Zuiderse groentestoofpot met zalmfilet

Zalm is op z’n zachtst gezegd een populaire vis. De milde smaak past perfect bij de hele collectie groenten die Jeroen in deze stoofpot verwerkt. Wie graag ansjovis lust kan het zout in de bereiding vervangen door enkele opgelegde filets.

Ingrediënten

  • 4 zalmfilet
  • 600 g aardappel
  • 1 rode paprika
  • 1 aubergine
  • 6 tomaten
  • 150 g spinazie
  • 2 sjalot
  • 1 teentje look
  • tijm
  • rozemarijn
  • 400 g tomatenstukjes
  • 2 zwarte olijven
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 8 ansjovisfilet
  • snuifje cayennepeper
  • snuifje paprikapoeder
  • 1 dl witte wijn
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 1 courgette

Benodigdheden

  • een vel aluminiumfolie
  • een dunschiller

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil de aardappelen, snij ze in grote stukken en kook ze gaar in lichtgezouten water.

Pel de sjalotten en snij ze in kwartjes. Snipper de stukken sjalot grof.

Verhit een stoofpot of een grote sauteuse op een matig vuur. Schenk er een lik olijfolie in en stoof de sjalotstukjes glazig.

Pel de look en plet de teen tot pulp. Roer de lookpulp onder de stovende sjalotten.

Schil de rode paprika met een dunschiller. Snij de vrucht in kwarten en verwijder de zaadlijsten en de fluwelige witte vliesjes binnenin. Snij de paprika in grove stukken en doe ze in de pot.

Spoel de courgette en de aubergine. Snij de uiteinden van de courgette, snij de groente overlangs in kwarten en vervolgens in hapklare blokjes.

Snij de aubergine eerst in dikke plakken en vervolgens in grove blokjes.

Roer in de groentemengeling en schenk er wat extra olijfolie bij. Zeker de aubergine gedraagt zich graag als een spons.

Rits de blaadjes van de takjes tijm en van de tak rozemarijn. Hak de taaie kruiden zo fijn mogelijk en roer ze doorheen de stoofpot.

Spoel de tomaten schoon en snij ze ongeschild in grove stukken. Roer de vruchten door de groenten en laat de mengeling een tiental minuten stoven op een zacht vuur.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Schenk een beetje olijfolie in een ovenvaste schotel. Kruid de vis met peper van de molen en wat zout.

Schenk wat witte wijn over en rondom de stukken vis. Scheur een vel aluminiumfolie los en span het over de inhoud van de schotel. (Dus niet over de hele schotel, maar rechtstreeks over de vis.) De geurige stoom zal de vis helpen om sappig te garen.

Schuif de vis in de oven van 180°C en reken 10 tot 12 minuten tot de zalm precies voldoende gaar is. (Afhankelijk van de dikte van de zalmfilet en de capaciteiten van je oven.)

Werk intussen de groentestoofpot af. Giet het blik met tomatenstukjes over de gestoofde groenten.

Schud de stukken gekookte aardappel bij de rest van de groentestoofpot. Kneus een deel van de stukken aardappel, maar overdrijf niet. Je moet nog stukken aardappel proeven in het eindresultaat. Het zetmeel van de aardappelen zal voor binding zorgen.

Voeg de ontpitte olijven toe, samen met uitgelekte kappertjes (gebruik een hoeveelheid naar smaak.) Tip voor de liefhebbers: Verzamel wat zoute ansjovisfilets. Hak de zoute visjes fijn en roer ze door de stoofpot. Dit vervangt het zout in de bereiding.

Proef het eindresultaat en kruid de groenten met een snuifje paprikapoeder en een voorzichtig beetje cayennepeper.

Spoel de jonge spinazie schoon, laat ze uitlekken en roer de blaadjes doorheen de groentestoofpot. Ze zullen in geen tijd ‘wegsmelten’ tussen de collega-groenten.

Schep een flinke portie van de zuiderse groentestoofpot in diepe borden en leg er een gepocheerd stuk zalmfilet bovenop.

Zuiderse groentestoofpot met zalmfilet