10 x lekkere recepten met pompoen voor de herfst

In het najaar mag pompoen niet ontbreken op je bord. De groente voegt kleur toe aan je gerechten en kan vrijwel alle smaken en bereidingen aan. Pompoen bakken, roosteren, pureren of vullen? Deze Dagelijkse kost-recepten tonen je hoe je het doet.

1. Pompoen roosteren

De oven is de perfecte manier om pompoen te roosteren. Verdeel de pompoenblokjes op een ovenschaal en kruid met flink wat ui, look, paprikapoeder, oregano, peper en zout. Voor de liefhebbers kan er ook een chilipeper bij. Na 40 minuten heb je geroosterde pompoen die boterzacht en vol van smaak is.

Geroosterde pompoen is de perfecte toevoeging aan deze heerlijke herfstschotel met cannelloni, vier kazen en boerenkool.

2. Pompoen koken

Je denkt misschien niet meteen aan koken als je een pompoen gaat klaarmaken. Sommige pompoensoorten zoals een hokkaido of butternut kan je perfect gaarkoken in water. Hun schil is niet zo taai als die van andere pompoensoorten. Om pompoen te koken, snijd je de pompoen eerst in hapklare blokjes. Reken daarna 10 à 15 minuten kooktijd, afhankelijk van de grootte. Prik met een vork om te controleren of de pompoenblokjes gaar zijn.

Gekookte pompoen kan je pureren of meteen serveren bij een salade, bij vlees, vis of wild of – zoals Jeroen – combineren met andere herfst- en wintergroenten.

3. Falafel van pompoen

De wereldvermaarde gefrituurde balletjes van kikkererwten krijgen een serieuze upgrade door er pompoen aan toe te voegen. Na 30 minuten in de oven zijn je pompoenblokjes gaar en kan je ze samen met de kikkererwten fijnmalen in een blender. Rol van dit mengsel balletjes en bak ze tot heerlijke falafel.

4. Pompoensoep

Een knaloranje, fluweelzachte soep van pompoen, wie lust dat nu niet? Ook voor deze bereiding kiest Jeroen graag voor hokkaido of butternut. Deze pompoensoorten hebben namelijk het grote voordeel dat hun schil oplost tijdens het garen waardoor je ze niet hoeft te schillen. Pompoen combineert uitstekend met pastinaak, wortelen en andere wintergroenten, maar ook Aziatische aroma’s zoals citroengras, gember, chili en kokos(melk).

Tip: Vrolijk je soep op met wat extra garnituur zoals gebakken chorizo of geroosterde pompoenpitten.

5. Chutney van pompoen

Pompoenchutney is een originele bereiding die je nog een tijdje kan bewaren in de koelkast. Eet je chutney graag koud bij een kaasplankje of liever warm bij een stuk pens? Het kan allebei. Je kan chutney bovendien op smaak brengen met allerlei kruiden en extraatjes. Jeroen voegt aan de groentepuree onder andere gember en chilipeper, maar ook een hele reeks Indische specerijen toe.

6. Pompoenburger 

Burgers zijn eersteklas comfort food, ook als er geen vlees of vis aan te pas komt. Groenteburgers hebben minstens evenveel smaak en zitten vol vitaminen. Jeroen maakt de zijne van aardappelpuree gemixt met geroosterde pompoen en andere groenten. Het resultaat is een volwaardige burger die ook nog eens mooi presenteert.

7. Pompoen bakken

Een eenvoudige manier om pompoen klaar te maken, is de groente bakken in de pan. Daarvoor snijd je de pompoen eerst in stukken of blokjes die je bakt in een grote pan met boter en olijfolie. Beetje bijkruiden en klaar. Gebakken pompoen kan je toevoegen aan pasta, risotto, salades, etc.

8. Pompoenpuree

Pompoen past net zo goed in een zijdezacht zalfje als in een stevige stoemp. Jeroen maakt pompoenpuree die geïnspireerd is op de West-Vlaamse klassieker ‘smeus’. Hij prakt de aardappelen en de pompoen samen met boter en een scheutje karnemelk. Tot slot mengt hij nog wat zure room onder de puree. Het resultaat is een originele puree die je zowel bij vlees als bij vis kan serveren.

9. Pompoen paneren

Een krokant jasje van panko en kruiden maakt alles beter, ook pompoen. Pompoen kan je dan ook makkelijk paneren. Dompel de blokjes of reepjes pompoen eerst onder in eiwit en haal ze daarna door de panko. Na een paar minuten in de pan heb je snel een origineel pompoengerecht.

10. Pompoenlasagne

Combineer jij lasagnevellen soms wel eens met dunne plakjes groenten? Butternut is de uitgelezen pompoen om lasagne van te maken. Met behulp van een mandoline kan je de pompoen in flinterdunne plakjes snijden die gelijktijdig garen met de pastavellen. Op deze manier hoef je de pompoen niet op voorhand te garen.

Tip: Smijt de restjes butternut zeker niet weg. Jeroen maakt er nog een geweldig lekker sausje mee.

Lees ook: 6 pompoensoorten en hoe je ze klaarmaakt

Er zijn verschillende pompoensoorten met elk hun eigen smaak en textuur. Wat zijn de grootste verschillen? Welke pompoen gebruik je best voor welke bereiding? Dat lees je hier.
devierseizoenen Created with Sketch.

De 4 seizoenen