18 basisbereidingen om zelf eens klaar te maken

Zelfs de meest ervaren (hobby)chef is nooit te oud om iets bij te leren. Maak jij wel eens pizzadeeg, verse pasta, bouillon of tomatenpassata from scratch in plaats van het te kopen in de winkel? Het vraagt iets meer tijd, maar zeg nu zelf: de smaak en de voldoening van zo’n homemade bereiding is niet te evenaren! Challenge jezelf met deze culinaire uitdagingen, goed om je hele weekend (en je voorraadkast) mee te vullen.

Van A(ppelmoes) tot Z(anddeeg)

Appelmoes (inmaken)

Dat fruit wel degelijk in een hoofdgerecht thuishoort bewijst appelmoes elke keer opnieuw. Deze fruitmoes is niet alleen geliefd bij kinderen, de bereiding zelf is ook letterlijk kinderspel. Maak ineens een stevige portie (Jeroen start met 5 kilo appelen) om te bewaren in gesteriliseerde bokalen. Zo hoef je slechts de kast open te trekken voor een pot heerlijke, zelfgemaakte appelmoes.

Banketbakkersroom

Als je steevast naar het hoofdstuk met desserts bladert in al je kookboeken is banketbakkersroom je niet onbekend. Deze rijke, volle vanillecrème is de basis van tal van nagerechten: patékes, koffiekoeken, verse fruittaarten, etc. Ben je instant pudding gewoon? Dan zal je voor deze crème pâtissière iets meer geduld moeten hebben, maar dat is het echt méér dan waard!

Bouillon

Je soepen en sauzen smaken pas echt fantastisch met een scheut zelfgemaakte bouillon. Met wat groente- of vleesresten maak je makkelijk een grote ketel waarvan je een deel kan invriezen en bewaren voor later. Jeroen heeft een recept voor kippenbouillon en een speciaal recept voor zoutloze groentebouillon.

Confituur

Zomerfruit is ideaal om huisbereide confituur van te maken. Passeer eens langs de lokale fruitboer of markt om een kistje pruimen, perziken, aardbeien of bessen op de kop te tikken. Het vraagt wat werk maar na een paar uurtjes fruit schoonmaken, koken en confituurpotten vullen, kan je wel nog maanden genieten van deze zelfgemaakte lekkernij! Probeer Jeroens favorieten: perzikenconfituur en pruimenconfituur.

Fond

Met een huisbereide fond kan je alle kanten op.  Bovendien is verse fond helemaal niet moeilijk om te maken en ideaal om te bewaren in de vriezer. Jeroen toont je hoe je te werk gaat en geeft je zijn favoriete recept voor vleesfond op basis van runder- en lamsschenkel.

Geïnfuseerde olie

Olijfolie is een absoluut basisproduct in de keuken en komt in nagenoeg elk recept voor. Jeroen maakt ook elk jaar zijn eigen lookolie, basilicumolie, chili-olie en dragonazijn. Door je olie te infuseren met kruiden en andere smaakmakers breng je soepen, salades en dressings meteen op smaak. Eén scheut van de fles is genoeg! Handig om in huis te hebben dus, maar ook leuk om cadeau te doen aan iemand. Je zal deze geïnfuseerde oliën dan ook vaak tegenkomen in de recepten van Dagelijkse kost.

Ketchup

Een van de populairste koude sauzen is zonder twijfel ketchup. Zin in een flesje homemade ketchup? Met tomaat, gekarameliseerde suiker en specerijen willen jij én de kinderen nooit meer iets anders dan jouw eigen ‘huismerk’. Check zeker Jeroens recept voor een pittige chiliketchup.

Kroketten

Het ideale weekendproject voor wie van degelijke Vlaamse kost houdt: huisbereide aardappelkroketten! Voor de perfecte kroketten begin je best al de avond voordien zodat de puree een nacht kan rusten. Met een kilo aardappelen maak je een 30-tal kroketten om meteen te bakken, of om in de vriezer te bewaren voor later.

Kruidenboter

Op een toast, bij je gepofte aardappel of steak, iedereen smelt voor een huisgemaakte kruidenboter. Jij ook? Deze verse boter met paprika is een leuk alternatief voor de klassieke lookboter en kan je ook makkelijk invriezen. Eens je dit onder de knie hebt kan je creatief aan de slag met dit recept om je eigen kruidenboters te maken. Variatie troef!

Mayonaise

Een basisbereiding die minder lang bewaart, maar gelukkig snel op zal zijn want wat is deze verse mayonaise lekker! Jeroen werkt graag met arachideolie of fijne slaolie voor een zachte, volle smaak. Citroensap gebruikt hij niet, maar kan je zeker toevoegen volgens eigen smaak. Het is kan zelfs helpen om je mayonaise aan te lengen als de saus te dik is.

Opgelegde groenten

Groenten opleggen of pekelen is een bewaartechniek die al eeuwenlang meegaat. Door een mengsel van water en azijn op te warmen en over je groenten te gieten in een bokaal kan je de inhoud maandenlang bewaren. Nog nooit eerder groenten gepekeld? Jeroen legt je stap voor stap uit hoe je zelf witte kool, champignons, augurken en rode kool oplegt.

Passata (inmaken)

Een absoluut basisproduct voor al je Italiaanse bereidingen is passata. De zomer is de ideale periode om deze gezeefde tomatensaus zelf te bereiden want dan zijn onze tomaten op hun best: sappig en vol van smaak. Inmaken is de ideale bewaartechniek om een voorraadje van deze tomatenpassata aan te leggen. Eens gezeefd kan je de tomatenpassata inmaken in zuivere bokalen of flessen en tot wel een jaar lang bewaren in je voorraadkast. Let wel: eens geopend gebruik je de saus best binnen de drie dagen.

Pasta

Er is absoluut niets mis met pasta uit een pakje, maar een verse tagliatelle of zelfgemaakte ravioli moet je toch eens geprobeerd hebben. Met slechts drie ingrediënten maak je een basisdeeg waar je allerlei soorten verse pasta mee kan maken. Verse pasta eet je natuurlijk liefst meteen op, al kan je de slierten of gevulde pasta’s ook drogen (en invriezen) voor later.

Vragen over het bereiden en bewaren van verse pasta of op zoek naar een recept voor glutenvrije pasta? Je vindt het allemaal in ons Kookmagazine.

Paté

Eentje voor de durvers (en de liefhebbers): smeerpaté van gebakken kippenlevers. Op en top Vlaamse maar wel verfijnde kost! Na een paar uur opstijven in de koelkast kan je nog dagen- of wekenlang genieten van deze verse paté. Op de boterham, bij een kaasplankje of op een toast als aperitiefhapje. Combineer je paté met huisgemaakte uienconfituur en het feest kan niet op!

Pickles

Bij veel gezinnen staat er steevast een potje pickles in de koelkast. Belgische pickles op basis van azijn en mosterd zijn dan ook supereenvoudig te bereiden. De friszure stukjes bloemkool, augurk en zilveruitjes smaken geweldig bij frieten, bij een stoofschotel of op de boterham.

Pizzadeeg

Hoe kan je het weekend beter vieren dan met zelfgemaakte pizza’s? Dagelijkse kost geeft je tips en recepten om vers pizzadeeg te maken, en je pizza’s rijkelijk te beleggen en tenslotte perfect af te bakken. Zet de oven nog niet meteen op als je aan je eigen pizzadeeg begint want dit deeg heeft een uur of twee nodig om te rijzen. Zo heb jij ruim de tijd om na te denken over de toppings.

Woksaus

Wokken is een snelle manier om groenten en vlees te roerbakken. Een zelfgemaakte woksaus is de perfecte oppepper om je roerbakgerecht op smaak te brengen. In plaats van suiker bevat deze verse woksaus een gezonder alternatief: honing. Bewaar de saus in een hersluitbare fles in de koelkast, zo heb je er weken plezier van!

Zanddeeg

Nog zo’n basisrecept waarvan je het liefst altijd een portie hebt klaarliggen in de diepvriezer: zanddeeg of kruimeldeeg. Zowel met zoet als zout kruimeldeeg kan je fantastische taarten, gebak, quiches en koekjes bereiden. Dus heb je een keer wat extra vrije tijd? Voorzie een voorraadje zanddeeg met behulp van dit basisrecept en bedank jezelf later maar.

basiskennis Created with Sketch.

Basiskennis