Zuiderse soep met chorizo

De eenvoudige, maar oerdegelijke Spaanse keuken werkt keer op keer inspirerend voor een kok. Jeroen maakt een dikke maaltijdsoep met die onvervangbare chorizo erin en malse, voedzame kikkererwten. Dien daar nog knapperige sneetjes stokbrood bij op, met een zelfgemaakte tapenade en de zomer wenkt.

Ingrediënten

  • 2 liter kalfsfond
  • 200 g chorizo
  • 250 g kikkererwten
  • 400 g tomatenstukjes
  • 70 g tomatenpuree
  • 3 ui
  • 3 wortel
  • 4 stengel selder
  • 2 teentje look
  • laurier
  • tijm
  • oregano
  • olijfolie
  • cayennepeper
  • zout
  • 1 stokbrood
  • 150 g olijf
  • 4 ansjovis
  • 0.5 citroen
  • 1 teentje look
  • cayennepeper
  • olijfolie

Benodigdheden

  • een zeef
  • een eindje keukentouw
  • een blender of hakmolen
  • een vel bakpapier of een siliconenmatje

Partners

Bereiding

De soep

Ontdooi een portie blanke kalfsfond (of vleesbouillon) of doe de moeite om verse fond te bereiden. Maak in dat geval een grote hoeveelheid en vries ze in in porties.

Maak vooraf alle groenten schoon.

Snij de chorizo eerst in dikke plakjes en vervolgens in blokjes.

Verhit een scheutje olijfolie in een soepketel of een grote stoofpot, op een matig vuur.

Bak de stukjes chorizo enkele minuten in de hete olie. Roer regelmatig in de pot. Zet daarna het vuur zachter. Deze ‘saucisson Espagnol’ zorgt voor veel smaak.

Pel intussen de uien en snipper ze fijn. Doe de snippers bij de chorizo en laat ze stoven op een zacht vuur.

Pel de look, snij de teentjes in stukjes en plet ze tot pulp. Laat de lookpulp meestoven.

Schil de wortels, snij ze overlangs in kwarten. Verdeel ze daarna in kleine blokjes. Snij ook de selderstengels in kleine stukjes. Laat de stukjes groente enkele minuten meestoven.

Schep de geconcentreerde tomatenpuree in de pot en roer. Laat de puree een minuutje meebakken op dat zacht vuur. Zo verdwijnt de ‘rauwe’ smaak van het concentraat. (Kijk uit dat de puree niet aanbrandt!)

Open het blik, laat de kikkererwten uitlekken in een zeef en giet ze in de pot. (Je kunt ook een kleinere hoeveelheid gedroogde kikkererwten gebruiken die je vooraf een nacht hebt laten wellen in water.)

Giet er nadien de ingeblikte tomatenstukjes bij.

Voeg nadien de blanke kalfsfond toe.

Maak een ‘bouquet garni’ van laurier, verse tijm en verse oregano. Bind de kruidentuil strak met wat keukentouw en gooi het kruidig pakketje in de pot.

Zet het deksel op de pot en laat de soep zo’n 45 minuten sudderen op een zacht vuur.

Proef de soep en werk ze af met een snuifje zout en een klein beetje cayennepeper. (Doe voorzichtig met de cayenne, want het is zeer krachtig spul!)

De tapenade & de toast

Neem de beker van de blender en doe er de olijfjes in, wat zoute ansjovis, een scheutje citroensap en een voorzichtig snuifje cayennepeper. Voeg eventueel nog een scheutje olijfolie toe.
Mix alles glad tot een tapenade en proef het resultaat. (Voeg naar smaak meer van de ingrediënten toe en mix een tweede keer.)
Schep de tapenade in een schaaltje en zet ze aan de kant.
Zet de grill van je oven aan.
Snijd het stokbrood in schijfjes van een dikke centimeter.
Pel een teentje look en wrijf het even over de broodjes. Dat zorgt voor een subtiel zuiders looksmaakje.
Leg een vel bakpapier of een siliconenmatje op de ovenschaal. Sprenkel er wqt olijfolie over en leg de sneetjes brood erop.
Sprenkel ook nog wat olijfolie over de sneetjes brood en strooi er een snuifje gedroogde oregano over. Toast de sneetjes 5 tot 7 minuten onder de hete grill tot ze goudbruin en krokant zijn.

De afwerking

Smeer op elk gegrild sneetje stokbrood wat tapenade en zet ze mee op tafel .
Serveer in elk diep bord een portie warme soep.
Zuiderse soep met chorizo