Jeroen zet dagelijkse kost in de zuiverste zin van het woord op het menu. Zwarte pensen met rode kool op z’n lekkerst: gestoofd met appel. En om extra smaak toe te voegen gebruikt hij ook rozijnen en wat kaneel. Lekker met gekookte aardappelen of sneetjes brood.
Ingrediënten
- 0.5 rode kool
- 3 Jonagold appel
- 150 g rozijn
- 3 ui
- 2 laurierblaadje
- 2 tijm
- 2 kaneelstokje
- 2 dl rode wijn
- 1 sinaasappel
- 4 bruine suiker
- 0.5 dl natuurazijn
- 2 liesvet
- peper
- zout
- 4 zwarte pens
- 1 eetlepel liesvet
- aardappel
Benodigdheden
- een keukenmandoline of een Chinese mandoline
Bereiding
Voorbereiding
Rode kool met rozijnen
Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snij ze in grote parten. Rasp de kool in fijne slierten met behulp van een klassieke keukenmandoline of een eenvoudige Chinese mandoline.
Pel de uien, halveer ze en snipper ze grof.
Verhit een ruime stoofpot op een matig vuur. Schep er wat liesvet (smout) in of gebruik wat boter.
Stoof de stukjes ui in het pruttelende braadvet. Roer en laat ze niet kleuren.
Schil de appelen, snij ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snij elk partje in grove stukken en roer ze door de uisnippers.
Verhuis de grote hoeveelheid koolsliertjes naar de pot. Roer de kool een paar keer om en schenk er de rode wijn over.
Pers de sinaasappelen en giet het sap in de pot. Voeg ook de laurier, de tijm en de kaneelstokjes toe.
Laat de gewelde rozijnen uitlekken en strooi ze in de pot.
Giet een flinke scheut natuurazijn over de kool en schep er de bruine suiker bij.Tip: De bruine suiker kan je ook vervangen door bv. perenstroop of bessenconfituur.
Kruid de pot rode kool met een snuif zout en peper van de molen.
Roer alles even om, zet het deksel op de pot en zet het vuur zacht. Laat de kool ongeveer één uur rustig stoven.
Kook tijdig de aardappelen, tenzij je deze schotel graag eet met vers bruin brood.
Proef de gare rode kool en kruid het gerecht naar smaak met wat extra peper van de molen en een snuifje zout.