Zonderlinge vlaai

Deze vlaai werd door de Vlaamse schilder Bruegel in beeld gebracht op een van zijn meest bekende schilderwerken en dat op zich maakt deze taart al 'zonderling'. Dit oeroude dessert mag dan wel een gekke naam hebben, de combinatie van smaken is nog steeds een schot in de roos. De vulling van rijstpap en vanillepudding met een vleugje amandel past namelijk perfect bij de gekruide appelcompote.

Let op: het recept voor 4 personen toont de hoeveelheden voor 1 vlaai. (In de aflevering bakt Jeroen 2 vlaaien.)

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • 1 vanillestok
  • 6 ei
  • 270 g kristalsuiker
  • 20 g puddingpoeder
  • 100 g dessertrijst
  • 100 g amandelen
  • een scheutje rozenwater
  • 4 appel
  • 20 g gember
  • 1 kaneelstokje
  • een scheutje verjus
  • een snuif poedersuiker

Benodigdheden

  • een taartvorm (22 cm Ø)
  • een rasp
  • een blender
  • een keukenmachine met menghaak

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de melk in een pan op het vuur. Voeg de zaadjes en de peul van de vanillestok toe.

Scheid de eidooiers van de eiwitten en doe de dooiers in de mengkom van de keukenmachine. Klop ze samen met de suiker tot een witte ruban.

Meng het puddingpoeder onder de ruban.

Giet 3 dl vanillemelk in een aparte pot en laat 7 dl melk op het vuur staan. Laat de dessertrijst garen in de melk op het vuur gedurende 30 minuten.

Giet een klein scheutje van de warme melk die je apart hebt genomen bij de ruban met puddingpoeder en roer los met een garde.

Giet het puddingmengsel terug bij het restje van de warme melk en zet het op een zacht vuur. Laat binden tot een romige pudding. Haal de pot van het vuur wanneer de pudding klaar is.

Verwarm de oven voor op 175°C.

Maal de amandelen fijn tot poeder in een blender of gebruik amandelpoeder dat je in de winkel koopt.

Kluts de eieren los in een kom.

Haal de vanillepeul uit de rijstpap en meng de rijstpap met de pudding.

Voeg een scheutje rozenwater, het amandelpoeder en de suiker toe.

Doe ook de losgeklutste eieren erbij en meng alles tot een mooi beslag.

Boter de taartvorm in en bestuif met bloem. Stort het beslag in de taartvorm en bak de taart gedurende 30 minuten op 175°C.

Schil de appels en snijd ze in blokjes.

Smelt een klont boter in een pan en stoof de stukjes appel aan.

Rasp er de gember bij en voeg de kaneel en de suiker toe. Laat het appelmengsel garen tot compote. Voeg tenslotte nog een scheutje verjus toe en laat afkoelen.

Haal de taart uit de oven en laat afkoelen. Bestuif de taart met een laagje bloemsuiker.

Serveer een stuk zonderlinge vlaai met een lepel verse appelcompote. Smakelijk!

Zonderlinge vlaai