Zuurdesemtoast met champignons à la grecque en verse boter

Champignon à la Grecque is een bekend slaatje om op de boterham te smeren. De bereiding verschilt echter van slager tot slager of van supermarkt tot supermarkt. Jeroen maakt hem hier zoals hij ze graag eet, maar geeft ok tips om hier en daar de smaak aan te passen om jouw perfecte champignon à la Grecque zelf te bereiden. En wie beweert dat zelf boter maken moeilijk is, leest beter even verder. Jeroen maakt er heerlijke verse boter bij, want dat hoort er nu eenmaal bij...

Ingrediënten

  • 2 ajuin
  • 1 teentje look
  • 1 bakje champignons
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • een scheut madeira
  • 1 enkele eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 dl passata
  • scheutje azijn
  • snuifje marjolein
  • snuifje oregano
  • snuifje paprikapoeder
  • 1 eetlepel witte suiker
  • 5 dl room
  • 4 sneetjes zuurdesembrood

Benodigdheden

  • Neteldoek

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Snijd de uien fijn en plet de look. Snijd ook de champignons in in twee of drie afhankelijk van de grootte van de champignons of hoe groot jij ze wilt in de bereiding.

Laat een scheut olie heet worden in een pot en stoof er de ui en de look in aan. Voeg er nadien de champignons aan toe. Laat alles even stoven en kruid met tijm en laurier.

Laat het geheel even bakken en blus met de madeira. Laat even inkoken en voeg de tomatenpuree toe. Om het geheel te binden voeg je wat bloem toe. Laat alles even bakken zodat de bloemsmaak weg is.

Doe er vervolgens de passata, een scheutje water en een scheutje azijn bij. Laat alles nog even koken. Proef goed en kruid de saus bij naar eigen smaak met zout, marjolein, oregano en paprikapoeder en laat ze even koken. Voeg eventueel nog wat suiker toe om die zoet-zuur balans goed te krijgen. Laat de champignon à la Grecque afkoelen.

Neem 5 dl room en doe die in de keukenmachine. Leg er een handdoek over tegen de spatten en laat lang genoeg draaien. Op een bepaald moment gaat het water zich scheiden van de rest de room. Doe het vaste deel van de room in een neteldoek, en wring het overtollige water er nog uit. Het product dat je overhoudt is zelfgemaakte boter.

Rooster de sneetjes brood, smeer er boter op en lepel er een laag champignon à la Grecque op. Werk eventueel af met wat takjes tuinkers of waterkers.

Zuurdesemtoast met champignons à la grecque en verse boter