Zuurkoolschotel

Stevige winterkost met typische Oostenrijkse zuurkool. Jeroen maakt zijn eigen versie van deze zuurkoolschotel met extra appel en verschillende soorten vlees zoals casselerrib, spiering, gezouten spek en gerookte worst. Een goedgevulde pot die je zo op tafel kan zetten, heerlijk!

Ingrediënten

  • 1 eetlepel smout
  • 600 g casselerrib
  • 200 g gezouten spek
  • 4 merguezworst
  • 200 g spiering
  • 2 ajuin
  • 1 kg zuurkool
  • 2 appel
  • 2 dl witte wijn
  • 6 jeneverbessen
  • enkele peperbolletjes
  • 2 kruidnagels
  • enkele laurierblaadje
  • 1 kg aardappelen
  • mosterd

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Bereiding

Smelt een flinke eetlepel smout in een grote pot op het vuur.

Haal het zwoerd van het spek en snijd het spek en de spiering in grove stukken. Bak ze samen in de pot. Snijd ook de casselerrib in stukken en laat meebakken. Snijd tenslotte de worsten in stukjes en voeg ze ook toe.

Schil de ajuinen en snijd ze fijn. Doe ze bij het vlees in de pot.

Schil de appelen en rasp ze in een kom. Roer er de zuurkool onder. Doe het appel-zuurkoolmengsel bij het vlees en giet er de wijn bij.

Kneus de peperbollen, jeneverbessen en kruidnagel met de vijzel en stop ze samen met enkele laurierblaadjes in een thee-eitje. Leg het ei mee in de pot en laat alles nog even rustig verder garen.

Schil ondertussen de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.

Serveer de zuurkool met enkele gekookte aardappelen en eventueel een toefje mosterd. Smakelijk!

Zuurkoolschotel