Zure haring met aardappelsalade en pompernikkel

Voor zijn smaakvol bordje gezond trekt Jeroen deze keer helemaal naar Scandinavië. Dat je ook met eenvoudige zure haring culinair uit de hoek kan komen, weten ze daar immers maar al te best. Je kan dit gerecht zowel als een volwaardige schotel serveren als een origineel voorgerechtje.

Ingrediënten

  • 4 haringfilet
  • 8 sneetje pompernikkel
  • 2 sjalot
  • 4 takje dille
  • 0.5 bussel bieslook
  • 1 appel
  • 4 eetlepel zure room
  • 0 appelazijn
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 400 g aardappel

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Zure haring met aardappelsalade en pompernikkel

Schil de aardappelen en zorg ervoor dat alle donkere oogjes eruit gehaald zijn. Snij de aardappelen in kubusjes van ongeveer 1 cm op 1 cm.

Stoom of kook de aardappelblokjes beetgaar. In dat laatste geval gebruik je zeer licht gezouten water. Koel de blokjes aardappel nadien af onder wat koud stromend water, zodat ze niet verder garen.

Pel de sjalotten en snipper ze in heel fijne stukjes (brunoise).

kookvraag
Wat is Brunoise?

Schil de appel en snij het vruchtvlees in kleine stukjes.

Doe de stukjes sjalot en appel in een mengschaal en schep er de aardappelblokjes onder.

Roer de zure room eerst even om in z’n verpakking en schep ze dan over de aardappelsalade.

Snipper de bieslook en de dille heel fijn. Meng de kruiden onder de andere ingrediënten.

Druppel ten slotte wat azijn in de aardappelsalade en kruid ze naar smaak met peper van de molen en wat zout.

Serveer een schep van de frisse aardappelsalade met een haringfilet en een paar sneetjes pompernikkel, naar smaak besmeerd met boter.

Zure haring met aardappelsalade en pompernikkel