Zwezeriken met appel, cider en gebakken aardappelen

Voor de liefhebbers maakt Jeroen kalfszwezeriken met appeltjes klaar, een klassieke combinatie. Dit is koken met een grote K! Het is net of je op restaurant bent, maar dan bij jou thuis.

Ingrediënten

  • 500 g kalfszwezerik
  • flinke scheut azijn
  • enkele jeneverbessen
  • enkele takjes tijm
  • 1 takje tijm
  • 4 blaadjes laurier
  • 1 blaadje laurier
  • 600 g vastkookaardappel
  • 150 g veldsla
  • klontje boter
  • enkele klontjes boter
  • 1 ajuin
  • 1 appel
  • 3 dl cider
  • scheutje appelazijn
  • 2 eetlepel Luikse stroop
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 dl bruine fond
  • 4 eetlepel bloem
  • 2 Jonagold appel
  • 1 eetlepel kristalsuiker

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Spoel de zwezeriken grondig onder koud water en zet ze onder water in een keteltje. Voeg er een flinke scheut azijn, de jeneverbessen, de tijm en de laurier aan toe. Breng het geheel aan de kook en laat de zwezeriken net onder het kookpunt zachtjes pocheren tot ze gaar zijn.

Spoel de aardappelen onder koud water en kook ze in de schil gaar in gezouten water.

Was de veldsla en laat hem uitlekken in een zeef.

Laat een klontje boter smelten in een steelpannetje. Pel de ui, snijd ze grof en stoof ze aan in de boter.

Voeg de stroop toe aan de appel en de ui, gevolgd door de appelazijn, de mosterd en de cider. Breng de saus aan de kook en laat ze even inkoken.

Draai het vuur uit onder zwezeriken en laat ze even afkoelen. Ontvlies ze nadien.

Giet de aardappelen af, spoel ze kort onder koud water en pel ze.

Voeg de bruine fond toe aan de saus en laat ze weer even inkoken.

Snijd de zwezeriken in plakken en haal ze door de bloem.

Laat wat boter smelten in een pan om de zwezeriken te bakken. Laat in een andere pan ook een klontje boter smelten en bak de aardappelen goudbruin.

Neem een derde pannetje, schil de appelen, snijd ze in stukken en bak de appel in de boter. Voeg er een snuif suiker aan toe.

Giet de saus door een zeefje en breng ze weer aan de kook.

Kruid de aardappelen en de zwezeriken met peper en zout.

Schep wat gebakken aardappel en appel op een bord. Leg er een toefje veldsla bij en werk hem af met een scheutje balsamico. Leg de gebakken zwezeriken erbij en werk het geheel af met de saus.

Zwezeriken met appel, cider en gebakken aardappelen