10 handige tips voor de perfecte chocoladetaart

Vraag aan 11 miljoen Belgen wat hun favoriete taart of cake is en ‘chocoladetaart’ is gegarandeerd het meest gegeven antwoord. Zo eentje die licht, luchtig, en tegelijk lekker smeuïg en vol van smaak is. Maar hoe bak je ‘de perfecte chocoladetaart’? Met deze handige baktips van Jeroen bak je ze (chocolade)bruin.

Chocolade en taart zijn een gouden combo, maar voor je ‘aan de bak’ gaat: ontdek hier wanneer je best met pure of melkchocolade werkt, waar je op moet letten bij het maken van chocoladeganache om je taart af te werken en wat helpt om je chocoladecake extra luchtig te krijgen.

1. Welke chocolade kies je?

“Als alles wat erin zit goed is, kan het resultaat niet slecht zijn” hoor je je grootmoeder zo al zeggen. En ze heeft gelijk. Je bent misschien geneigd om op chocolade te besparen door de goedkoopste kwaliteit te kiezen, maar dat zal je zien en vooral ook proeven. Welke chocolade kies je dan best? Hoe hoger het percentage cacao, hoe beter de smaak en textuur. Kies dus liever voor pure chocolade dan melkchocolade als je graag een cake of taart met een volle chocoladesmaak eet.

2. Boter of olie?

Boter en olie zorgen voor cakes en taarten met een rijke, volle smaak. Soms kanboter de oorzaak zijn van een te droge of te vaste cake. Boter stolt namelijkals de temperatuur zakt waardoor je taart steviger wordt eens afgekoeld of in dekoelkast. Boter bevat bovendien 20% water, en dat verdampt in de oven, met alsresultaat een droge cake.

Dat probleem heb je niet als je boter vervangt door plantaardige olie. Het extra vet in de olie levert een zachte en smeuïge chocoladetaart op. Nog een voordeel: olie blijft vloeibaar op kamertemperatuur waardoor je taart ook zacht en smeuïg blijft wanneer hij volledig afgekoeld is. Het nadeel is wel dat een cake of taart op basis van olie minder vormvast is. Niet handig wanneer je een stapeltaart wil maken.

Een taart zonder boter of olie? Bak dan een biscuit. Die is sowieso iets droger van textuur, maar kan je heel goed stapelen of inpakken met rolfondant, marsepein, etc.

3. Zeven om klonters te voorkomen

Je chocoladetaart mag dan nog zo luchtig zijn, als er klonters inzitten is ‘ie niet  ‘perfect’. Door alle droge ingrediënten op voorhand zorgvuldig te zeven zorg je ervaar dat alle bloem, suiker, cacaopoeder, etc. evenredig verdeeld zijn en dat er geen grove stukken of klonters in je beslag blijven zitten. En dat helpt dan weer om een extra luchtige taart te bakken.

Hotel Hungaria

4. Blijven kloppen, blijven kloppen

Je beslag lang genoeg kloppen is essentieel om een luchtige cake uit de oven te halen, maar wat is lang genoeg? 10 minuten is prima. Neem er dus gerust de keukenmachine (op middelhoge stand) bij.

5. Bakvorm invetten of bakpapier?

Zie je op je gebakken cake soms witte stukjes bloem zitten? Dan strooi je wellicht te veel bloem in je ingesmeerde bakvorm. Om te voorkomen dat je donkerbruine chocoladecake vol witte vlekken zit, gebruik je dus beter bakpapier of bakspray. Je zou ook kunnen kiezen voor cacaopoeder in plaats van bloem, maar let dan goed op. Cacaopoeder heeft de neiging om snel te verbranden als je cake lang of op hoge temperatuur bakt.

6. Laat de taart volledig afkoelen

Geduld is een schone deugd, ook voor taartenbakkers. Wacht tot je cake volledig is afgekoeld om hem doormidden te snijden, en al zeker als je je chocoladetaart wil afwerken met botercrème, chocolademousse, icing of ganache. Indien nodig kan je je taart even laten afkoelen in de koelkast.

Hotel Hungaria

7. De lekkerste chocoladeganache

Hoe maak je een zijdezachte chocolade botercrème als topping of vulling voor je taart? In dit recept toont Jeroen je stap voor stap hoe hij een lekkere ganache maakt. Heb je nog een restje over? Laat de ganache opstijven in de koelkast en maak er chocoladetruffels van.

8. Afwerken met chocoladeschilfers

Ga je voor een afwerking met chocoladeschilfers? Rol de taart door de chocoladeschilfers, gespreid op een ruime vlakke schaal, en werk nadien de bovenkant af. Of bekleed de zijkanten met chocolade door de schilfers royaal in de hand te nemen en tegen het laagje slagroom of ganache aan te drukken. Er zal altijd een beetje gedoe aan te pas komen, maar het resultaat is fantastisch.

Hotel Hungaria

9. Chocolade smaakt lekker in combinatie met ...

Chocolade heeft een paar goede vrienden. Koffie, geroosterde noten, (gezouten) karamel en vers fruit zijn smaken die goed bij chocolade passen. Gebruik ze in het biscuit, in vulling of bovenop om te versieren. (Instant) koffie heeft bovendien de kracht om de smaak van je chocoladetaart te versterken zonder te overheersen. Een klein beetje in het beslag of in je ganache doet wonderen. Probeer het maar eens!

10. Serveer met een warm mes

Je chocoladetaart is klaar. Tijd om aan te vallen! Maar hoe snijd je de perfecte spie van zo’n spektakelstuk? Met een warm mes gaat je mes vlot door de chocolade zonder brokken te maken. Laat het smaken!

Probeer deze chocoladerecepten

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?