10 recepten met paksoi

Koken met paksoi is altijd een goed idee. Deze Oosterse kool met groene bladeren en witte stelen is lekker van smaak én klaar in een vingerknip. Zie je paksoi in de winkel liggen? Twijfel dan niet. Met deze 10 recepten heb je alvast kookinspiratie genoeg.

Paksoi is een groente die je makkelijk herkent: het is een langwerpige koolsoort met witte, brede stelen en groene bladeren aan het uiteinde. De bladeren vormen dus geen hart of krop, zoals dat bij veel andere kolen wel het geval is. Paksoi is zacht, een beetje zoet zelfs van smaak en heeft (rauw) een knapperige textuur. Dit maakt van paksoi de perfecte groente voor zowel snelle wokgerechten als koude bereidingen. Je kan paksoi ook koken, stomen, stoven, grillen en frituren.

Als paksoi niet verkrijgbaar is, kan je teruggrijpen naar Chinese kool, nog zo’n knapperige koolsoort uit Azië. Paksoi heeft ook nog een kleiner broertje ‘boksoi’.

Koken met paksoi

1. Gestoomde paksoi

Paksoi is geen grote groente. Voor dit recept rekent Jeroen dan ook 1 paksoi per persoon. Hij halveert de groente en stoomt ze gaar in een stoommand.

2. Gestoofde paksoi

Paksoi past bij veel verschillende smaken, daar is deze vegetarische penne met blauwe kaas en noten het bewijs van.  

3. Paksoi in de wok

Roerbakken of wokken is wellicht de bekendste manier om paksoi klaar te maken. Weet dat de groente echt niet veel tijd in de wokpan nodig heeft. Een paar minuten is genoeg als je graag nog wat ‘bite’ hebt.

4. Gekookte paksoi

Zelfs in een rijkelijk gevulde pasta met asperges, champignons en kaassaus blijft paksoi overeind. De paksoi kort onderdompelen in kokend water is in dit geval voldoende.

5. Gebakken paksoi

Nasi goreng is een wereldberoemde Indonesische klassieker. Voor deze vegetarische versie gebruikt Jeroen fijngesneden mini-paksoi.

6. Paksoi in soep

Bakso is de betere versie van instantnoedels bomvol heerlijke smaken van o.a. gember, chili, limoenblaadjes en verse rundsbouillon. De gehaktballetjes, paksoi en een handvol andere garnituren maken er een volwaardige maaltijd van.

7. Paksoi als wokgroente

Soms geeft een frisse groente als paksoi het nodige tegengewicht, zoals in dit gerecht met ‘gelakte’ gehaktballetjes, gebakken rijst en zoete barbecuesaus. Om duimen en vingers bij af te likken!

8. Paksoi met kip curry

Volgens Jeroen is het niet meer van deze tijd om kip curry zonder groenten te serveren. Hij bokst een ander recept in elkaar met boksoi, het kleine broertje van de paksoi. Een klassieker met een stukje groen erbij.

9. Tajine met paksoi

Paksoi is wel degelijk een alleskunner. Ook in deze tajine met gegrilde wijting, mosselen en stevige smaakmakers zoals gember, komijn en koriander komt deze frisse kool helemaal tot z’n recht.

10. Rauwe paksoi

Geïnspireerd op de Oosterse keuken serveert Jeroen een rundscarpaccio met saus op basis van soja en ketjap en een frisse groentesalade met paksoi on the side. Dit is de perfecte weekendlunch! 

culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie