16 aperitiefrecepten voor een tafel vol zomerse hapjes

Apero time! Zomeravonden zijn gemaakt om lekker lang te aperitieven met vrienden of familie. En dat wordt pas echt een succes als je de tafel vult met een assortiment aan verse hapjes. Een goedgevuld tapasbuffet, een assortiment sharing dishes of allerlei fingerfood om uit het vuistje te eten? Met deze 16 aperitiefhapjes kan de zomer niet meer stuk.

1. Mezze

Mezze bestaat uit allerlei Grieks en/of Turks geïnspireerde hapjes. Het lijkt veel werk maar eigenlijk is het relatief eenvoudig. Hummus, taramosalata en tzatziki mogen niet ontbreken. Gebakken halloumi en gehaktballetjes in pittige tomatensaus maken de feesttafel compleet.

2. 3 x apero toastjes

De klassieke toastjes met kip curry maken plaats voor drie originele toppings. Jeroen belegt krokante stukken zuurdesembrood met bouilliesalade (vleesssalade), zalm en eiersla, en tot slot broccolicrème met geitenkaas. Met deze smaakbommetjes is de schotel met toastjes leeg voor je het weet!

3. Zomerse hapjestafel

Jeroen toont hoe je op korte tijd de tafel vol lekkers tovert. Klassiekers zoals verse meloen met gedroogde hesp en tomaat-mozzarella, maar ook verse guacamole, een originele schotel met charcuterie en ‘pan Catalan’ komen allemaal aan bod!

4. Apero tapas

De avond en de hapjes vliegen voorbij dankzij deze heerlijke tapas. Een combinatie van gegrilde sardines, gevulde eieren, mediterraanse tomatensalade, frisse gremolata en een rijkelijk gevuld charcuteriebord zorgen voor uren plezier aan tafel.

5. Bruschetta-assortiment

Bruschetta zijn altijd een schot in de roos. Jeroen verrast met smaakcombinaties zoals zwarte pens met aardpeer, scampi’s met verse sambal, en omelet, ricotta en gerookte zalm.  

6. Pintxos

In het Baskenland spreken ze niet van tapas maar van pintxos. Hiermee kan je eindeloos variëren. Van toast met tortilla tot verse guacamole en sobrasada (pikante varkensworst) met geitenkaas. Deze kleine hapjes zijn verrukkelijk lekker en in één of twee happen op.

7. 3 x zomerhapjes

Deze drie zuiderse mini-gerechtjes roepen een instant vakantiegevoel op. Pissaladière is een soort van kleine pizza waar ze in Frankrijk dol op zijn. Daarnaast maakt Jeroen nog twee hapjes die je zo uit het vuistje kan eten: zelfgemaakte falafel en krokante quesadillas.

8. 3 x retrohapjes

Hou je van gerechten uit 'de jaren stillekes'? Met een assortiment van retrohapjes scoor je bij jong en oud. Dit nostalgisch aperitieftrio combineert het allerbeste uit de zee: witloofblaadjes gevuld met garnaalsla, toastjes met verse zalmmousse en warme zakouski (pasteitje) met visvulling.

9. Kroketje van Keiems Bloempje met komkommer

Dit is beslist een hapje om mee uit te pakken. Deze kleine, originele kaaskroketjes zijn gevuld met Belgische witschimmelkaas. De frisse komkommercarpaccio en eenvoudige honingvinaigrette geven deze lekkere kaashap een zomerse toets.

10. Taco met schartong, avocadomayonaise en Mexicaanse sla

Als je met deze taco’s op de proppen komt, gaan alle harten sneller slaan. Jeroen vult harde tacoschelpen met krokant gebakken visreepjes, verse avocadomayonaise en een Mexicaanse sla. Aanvallen!

11. Turks brood met hummus en tomaatsalade

Bij wie fan is van pizza baguettes zal dit lekker belegde Turks brood ook in de smaak vallen. De zelfgemaakte hummus en eenvoudige tomatensalade on top zijn in geen tijd klaar. Samen vormen ze het ideale hapje bij een goed glas wijn.

12. Muhammara dip met flatbread

Muhammara is een Syrische dipsaus op basis van paprika, chili en walnoot. Gebakken balletjes van lamsgehakt en feta, wat brood erbij en de avond kan beginnen!

13. Sint-Jakobsschelpen met tomatencompote en bearnaise

Klassieke smaken in een verrassende combinatie. Deze coquilles met bearnaise en tomatencompote zijn een twist op de klassieke steak bearnaise. Leuk om te serveren in een schelp!

14. Havercakejes met paprika-tomatenchutney

Jeroen tovert een vegetarisch hapje op tafel met grutten. Van het gebroken graan bakt hij kleine cakejes die hij serveert met een zoetzure chutney van paprika en tomaat.

15. Wraps van groene kool met avocadospread

Gesnipperde groene kool is natuurlijk lekker met spekjes, maar de grote bladeren lenen zich ook uitstekend om er groene wraps van te maken. Jeroen vult ze met avocadospread en geeft er een dipsaus op basis van Griekse yoghurt bij voor een vegetarische lunch of hapje.

16. Citrus ‘gravad lax’ met komkommersalade

Scandinaven zijn keien in het bewaren van vis. ‘Gravad lax’, lettterlijk ‘begraven zalm’ is daar het ultieme bewijs van. De vis wordt droog gemarineerd in een mengsel van zout en suiker, met een flink gewicht erbovenop. De traditionele dille vervangt Jeroen door de zeste van citrusvruchten. Om het af te maken serveert hij een zoete honingvinaigrette en een frisse komkommersalade bij de vis.

culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie