21 lekkere recepten met kip

Kip is een alleskunner in de keuken. Van een gebakken kipfilet in de pan of kip uit de oven tot geurige tajine, gefrituurde tempura of taco’s met kip. Door de week of op een feestdag? Deze kip recepten bewijzen dat je met dit eenvoudig stuk gevogelte elke dag van het jaar een heerlijke maaltijd op tafel kan toveren.

1. Kip met appelmoes en frietjes

Kip met appelmoes, da's voor Jeroen thuiskomen van Chiro en ontdekken dat de tafel al gedekt staat. Elke zondag maakte zijn papa dat immers zorgzaam klaar, mét vers gesneden frietjes. En al is het een eenvoudig gerecht, toch zorgt het telkens weer voor feest aan tafel.

2. Kip Tikka Masala

Kip ‘Tikka Masala’ is een wereldberoemd Indiaas gerecht waarvoor er wel 50 recepten bestaan. Toch hebben die bereidingen heel veel met elkaar gemeen. Jeroen marineert de kip in een kruidige en romige saus op basis van yoghurt en kokosmelk.

3. Kip Marengo

Kip Marengo is een stoofpot, vernoemd naar de Slag bij Marengo in 1800 waar Napoleon de Oostenrijkers versloeg. Het gerecht zou een improvisatie van de keizerlijke kok zijn met kip, groenten en – verrassend – ook rivierkreeftjes. Kijk uit want er kan gevochten worden voor een extra portie van deze ongemeen lekkere stoofpot.

4. Taco’s met pulled chicken

Pulled chicken is het resultaat van kip die wordt ingewreven met flink wat exotische specerijen en bruine suiker, en daarna voor minstens twee uur in de oven gaat. Als ze gaar is, trek je het vlees in stukjes en gebruik je het samen met een pittige Mexicaanse salsa om tacoschelpen te vullen.

5. Caesarsalade met kip

De originele Caesar salad bevatte geen kip, maar het is doorheen de tijd toch de gewoonte geworden om stukjes kip toe te voegen aan het gerecht. Dit smakelijke slaatje heeft trouwens niets te maken met een beruchte Romeinse keizer of een legendarisch hotel in Las Vegas. Caesarsalade werd bedacht door de Italiaan Cesare Cardini die in het begin van de vorige eeuw naar de Verenigde Staten emigreerde. Dikke merci, Cesare!

6. Pot-au-feu van kip

Wanneer de temperaturen dalen, stijgt ons goesting in winters comfortfood meestal evenredig. Deze pot-au-feu, een Frans stoofpotje, maakt Jeroen met een stevige kip en winterse groenten waaronder spruiten, wortelen, peterseliewortels en aardperen.

7. Kip curry met rijst en groenten

Een klassieker in het kip-repertoire, mét een stukje groen erbij. Volgens Jeroen is het niet meer van deze tijd om kip curry zonder groenten te serveren. Hij bokst een variant van het originele recept in elkaar met boksoi. Dat is het kleine broertje van de paksoi.

8. Pasta met champignons en kip

Een romige tomatensaus met stukjes spek en kip… Dat kan niet anders dan lekker zijn! Jeroen maakte deze snelle pasta al eens klaar voor de hele ploeg na een lange werkdag. Dat viel zo in de smaak dat het recept een plaatsje op deze website verdiende. Het recept groeide uit tot een van de Dagelijkse kost-klassiekers!

9. Kip Hawaï

Jeroen maakt al eens graag vers broodbeleg. Deze kip Hawaïsalade is ideaal om een restje kip op te werken. In de mix met stukjes ananas en een lekker gekruide cocktailsaus, zo smeer je je broodjes voortaan met zelfgemaakt beleg.

10. Rollade van kip met pompoenpuree

Een gewone kipfilet tover je al snel om in een feestelijke rollade door ze open te snijden en op te vullen. Jeroen kiest voor een kipvulling met flink wat salie, heerlijk in combinatie met een zalige zoete pompoenpuree. Dit is de herfst op je bord.

11. Broodje met gegrilde kip en bearnaise

Een simpel, maar smaakvol broodje met gegrilde kip, tomaat, augurken en een lekkere bearnaisesaus met krokant spek. Dit gerecht komt gegarandeerd bij jou op tafel te staan!

12. Dürüm met kip en pittige dip

In the mood voor fast food? Jeroen vult tortillavellen met gebakken kip, veel groenten en een smakelijk sausje. Als je zelf een bescheiden salad bar op de tafel zet, dan kan iedereen z’n dürüm naar persoonlijke smaak vullen. Deze goedgevulde rol is perfect als snelle lunch of als een stevige snack.

13. Macaroni met kip, spinazie en erwtjes

Deze klassieker met kip in plaats van hesp is ontzettend populair ten huize Meus. Jeroen doet er ook nog spinazie, erwtjes en (veel) kaassaus bij. Uiteraard gaat het geheel de oven in zodat er een lekker korstje op komt.

14. Hutsepot met kip, spek en worst

In deze hutsepot met kip, varkensworst en groenten zorgt het zuurdesembrood voor de binding. Ietwat ongewone kruiden zoals gember en foelie geven dit gerecht lekker veel smaak. Wist je dat hutsepot ten tijde van Bruegel al op het menu stond? Straf toch!

15. Tajine met kip

Als je van zacht gegaarde kip houdt dan is deze tajineschotel het proberen waard. Jeroen combineert het gevogelte met kikkererwten, tomaat en een heleboel andere groenten. Het resultaat na 30 minuten sudderen is heerlijke, botermalse kip!

16. Mexicaanse baguettes met krokante kip

Wat krijg je als je stukken krokant gebakken kip in een gekruid jasje van paneermeel, groentesalsa en pepermayonaise samen tussen een broodje legt? Mexicaanse baguettes om u tegen te zeggen.

17. Tempura van kip

Met tempuradeeg kan je vlees en groenten voorzien van een dun en krokant korstje. Jeroen wentelt stukjes kipfilet in het Japans beslag en die ‘crispy’ stukjes gevogelte serveert hij met de gepaste salade met dressing. Zorg er wel voor dat je ijsblokjes in huis hebt!

18. Kip met mosterdkorst

Hou je van doordeweekse kost? Dit is de perfecte, moderne benadering van een echte klassieker: een lekker stuk kip gehuld in een mosterdkorst met gebakken aardappelen, sla en appelmoes.

19. Kip op de grill

Jeroen bakt stukken kip, terwijl hij ze beetje bij beetje bestrijkt met een eenvoudig zoet-zuur glazuur. De malse kip serveert hij met een salade van gepofte aardappelen, radijsjes en rucola. Geen klassieke houtskoolbarbecue in huis? Deze bereiding kan je ook klaarmaken op een gasbarbecue of in de oven.

20. Gepaneerde kip met ham en kaas

Gepaneerde kip valt in de smaak bij jong én oud. Deze cordon bleu maar dan met kip is gepaneerd met cornflakes. Samen met gebakken patatjes en koude prinsessenboontjes zet je op en top dagelijkse kost op tafel.

21. Vol-au-vent

Vidée, koninginnenhapje of vol-au-vent. Ofwel een versgebakken kuipje van bladerdeeg, verse kip, gehaktballetjes en paddenstoelen in een romige saus en de luchtige hollandaise. Wie dit bedacht verdient een standbeeld, en dus mag deze megaklassieker absoluut niet ontbreken in ons lijstje met lekkere kip recepten. Laat je echter niet verrassen, de bereiding van dit recept vraagt tijd en moeite, maar dat is het dan ook meer dan waard.

culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie