11 x vegetarische recepten met lentegroenten

Jeroen serveert je deze lente verrassende, vegetarische gerechten en klassiekers met een veggie twist. Koken met groenten van het seizoen opent een wereld aan nieuwe smaken om te ontdekken. Weet je niet goed hoe je vlees kan vervangen in een maaltijd of wil je gewoon wat meer variatie in je weekmenu brengen? Haal inspiratie uit de vegetarische keuken van Dagelijkse kost.

1. Toast met boschampignons, crème van aardpeer en citroenricotta

Zeg niet zomaar toast champignon tegen deze superdeluxe versie met Parijse champignons, aardpeercrème en een frisse toef citroenricotta. Dit is een vegetarische lunch met punch!

2. Groentezooi met pastinaak en selderolie

Deze 'groentezooi' is een maaltijdsoep. Jeroen bereidt een keteltje boordevol groenten en smaak dat geschikt is voor wie consequent of occasioneel vegetarisch eet. Met de heerlijke selderolie die je erin kan druppelen, zet je een decoratief én vooral heel lekker voorgerecht op tafel.

3. Komkommercarpaccio met geitenkaas

Nog zo’n gerecht met de V van vegetarisch én verfijnd. Flinterdunne plakjes komkommer met staafjes appel, plakjes radijs en blokjes avocado met toefjes geitenkaas. Een geometrisch en gastronomisch kunstwerkje dat ook nog eens fantastisch lekker is.

4. Vidée met boschampignons en schorseneren

Jeroen formuleert een vegetarisch antwoord op het oerklassieke koninginnehapje. Deze versie met paddenstoelen, verse schorseneren en een stevige kaassaus serveer je net zoals een klassieke vidée in een krokant bladerdeeghapje.

5. Oosterse noedelsalade met rode biet, raap en miso

Rode bieten en rapen zijn twee dankbare groenten om een vegetarische lunch mee klaar te maken. Jeroen brengt ze op smaak met een marinade en serveert ze met glasnoedels en een zoetzure misovinaigrette. Aan tafel!

6. Vegetarische tajine met yoghurt ‘massala’

Van deze groenterijke tajine met wortel en zoete aardappel krijg je het gegarandeerd warm. Het stoofpotje wordt geserveerd met een yoghurt ‘massala’, wat letterlijk 'warme specerijenmengeling' betekent. In de mix: kruidnagel, laurier, peper, kardemom, steranijs, kaneel, rozenblaadjes en cayennepeper.

7. Wraps van groene kool met avocadospread

Gesnipperde groene kool is natuurlijk lekker met spekjes, maar de bladeren lenen zich ook uitstekend om er groene, vegetarische wraps van te maken. Jeroen vult ze met avocadospread en geeft er een dipsaus op basis van Griekse yoghurt bij.

8. Moussaka met aardpeer

Jeroen tovert dit klassieke ovengerecht om tot een vegetarische maaltijd bomvol aubergine, courgette, oesterzwam en aardpeer. Die laatste groente ziet er niet bijzonder aantrekkelijk uit, maar heeft wel een onovertroffen smaak en is ontzettend gezond.

9. Vegetarische sushibowl met watermeloen

Deze makkelijke en snelle versie van Japanse sushirijst is het perfecte gerecht voor een smaakvolle lunchbreak. De combinatie van gemarineerde watermeloen en Aziatische toppings waaronder wakamé, sesamzaadjes, norichips en sojabonen zijn een feestje voor je smaakpapillen.

10. Chili sin carne en quesadilla met witte kool

Breng de zon op je bord met deze vegetarische variant van lekkere Mexicaanse chili. Jeroen serveert daarbij een quesadilla gevuld met witte kool en schapenkaas van eigen bodem, Brebis de Brakel.

11. Pasta schorseneren à la flamande

Italië ontmoet België in deze eenvoudige pasta met verse schorseneren à la flamande. Een knipoog naar asperges met geprakt ei en botersaus, verpakt in een feelgood pastagarecht. Simply good!

culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie