. Kleine wildburgers met veenbessen en appel

Zelfs een kleine hamburger kan omgetoverd worden tot een verfijnd warm hapje. Dit is een recept voor mini-burgers van wildgehakt, met een zoetzure appelcompote, wat veenbessenconfituur, frisse waterkers en geserveerd tussen twee krokante rondjes getoast brood. 

8. Havercakejes met paprika-tomatenchutney

Grutten is gebroken graan en bestaat in verschillende soorten (haver, boekweit, …). Jeroen tovert er een vegetarische hapje mee op tafel. De krokant gebakken cakejes worden geserveerd met een zoetzure chutney van paprika en tomaat. Voor iedereen die houdt van een originele amuse.

9. Aperitiefverrassingsbrood

Met dit verrassend lekker verrassingsbrood breng je iedereen samen aan de aperitieftafel. Jeroen tovert een multigranenbrood om tot een verrassingsbrood gevuld met ‘salsa verde’ boter, chorizo en cheddar. Dit moet je geprobeerd hebben!

10. Dim sum met varkensvlees en scampi

Een oosters aperitiefhapje dat je makkelijk zelf kan klaarmaken, op voorwaarde dat je een stoommandje in huis hebt (of haalt). Het is alleszins meer dan de moeite waard!

11. Kroket van aubergine met tandooridressing

Plezier aan tafel gegarandeerd met deze smeuïge auberginekroketten. De kruidige tandooridressing zorgt voor extra pit!

12. Kroketje van Keiems Bloempje met komkommer

Een hapje om mee uit te pakken: kaaskroketjes van zachte Belgische witschimmelkaas, met een carpaccio van komkommer en een huisbereide honingvinaigrette. Met dit recept maak je ineens voldoende kroketten voor al je gasten.

13. Oesters ‘bloody mary’

Voor de liefhebbers mogen oesters absoluut niet ontbreken tijdens de feestdagen. Met een scheutje vodka, tomatensap en Engelse saus maak je er een klassevol hapje van geïnspireerd op de befaamde cocktailklassieker.

14. Kabeljauw met groene asperges

Een stukje kabeljauw, wat chorizo-olie en groene asperges zijn de weinige ingrediënten die je nodig hebt voor een origineel hapje met vis. Dit kan niet fout lopen.

culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie